Logo
Print this page

Δεν υπάρχουν πλέον ενεργά μέτωπα στην Εύβοια

Δεν υπάρχουν πλέον ενεργά μέτωπα στην περιοχή των Ψαχνών στην Εύβοια, δήλωσε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ευβοίας, Βαγγέλης Παλιός.
«Αυτή την ώρα είμαστε στη φάση μεταξύ μερικού και απόλυτου ελέγχου», σημείωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 τόνισε ότι υπολογίζεται ότι η φωτιά έπληξε γύρω στα 12.000 στρέμματα δασικής έκτασης. Επισήμανε ότι οι ζημιές αγροτικού χαρακτήρα θα ελεγχθούν.

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Κυριακής ο δήμος Διρφύων – Μεσσαπίων, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση του περιφερειάρχη Στερεά Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού από αέρος με ελικόπτερα και αεροσκάφη.

«Δεν απειλήθηκαν ανθρώπινες ζωές», τόνισε ο Γιώργος Ψαθάς δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων μιλώντας στον Αθήνα 9.84. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι σύντομα η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο.

Εν τω μεταξύ, άνοιξε ο δρόμος από και προς τη βόρεια Εύβοια, για την οποία χθες -για λόγους ασφαλείας- είχε διακοπεί η κυκλοφορία.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδιναν οι πυροσβέστες στην φωτιά που μαίνεται από το μεσημέρι της Κυριακής στο Κοντοδεσπότι στην Εύβοια.

Τη νύχτα, η πυρκαγιά έκαιγε πυκνό πευκοδάσος στην περιοχή Κοντοδεσπότι. Στο σημείο επιχειρούσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας 186 πυροσβέστες με 62 οχήματα, 70 άτομα πεζοπόρο, 204 στελέχη ενόπλων δυνάμεων, 20 βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά), 27 βοηθητικά πυροσβεστικά οχήματα και 11 χωματουργικά μηχανήματα.

Η φωτιά είχει περικυκλώσει τους οικισμούς Κοντοδεσπότη και Σταυρό του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων, τα οποία εκκενώθηκαν. Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν επίσης η παρακείμενη κατασκήνωση και το Μοναστήρι της Παναγίας Αγαλιώτισσας.

«Λιγότερα από 140 άτομα φιλοξενήθηκαν τελικά σε ξενοδοχεία της περιοχής μετά την μεταφορά τους με λεωφορεία καθώς άλλες οικογένειες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους προτίμησαν να φιλοξενηθούν σε φιλικά τους πρόσωπα» δηλώνει ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Θανάσης Καρακατζας καθώς το ξημέρωμα της σημερινής ημέρας βρήκε τις εστίες της φωτιάς στην Εύβοια, σε απόλυτο έλεγχο.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να περιορίσουν τη μεγάλη πυρκαγιά, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής η εκπρόσωπος Tύπου της Πυροσβεστικής Σταυρούλα Μαλλίρη. Πρόσθεσε ότι στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν: 186 πυροσβέστες με 62 υδροφόρα οχήματα, 70 άτομα πεζοπόρο, 50 στελέχη ενόπλων δυνάμεων, 20 βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά), 27 βοηθητικά πυροσβεστικά οχήματα και 11 χωματουργικά μηχανήματα. Τις επίγειες δυνάμεις συνέδραμαν από αέρος 6 Α/Φ, 7 Ε/Π και 2 Συντονιστικά Ε/Π του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ανέφερε ότι λόγω της πυρκαγιάς έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων και πραγματοποιούνται εκτροπές, στο 16ο χλμ Χαλκίδας Αιδηψού στον κόμβο Καστέλα και στο 49ο χλμ Χαλκίδας Αιδηψού στον κόμβο Πήλι.

Η κ. Μαλλίρη σημείωσε ότι οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται με προσωπικό, οχήματα και πεζοπόρα τμήματα από τις περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, προσθέτοντας ότι λόγω του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης πυρκαγιάς πραγματοποιούνται περιπολίες εναέριας επιτήρησης σε διάφορες περιοχές της χώρας καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Εν τω μεταξύ, ανοικτά θα παραμείνουν τα πορθμεία Αρκίτσας -Αιδηψού, εως ότου φύγει και το τελευταίο αυτοκίνητο από την Αιδηψό, διαβεβαίωσε μιλώντας στο ΑΠΕ, ο αρμόδιος λιμενάρχης Σωτήρης Δανίκας.

Συνδρομή Περιφέρειας Αττικής

Η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε πως συνδράμει το Πυροσβεστικό Σώμα, ύστερα από σχετικό αίτημά του. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, αναφέρει πως διέθεσε πλατφόρμα για τη μεταφορά βαρέως τύπου χωματουργικού μηχανήματος.

Συνεχής ενημέρωση του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε συνεχή επαφή τόσο με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, όσο και με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, που βρίσκεται στην περιοχή.

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα Δευτέρα σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (κατηγορία κινδύνου 4) στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια) καθώς και στην Περιφέρεια Αττικής.

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design