Log in
A+ A A-

Στα άκρα η σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη με προσωπικές επιθέσεις

Σε μια σύγκρουση άνευ προηγουμένου μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της ΝΔ εξελίσσεται η συζήτηση στη Βουλή. Οι προσωπικές επιθέσεις και οι χαρακτηρισμοί μεταξύ των δύο αντρών καταδεικνύουν την ακραία πόλωση που διαμορφώνεται και που θα κλιμακωθεί στο δρόμο προς τις εκλογές.

 

Πρώτος το γάντι σήκωσε ο Αλέξης Τσίπρας με οξύτατες εκφράσεις κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή την στάση της ΝΔ απέναντι στα όσα είπε ο ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί για τις συντάξεις, αλλά και με αφορμή την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε δημοσίευμα που υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε με την Μέρκελ με στόχο να την πιέσει προκειμένου να μην γίνει άρση της περικοπής των συντάξεων. «Ντροπή, ντροπή, ντροπή κύριε Μητσοτάκη, πρέπει να ντρέπεστε απέναντι στους Έλληνες πολίτες να πηγαίνετε στο εξωτερικό και να υπερασπίζεστε τα κομματικά σας συμφέροντα έναντι της Ελλάδας» επιτέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και περνώντας στο προσφυγικό πρόσθεσε «δεν υπάρχει πάτος στο βαρέλι του αυτοεξευτελισμού σας».

Εντύπωση μάλιστα προκάλεσε η αναφορά του στα εσωτερικά της ΝΔ και η καθαρή προτίμηση του προς τον Ευάγγελο Μειμαράκη. «Είμαι σίγουρος ότι όχι μόνο δεν θα πήγαινε στο Βερολίνο αλλά αντίθετα θα έβαζε πλάτη για τις συντάξεις» είπε.

Οξύτατος ήταν ο πρωθυπουργός και σε ότι αφορά το Σκοπιανό. Επιχειρώντας να καλύψει τις ενδοκυβερνητικές τριβές με τον Πάνο Καμμένο καταλόγισε ανοικτά στην ΝΔ ότι εφαρμόζει πρακτικές της δεκαετίας του 1960 και προσφέρει κάλυψη στον εθνικισμό. «Αντί για νεοφιλελεύθεροι έχετε ταυτιστεί με τον Όρμπαν» δήλωσε και στους ίδιους τόνους εξέφρασε την άποψη ότι «η ακροδεξιά είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων».

Η κατάληξη της ομιλία του ήταν ιδιαίτερα αιχμηρή με προσωπικές βολές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Θέλετε να καταγραφείτε ως ένας πολιτικός απατεώνας. Είστε ένα πολιτικό κατασκεύασμα των πολιτικών ελίτ αυτής της χώρας» είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ακολούθησε δεν θέλησε να ρίξει τους τόνους. Ξεκίνησε την επίθεση του αναφερόμενος στην επέτειο από το δημοψήφισμα και τα όσα ακολούθησαν κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «έφερε τους Έλληνες στο χείλος του διχασμού και την χώρα στα όρια της καταστροφής».

«Αυτά τα χαρακτηριστικά αποτελούν το DNA σας, είναι τα χαρακτηριστικά της εξαπάτησης και του διχασμού» τόνισε. Ο πρόεδρος της ΝΔ μέμφθηκε τον Αλέξη Τσίπρα ότι ήταν εκείνος και η παράταξη του που συμπορεύθηκε με την ακροδεξιά μέσα στη Βουλή, στις πλατείες, αλλά και στην κυβέρνηση με τον Πάνο Καμμένο. «Εσείς επιδιώξατε να δημιουργήσετε μια ακροδεξιά στα δεξιά της ΝΔ. Παριστάνετε ότι την μάχεστε αλλά εσείς έχετε ποντάρει πάνω της τα ρέστα σας για να επιβιώστε πολιτικά» υποστήριξε.

Μιλώντας για το προσφυγικό και την μομφή του Αλέξη Τσίπρα ότι ακολουθεί πρακτικές του Ούγγρου Πρωθυπουργού, είπε «Είστε ψεύτης, ψεύτης, ψεύτης με Ψ κεφαλαίο που τολμάτε να με συγκρίνετε με τον Όρμπαν όταν εγώ δίνω μάχες υπέρ της ευρωπαικής λύσης για τους πρόσφυγες».

Σε ότι αφορά την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια πάνω στην οποία ποντάρει ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε με σκωπτική διάθεση «με λαμέ γραβάτες δεν θα έλθει η έξοδος από την κρίση». Και εκείνος έκλεισε την ομιλία του πολύ σκληρά: «Είστε άθλιος συκοφάντης. Ντροπή και κατάντια για τη χώρα»

Ταύτισε τον Αλέξη Τσίπρα με την διαπλοκή όπως νωρίτερα και εκείνος μιλώντας ονομαστικά για επιχειρηματίες με τους οποίους έχει συναντηθεί ο πρωθυπουργός. Και κατέληξε «Είστε αδίστακτος και βαθιά διαπλεκόμενος. Εσείς συντονίζετε όλες τις επιθέσεις από το Μαξίμου. Είστε πίσω από το χυδαίο παρακράτος που στοχεύει με δημοσιεύματα εναντίον μου αλλά και εναντίον της ΝΔ».

thetoc.gr