Logo
Print this page

Yπερψηφίζει τη ρύθμιση για το «σπάσιμο» της Β'Αθηνών η ΝΔ

Μπορεί η κυβίστηση του Πάνου Σκουρλέτη αναφορικά με το χρόνο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών να αποτελεί σημείο αιχμής στη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, ωστόσο και οι βουλευτές της ΝΔ θα αναγκαστούν να μεταβάλουν στάση υπερψηφίζοντας τελικά την κατάτμηση της Β' εκλογικής περιφέρειας Αθηνών.

 

Η ΝΔ είχε διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι θα συνέπραττε εφόσον και το Μαξίμου κατέθετε με τη σειρά του την ρύθμιση για τη ψήφο των ομογενών.

Ωστόσο οι βουλευτές της παράταξης που εκλέγονται στην μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας (όπως και εκείνοι του ΣΥΡΙΖΑ) είχαν και άλλους λόγους να βλέπουν με περίσκεψη την ριζική αλλαγή.

Η κατάτμηση της Β' περιφέρειας Αθηνών θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην εκλογική διαδικασία καθώς οι βουλευτές θα είναι υποχρεωμένοι να επιλέξουν την εκλογική περιφέρεια (βόρειος τομέας, νότιος τομέας) που θα εκτεθούν, γεγονός που είναι πιθανό να προκαλέσει ανατροπές αλλά και να βάλει νέους «παίκτες» στο «παιχνίδι».

Έτσι οι περισσότεροι κάθε άλλο παρά επιθυμούσαν να «περάσει» η διάταξη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ωστόσο έχει άλλη άποψη. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ταχθεί σε ανύποπτο χρόνο (πριν ακόμα εκλεγεί αρχηγός της ΝΔ) υπέρ της κατάτμησης της Β εκλογικής περιφέρειας.

Ο βασικός λόγος της θέσης του αυτής ήταν ότι αναγνώριζε ότι η Β Αθηνών (λόγω του μεγέθους της αλλά και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της) «γεννά» φαινόμενα διαφθοράς και συναλλαγής.

Έτσι δεν θα ήθελε η κυβέρνηση να του καταλογίσει –ιδίως τη χρονική αυτή περίοδο- ότι κλείνει τα μάτια στα ζητήματα αυτά. Η υπερψήφιση του άρθρου μοιάζει λοιπόν μονόδρομος για την ΝΔ.

Κατά πληροφορίες ο πρόεδρος της ΝΔ είχε σήμερα συναντήσεις με βουλευτές που εκλέγονται στην Β Αθηνών και στο υπόλοιπο Αττικής στο γραφείο του στη Βουλή, προκειμένου να άρει τις αμφιβολίες τους, αλλά και να του προτείνουν σε ποια νέα περιφέρεια επιθυμούν να είναι υποψήφιοι, διατηρώντας βέβαια ο ίδιος την τελική απόφαση.

Στελέχη πάντως της ΝΔ δεν έκρυβαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει την κατάτμηση της Β' Αθηνών και ως μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να υπάρξει ανανέωση του κόμματος.

Σημειώνεται ότι στην περιφέρεια αυτή εκλέγονται παραδοσιακά «βαριά» ονόματα της πολιτικής ζωής.

Αν τελικά η ρύθμιση υπερψηφιστεί από 200 βουλευτές θα ισχύσει από τις επόμενες εθνικές εκλογές όποτε και αν γίνουν. Η Β' Αθηνών σπάει σε Βόρειο, Νότιο και Δυτικό τομέα και το υπόλοιπο Αττικής σε Δυτικό και Ανατολικό τομέα.

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design