Log in
A+ A A-

ΠΓΔΜ: Επικύρωσε το Κοινοβούλιο - Τελικό κριτήριο το δημοψήφισμα

Το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ επικύρωσε σε ειδική συνεδρίαση την συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα για την επίλυση της διαφοράς του ονοματολογικού.

Η συμφωνία επικυρώθηκε με 69 ψήφους υπέρ. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE δεν συμμετείχαν στη συνεδρίαση.

Ζάεφ: Δεν δώσαμε τίποτα, ούτε κάποιος πήρε οτιδήποτε
Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι η συμφωνία σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της αβεβαιότητας για την ΠΓΔΜ καθώς είναι μια αξιοπρεπής και αποδεκτή λύση και για τις δύο πλευρές.

Η συμφωνία σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της ανασφάλειας της χώρας και αντιπροσωπεύει μια αξιοπρεπή και αποδεκτή λύση και για τις δύο πλευρές, με την οποία τόσο η Μακεδονική ταυτότητα όσο και η γλώσσα επικυρώνονται μόνιμα, δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ, πριν την έναρξη της διαδικασίας επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών στη βουλή της πΓΔΜ.

«Έχουμε μια συμφωνία με σαφή επισήμανση της Μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας για πάντα. Δεν δώσαμε τίποτα σε κανέναν ούτε κάποιος πήρε οτιδήποτε όταν συμφωνήσαμε στον γεωγραφικό προσδιορισμό. Πρόκειται για ένα τολμηρό βήμα προς το συμφέρον των πολιτών για ένα ειρηνικό μέλλον. Ας απορρίψουμε την χειραγώγηση και την ξενοφοβία και ας δώσουμε μια ευκαιρία στη συμφωνία. Οι πολίτες θα έχουν τον τελικό λόγο».

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ΜIA, o κ. Ζάεφ ανέφερε ότι η συμφωνία έχει τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα δώσει το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος Ιουνίου, «οπότε και το όνειρο θα γίνει πραγματικότητα», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ συνέχισε λέγοντας: «Η Ευρωπαϊκή οικογένεια μας αποδέχεται ως Μακεδόνες. Έχουμε έναν ακόμη φίλο και στρατηγικό εταίρο, εγγυόμαστε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, ανοίγουμε το δρόμο για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Εκπληρώνουμε τις φιλοδοξίες των προγόνων μας να αναγνωριζόμαστε από όλους ως Μακεδόνες που μιλούν Μακεδονικά. Αυτή είναι μια ιστορική πράξη με την οποία η Μακεδονία καιι οι πολίτες της έχουμε μια ευκαιρία».

Κόντρα Ζάεφ - Ιβάνοφ
Χθες, ο Ζόραν Ζάεφ έκανε σαφές σε συνέντευξή του πως εάν οι πολίτες στο δημοψήφισμα ταχθούν υπέρ της συμφωνίας και ο Πρόεδρος Ιβάνοφ δεν υπογράψει, τότε θα επιδιώξει την αποπομπή του.

«Υπάρχει διάθεση για παγίωση της πλειοψηφίας της Βουλής και αν χρειαστεί να αποπεμφθεί ο Πρόεδρος. Οι πολίτες είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν θέλουν την αλλαγή του ονόματος», είπε ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

«Όμως αν η συμφωνία γίνει αποδεκτή στο δημοψήφισμα, κανένας δε θα έχει το δικαίωμα ανατροπής της», τόνισε ο Ζάεφ.

Ο κ. Ζάεφ εμφανίστηκε πολύ ικανοποιημένος λέγοντας πως πιστεύει πολύ στη συμφωνία. «Με τη συμφωνία», υπογράμμισε, «έχουμε επιτέλους μια χώρα που θα αναγνωρίζεται από όλους, από ολόκληρο τον κόσμο. Έχουμε επιτέλους μια χώρα όπου ζει ένα αναγνωρισμένο "μακεδονικό" έθνος με μια αναγνωρισμένη "μακεδονική" γλώσσα».

«Η άποψή μου για τη συμφωνία με την Ελλάδα είναι οριστική και αμετάκλητη παρά τις απειλές», αναφέρει ο Ιβάνοφ και καλεί τον Ζάεφ μαζί με τη συμφωνία να καταθέσει στη Βουλή και την πρόταση μομφής σε βάρος του.

«Ζητώ από τον Ζάεφ, με την ίδια πλειοψηφία των 2/3 που είναι αναγκαία για την αλλαγή του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, να προχωρήσει άμεσα στη διαδικασία για τον προσδιορισμό της ευθύνης του Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλαδή στη διαδικασία της πρότασης μομφής (σ.σ.: εναντίον του). Η θέση μου για τη βλαπτική συμφωνία είναι οριστική και παραμένει αμετάβλητη, παρά τις δεδηλωμένες απειλές και πιέσεις», είπε ο Ιβανόφ.