Log in
A+ A A-

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας

Σκληρή επίθεση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και του Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε από τη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στην πρόταση δυσπιστίας που αναμένεται να καταθέσει η Νέα Δημοκρατία για το Σκοπιανό.

 

«Άκουσα τη θεατρικά σχεδιασμένη ομιλία του κ. Μητσοτάκη για την πρόταση δυσπιστίας. Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα επέλεξε να μετατραπεί σε ένα θλιβερό φερέφωνο του πραγματικού αρχηγού της ΝΔ, του κ. Σαμαρά, του πρώην πρωθυπουργού που έχτισε την πολιτική του διαδρομή πουλώντας ψεύτικο υπερ-πατριωτισμό σε ένα θέμα που αποτελεί πληγή στην εξωτερική μας πολιτική» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

Αν και ήταν ο πρώτος που επισήμως ως υπουργός Εξωτερικών το 1991 που απεδέχθη σε επίσημο κείμενο της ΕΟΚ να καταγραφεί η γειτονική χώρα ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Και ήταν και ο πρώτος που γέννησε το πρόβλημα όταν τον Δεκέμβρη του 1991, στην κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΟΚ, όταν συζητείτο η ανεξαρτητοποίηση των πρώην γιουγκοσλαβικών δημοκρατιών, δεν έθεσε κανένα θέμα σε σχέση με το πώς θα ονομάζεται αυτή η χώρα. Αυτός ο άνθρωπος που έχει μεγάλη ευθύνη για τη γέννηση του προβλήματος έριξε τη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Και σήμερα έρχεται να παριστάνει τον θεματοφύλακα των εθνικών αξιών» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Όπως πρόσθεσε, «σήμερα ο κ. Σαμαράς θέτει σε ομηρία έναν άλλο Μητσοτάκη. Και τον οδηγεί σε μια θέση η οποία δεν συνάδει με προηγούμενες θέσεις. Κυρίως τον οδηγεί σε συμπεριφορά θεσμικών ακροβασιών, όπως το να εμπλέκει κανείς τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας σε επιλογές οριακές για το τι ορίζει το Σύνταγμα».

«Κύριε Μητσοτάκη η πρόταση δυσπιστίας είναι καλοδεχούμενη. Την καλωσορίζω. Εάν δεν υπήρχε θα έπρεπε να την εφεύρουμε. Είναι ένα σημαντικό δώρο που μου κάνετε. Είναι μια ευκαιρία ώστε αυτές τις 2 μέρες να μιλήσουμε με ονόματα και διευθύνσεις για το ποιος κέρδισε και ποιος έδωσε σε αυτήν την ιστορία. Θα τα πούμε όλα με ονόματα και διευθύνσεις. Εμπόριο πατριωτισμού στην παράταξη της Αριστεράς δεν θα κάνετε» σημείωσε και κατέληξε:

«Εσείς αυτό το διήμερο θα αναμετρηθείτε με την οικογενειακή πολιτική σας ιστορία. Και Κινδυνεύετε να βρεθείτε εντυπωσιακά ελλιποβαρής».

Η τελευταία φορά που ψηφίζουμε μέτρα προγράμματος
Νωρίτερα, αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο, ο κ. Τσίπρας είχε μιλήσει για τα τελευταία μέτρα προγράμματος που ψηφίζονται στη Βουλή.

«Αισθάνομαι ότι σήμερα η συνεδρίαση και η ψηφοφορία έχει ιστορικό χαρακτήρα. Τελευταία ψηφοφορία μετά από 8 χρόνια που ψηφίζουμε κάτι το οποίο είναι αποτέλεσμα όχι των επιλογών αυτοβούλως τις κυβέρνησης αλλά της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς» τόνισε.

«Έχει λοιπόν μια ιστορική αξία. Η τελευταία φορά που ψηφίζουμε, τα τελευταία μέτρα του τελευταίου προγράμματος στήριξης» ανέφερε και πρόσθεσε: «Τιμήσαμε τις δεσμεύσεις μας. Η αξιοπιστία της χώρας αποκαταστάθηκε. Η Ελλάδα τελειώνει οριστικά τα προγράμματα».

Φωτογραφία: Eurokinissi