Logo
Print this page

Σε καλό κλίμα η συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν

Σε βελτιωμένο κλίμα, σε σχέση με την συνάντηση του περασμένου Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση ανάμεσα στον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα γραφεία του ΟΗΕ, στο περιθώριο της 73ης Γενικής Συνέλευσης.

Μαζί με τους δυο ηγέτες στην συνάντηση συμμετείχαν, από ελληνικής πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, ο Γ.Γ. του ΥΠΕΞ, Δημήτριος Παρασκευόπουλος, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρος Πασσάς, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη και ο διπλωματικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης. Από τουρκικής πλευράς ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλουτ Τσαβουσογλου, ο επικεφαλής της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, ο Υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ και ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίμ.

Τα βασικά θέματα αφορούσαν την εκτόνωση της έντασης στο Αιγαίο, κοινά ζητήματα ασφαλείας, τις προσφυγικές ροές, το Κυπριακό και την Θράκη, ενώ επανήλθαν στο τραπέζι ζητήματα θετικής ατζέντας, όπως είναι η συνεργασία στον τουρισμό.

Παράλληλα, ο Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν προσκάλεσε τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για συνάντηση συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη, σε ημερομηνία που θα καθοριστεί στο άμεσο μέλλον.

Κυπριακό: Διάθεση για επανεκκίνηση συνομιλιών

Σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή, υπήρξε "αμοιβαία διάθεση να ξεκινήσουν εκ νέου οι συνομιλίες, με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες, ουσιαστικά από εκεί που σταμάτησαν στο Γκραν Μοντανά".

Παρόλα αυτά, να αναφερθεί πως τα πιο σημαντικά βήματα αναμένονται και από τις άλλες σχετικές συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Νέα Υόρκη.

"Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την προσήλωση της Ελλάδας σε δίκαιη και βιώσιμη λύση στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και την επανεκκίνηση των συνομιλιών στην βάση του πλαισίου Γκουτέρες, όπως είχε διαμορφωθεί όταν τερματίστηκαν οι συνομιλίες στο Γκραν Μοντανά".

Θετικός ήταν και ο κ. Ερντογάν, ο οποίος όμως επανέλαβε τις πάγιες τουρκικές θέσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Επίσης, από πλευράς του Πρωθυπουργού τονίστηκε "η ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου και μείωση της έντασης στο Αιγαίο που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα". Όπως τονίζει η ίδια πηγή, στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι επαφές για μείωση της έντσης στο Αιγαίο και εφαρμογή των σχετικών μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Για το θέμα της ασφάλειας, συμφωνήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφορίων στο πλαίσιο αντιμετώπισης της απειλής της τρομοκρατίας, ενώ θα υπάρξουν δράσεις από κοινού για ενίσχυση της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό, προκειμένου να μειωθούν οι προσφυγικές ροές.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επέμεινε στην προσωπική του στάση για το θέμα των οκτώ στρατιωτικών, αλλά και για τους "Γκιουλενιστές", τους οποίους θεωρεί απειλή.

Τέλος, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισαν την σημασία της τριμερούς συνάντησης Βρετανίας - Ελλάδας - Τουρκίας σε επίπεδο ΥΠΕΞ, που θα ακολουθούσε.

 

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design