Log in
A+ A A-

Συμφωνία στο Eurogroup για το ελληνικό χρέος - Τι προβλέπει

Μετά από ένα θρίλερ 9 περίπου ωρών, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για το θέμα του ελληνικού χρέους.

 

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, συμφωνία επετεύχθη στο Eurogroup για την Ελλάδα και τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν ανταποκριτές από τις Βρυξέλλες η συμφωνία προβλέπει επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ομολόγων του EFSF κατά 10 χρόνια, 10 χρόνια παράταση στο "πάγωμα" πληρωμών και εκταμίευση δόσης ύψους 15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,3 δισ. μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πρόωρη εξόφληση δανείων του ΔΝΤ.

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά διπλωμάτες που μίλησαν στους Financial Times, η συμφωνία αποτελεί έναν λεπτό συμβιβασμό ανάμεσα στις πολιτικές εντάσεις σε χώρες όπως η Γερμανία και στην ρεαλιστική ανάγκη η Ελλάδα να μπορεί να είναι οικονομικά ικανή να σταθεί στα πόδια της τις επόμενες δεκαετίες.

Όπως αναφέρουν οι FT, οι αρχικές ελπίδες για ταχεία επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup εξανεμίστηκαν νωρίτερα, όταν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς ξεκαθάρισε ότι το Βερολίνο θα δεχόταν μια μεγάλη επέκταση των ωριμάνσεων μόνο με αντάλλαγμα σκληρούς όρους σε άλλα σημεία του πακέτου ελάφρυνσης χρέους.

Tι προηγήθηκε

Είχε προηγηθεί ένα πραγματικό θρίλερ καθώς η συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 4 το απόγευμα της Πέμπτης με πρώτο θέμα την Ελλάδα διεκόπη στις 7.30, ενώ το θέμα του ελληνικού χρέους μετατέθηκε για αργότερα. Μεσολάβησαν διμερείς επαφές και έντονες ζυμώσεις με χαρακτηριστικό παράδειγμα την τριμερή συνάντηση μεταξύ του υπουργού οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και των ομολόγων του υπουργών Γαλλίας και Γερμανίας πραγματοποιείται στο περιθώριο του Eurogroup. Το θέμα συζήτησης ήταν, μεταξύ άλλων, το ύψος της τελικής δόσης των δανείων προς την Ελλάδα αλλά και ο χρόνος επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF.

«Μη με ρωτήσετε για την Ελλάδα, οι συζητήσεις συνεχίζονται οπότε δεν πρόκειται να πω τίποτα», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αφού ολοκλήρωσε την παρουσίασή της για τα ευρήματα της έκθεσης του άρθρου 4 για την ευρωζώνη, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup, μερικές ώρες πριν οι υπουργοί Οικονομικών καταλήξουν στη συμφωνία.

thetoc.gr