Log in
A+ A A-

Μέχρι στιγμής απολογισμός: 74 οι νεκροί, 187 οι τραυματίες

Πρωτοφανείς διαστάσεις έχει πλέον λάβει η τραγωδία, καθώς επισήμως και σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής, 74 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 187 (164 ενήλικες και 23 παιδιά) έχουν τραυματιστεί από τις φονικές πυρκαγιές.

 

Οι φόβοι των αρχών, ωστόσο, είναι έντονοι ότι είναι πιθανόν ο ανωτέρω αριθμός των θυμάτων να αυξηθεί και μάλιστα αρκετά. Το στοιχείο που δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι ο αριθμός των αγνοουμένων ο οποίος παραμένει συγκεχυμένος. Διαφορετικά και κοινά ονόματα εντοπίζονται στις διάφορες βάσεις δεδομένων των αρχών όπου έχουν δηλωθεί. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, ο συγκεκριμένος αριθμός είναι εξαιρετικά μεγάλος και εάν τελικώς επιβεβαιωθούν τα αρνητικά σενάρια τότε θα έχουμε έναν πάρα πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων.

Σημειώνεται ότι με βάση τις υπάρχουσες μαρτυρίες, σοβαρά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν από τον συνολικό χειρισμό της υπόθεσης, καθώς δεν υπήρχε σχεδιασμός για την εκκένωση κατοικημένων περιοχών, δεν στήθηκε αντιπυρική ζώνη στη λεωφόρο Μαραθώνος όπου υπάρχουν κρουνοί, με καθυστέρηση συγκροτήθηκε το κεντρικό συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας, ενώ υπήρξε αυτοσχεδιασμός των αρμοδίων.

Αγωνία για τους αγνούμενους

Δεκάδες κλήσεις για αγνοούμενους δέχεται από νωρίς το πρωί το τηλεφωνικό κέντρο του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας από συγγενείς και φίλους.Παράλληλα, πολλές είναι και οι αναρτήσεις στο διαδίκτυο όπου συγγενείς αναζητούν πληροφορίες για την τύχη αγαπημένων τους προσώπων.

Οι εικόνες στην ανατολική Αττική και ειδικότερα στην περιοχή Μάτι και Ζούμπερι είναι σοκαριστικές. Σπίτια και αυτοκίνητα έγιναν στάχτη, άνθρωποι έπεφταν το βράδυ στη θάλασσα για να σωθούν, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα ανέβει.

Εν τω μεταξύ, σε λειτουργία τέθηκε αργά το μεσημέρι της Δευτέρας ηλεκτρονική βάση στην οποία μπορούν οι συγγενείς ή οι φίλοι των ανθρώπων που αγνοούνται μετά από τη τραγική φωτιά στην Αττική να αναρτήσουν φωτογραφίες. Πρόκειται για ανοιχτή βάση όπου οι άνθρωποι που αναζητούν τοποθετούν φωτογραφία και στοιχεία των αγνοουμένων.

Στον ιστότοπο που δημιουργήθηκε έχουν ήδη αναρτηθεί οι πρώτες 18 φωτογραφίες ανθρώπων από τις πληγείσες περιοχές που δεν υπάρχουν ίχνη τους, ανάμεσά τους και παιδιά. Όποιος γνωρίζει οποιοδήποτε στοιχείο ή τους έχεις δει μπορεί να πατήσει επάνω στην αντίστοιχη φωτογραφία και να συμπληρώσει ό,τι γνωρίζει σχετικά με τα πρόσωπα αυτά.

Η ηλεκτρονική διεύθυνση της βάσης είναι https://missingpeople.audax.gr/ .