Log in
A+ A A-

O Tσίπρας, η "πορεία των πραγμάτων" και ο χρόνος των εκλογών

Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών καθώς βλέπει πως μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων όπως η επίλυση του Σκοπιανού αλλά και η μη περικοπή των συντάξεων δεν εξαρτώνται από τον ίδιο.

 

Οι επόμενοι μήνες που απομένουν είναι ιδιαιτέρως κρίσιμοι και αναμένεται να καθορίσουν την ημερομηνία των εθνικών εκλογών όπως άφησε να εννοηθεί ο Αλέξης Τσίπρας. Οι τριπλές εκλογές τον Μάιο του 2019 φαντάζει πλέον ως το πιο πιθανό σενάριο με τον πρωθυπουργό να δείχνει πως σταθμίζει όλα τα δεδομένα για τις επόμενες κινήσεις του.

Σκοπιανό
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σε 20 ημέρες είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα. Στην περίπτωση που είναι υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, τότε θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κύρωση από το Ελληνικό κοινοβούλιο με τον Πάνο Καμμένο να επιμένει στην καταψήφιση του. Ο πρωθυπουργός μπορεί να τονίζει ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν θα ρισκάρει την πολιτική σταθερότητα αλλά γνωρίζει πως δύσκολα θα μπορέσει να σταθεί η κυβέρνηση την επόμενη μέρα ακόμα και αν βρεθούν οι 151 ψήφοι.

Εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αρνητικό, κάτι που εύχεται ο Πάνος Καμμένος για να βγει από την δύσκολη θέση, τότε η κυβέρνηση θα έχει πάρει μια βαθιά ανάσα καθώς θα έχει κερδίσει πολύτιμο πολιτικό χρόνο μέχρι ο Ζόραν Ζάεφ να οδηγήσει τα Σκόπια σε εκλογές, όπως ο ίδιος έχει προαναγγείλει.

Συντάξεις
Μέσα στο επόμενο διάστημα το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να πείσει τους θεσμούς, να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις. Ο πρωθυπουργός τόσο στην ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς όσο και κατά την χθεσινή συνέντευξη τύπου, ήταν ιδιαιτέρως προσεχτικός και φειδωλός στα λεγόμενα του καθώς γνωρίζει τις λεπτές διαπραγματευτικές ισορροπίες που θα πρέπει να επικρατήσουν προκειμένου να έχει πιθανότητες για την επίτευξη του στόχου. Η εφαρμογή ή μη του μέτρου θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την ημερομηνία των εκλογών, καθώς όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη το πολιτικό κόστος θα είναι ιδιαιτέρως μεγάλο.

Δημοσκοπήσεις
Το πολιτικό κλίμα που θα έχει δημιουργηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και οι δημοσκοπήσεις (κρυφές και φανερές) είναι ένας ακόμη παράγοντας για το Μαξίμου. Το επικοινωνιακό επιτελείο εκτιμά πως με τις παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός σε συνδυασμό με μια θετική απόφαση για τις συντάξεις θα μπορέσει να μειώσει την ψαλίδα της διαφοράς με την ΝΔ που κυμαίνεται σε διψήφια ποσοστά, κάνει απαγορευτική οποιαδήποτε σκέψη για πρόωρες εκλογές. Στόχος είναι να μειωθεί τουλάχιστον στο μισό η απόσταση από την κεντροδεξιά παράταξη.

Ψήφος διαμαρτυρίας
Στήνοντας τρεις κάλπες τον Μάιο του 2019 θα επιχειρήσει να σηκώσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ από τον καναπέ λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών που έχουν πάντα ένα ιδιαίτερο τοπικό ενδιαφέρον, με στόχο την αύξηση της συσπείρωσης. Το σύστημα της απλής αναλογικής σε συνδυασμό με τις συνεργασίες σε περιφέρειες και δήμους θα θολώσει την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στον εκλογικό χάρτη. Παράλληλα θα προσπαθήσει να σπρώξει την ψήφο διαμαρτυρίας στο ευρωψηφοδέλτιο και θα πολώσει το πολιτικό κλίμα προκειμένου να μην υπάρξουν διαρροές στην τρίτη και σημαντική κάλπη των βουλευτικών εκλογών.

"Ηρωϊκή" έξοδος;
Στην περίπτωση που δεν έχει θετική έκβαση το Σκοπιανό, δεν κυρωθεί δηλαδή από την ελληνική βουλή η συμφωνία και δεν πάρει το «πράσινο φως» για το ζήτημα των συντάξεων, τότε δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε την περίπτωση της ηρωικής εξόδου της κυβέρνησης και την άμεση προκήρυξη των πρόωρων εκλογών πριν καν φτάσουμε στον Μάιο του 2019.

Φωτογραφία: AΠΕ-ΜΠΕ