Logo
Print this page

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν την επόμενη ημέρα

Με ένα διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να σηματοδοτηθεί, την Τρίτη, η μετάβαση της χώρας στην μεταμνημονιακή περίοδο που ξεκινά μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης.

Οποιαδήποτε σκέψη για διοργάνωση πανηγυρικής εκδήλωσης απομακρύνθηκε οριστικά μετά και την τραγωδία στο Μάτι και η επόμενη ημέρα αρχίζει με την κυβέρνηση να κινείται μεν σε χαμηλούς τόνους, αλλά να εκπέμπει μήνυμα δικαίωσης και αισιοδοξίας για τον «τερματισμό της επιτροπείας, την ανάκτηση του ελέγχου και τον μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας που θα υφίσταται πλέον στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής”. Για την κυβέρνηση είναι σαφές πως η ίδια κατάφερε να φέρει εις πέρας με επιτυχία την προσπάθεια εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια στα οποία την είχαν βάλει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, την ώρα πάντως που στην αντιπολίτευση αντιτείνουν πως η μνημονιακή περίοδος παρατάθηκε εξαιτίας ενός «αχρείαστου» τρίτου μνημονίου που ήταν αποτέλεσμα της καταστροφικής διαχείρισης του πρώτου εξαμήνου 2015.

Η οπτική της αντιπολίτευσης είναι εκ διαμέτρου αντίθετη καθώς αμφισβητεί πλήρως τα περί «καθαρής εξόδου” επικαλούμενη τις μεγάλες δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για τα επόμενα χρόνια για μέτρα ύψους 5,1 δις το 2019 και 2020 και υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως το 2022, καθώς και την αυστηρή εποπτεία που θα συνεχίσει να υφίσταται.

Η ΝΔ υποστηρίζει μάλιστα από την πλευρά της ότι επί της ουσίας αρχίζει ένα «άτυπο τέταρτο Μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση”, ενώ θεωρεί ότι και η επίδραση της οικονομικής κρίσης στη Τουρκία στον τρόπο που αντιμετωπίζουν την Ελλάδα οι διεθνείς αγορές δείχνει ότι «δεν έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για τη διασφάλιση χαμηλού κόστους δανεισμού”. Το γεγονός ότι η χώρα εμφανίζεται «εξαιρετικά ευάλωτη σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς» αποδίδεται από τη ΝΔ στη μη υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων.

Οι μεταρρυθμίσεις θα παραμείνουν πάντως στο επίκεντρο και την επόμενη ημέρα, καθώς πλήθος Ευρωπαίων αξιωματούχων έσπευσαν ήδη να στείλουν μήνυμα για την συνέχισή τους, την ώρα που από κυβερνητικής πλευράς επισημαίνονται ως προτεραιότητες για την επόμενη ημέρα οι στοχευμένες μειώσεις φόρων και αυξήσεις κοινωνικών δαπανών, αλλά και η περαιτέρω μείωση της ανεργίας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να προχωρήσει από την ΔΕΘ σε στοχευμένες παροχές, αξιοποιώντας ΚΑΙ δημοσιονομικό χώρο περίπου 700 εκ. ευρώ, ενώ ιδιαίτερη σημασία θα έχει, σε κάθε περίπτωση η έκβαση της προσπάθειας για αναβολή των ψηφισμένων περικοπών στις συντάξεις για την οποία εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία από κυβερνητικής πλευράς.
Στην ατζέντα του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκονται και οι συλλογικές συμβάσεις και η αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα διανεμηθεί και φέτος κοινωνικό μέρισμα από το υπερπλεόνασμα.

Μέσα στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται για τη χώρα επόμενος σταθμός για την κυβέρνηση, πριν την ΔΕΘ, θα είναι πάντως ο ανασχηματισμός που αναμένεται να πραγματοποιηθεί ως το τέλος Αυγούστου, ενδεχομένως και εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Πριν την ΔΕΘ θα συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι είναι πιθανό να υπάρξουν αλλαγές και στο κόμμα, με στόχο την ενίσχυσή του στην πορεία που θα ξεκινήσει προς τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις που εάν δεν υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις νωρίτερα, θα ξεκινήσουν τον Μάιο 2019.
Σε κάθε περίπτωση πάντως πολλοί εκτιμούν ότι μετά την ΔΕΘ- όπου ως τα μέσα Σεπτεμβρίου όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα έχουν εξαγγείλει το σχέδιό τους για την επόμενη ημέρα- η χώρα θα εισέλθει ατύπως σε προεκλογική περίοδο, με στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο να προκύψουν πρόωρες εκλογές ακόμη και μέσα στο 2018.
Παράγοντας που σίγουρα λαμβάνεται υπόψη είναι και η ενδοκυβερνητική διαφωνία σε σχέση με την συμφωνία των Πρεσπών καθώς το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα, στις 30 Σεπτεμβρίου, αποτελεί χρονικά ένα κομβικό σημείο και για τη χώρα μας δεδομένου ότι μία επικράτηση του «ναι» θα επιταχύνει ενδεχομένως τις υπόλοιπες διαδικασίες στη πΓΔΜ και εφόσον η συμφωνία έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή υπάρχει η δημόσια δέσμευση Καμμένου ότι οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Από την πλευρά της, η ΝΔ ξεκινά εκ νέου την προετοιμασία για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ απ’ όπου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσει να υπερασπιστεί την ανάγκη για πολιτική αλλαγή στέλνοντας μήνυμα κυβερνητικής ετοιμότητας της ΝΔ και εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι είναι το μόνο το κόμμα του διαθέτει συνεκτικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα της χώρας, με τολμηρές μεταρρυθμίσεις, με μειώσεις φόρων και δαπανών και με στοχευμένες κοινωνικές παρεμβάσεις με επίκεντρο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Από το τέλος αυτής της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου και οι περιοδείες στην περιφέρεια, με πρώτο σταθμό για τον κ. Μητσοτάκη την Ζάκυνθο.

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design