Logo
Print this page

Πρέσβης ΗΠΑ: Να αναδείξουμε με θετικό τρόπο τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα (βίντεο)

«Να αναδείξουμε με θετικό τρόπο τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα», προτείνει, μέσω της αποκλειστικής συνέντευξής του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Τζέφρι Πάιατ.

Aποδεικνύοντας ότι για τη χώρα του η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης έχει συνέχεια, υπογραμμίζει την αμερικανική δέσμευση για υποστήριξη της Ελλάδας στη φάση αυτή οικονομικής ανάκαμψης, όπως επί λέξει αναφέρει. «Η κατάσταση είναι καλύτερη από ό,τι ήταν πριν από περίπου δύο χρόνια», επισημαίνει στη συνέντευξή του επικαλείται τα ποσοστά ανεργίας, τα ποσοστά ανάπτυξης.

Όμως ο Τζ. Πάιατ ξεδιπλώνει τις ειδικότερες πτυχές του ελληνο-αμερικανικού Στρατηγικού Διαλόγου: ενεργειακά, επενδύσεις, εμπορικές σχέσεις, τουρισμός, τομέας της οικονομίας, με έμφαση στις εταιρείες που επενδύουν στην οικονομία της γνώσης. Και ακόμη, μετανάστευση, ασφάλεια, αμυντικός σχεδιασμός, αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ειδικότερα, ο Αμερικανός πρεσβευτής σημειώνει με έμφαση την υποστήριξη της χώρας του προς τις πολυμερείς συνομιλίες που διεξάγονται ανάμεσα στην Ελλάδα το Ισραήλ, την Κύπρο, και ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο. Αναγνωρίζει την πρόοδο στη διμερή αμυντική συνεργασία και προσθέτει χαρακτηριστικά: «Βλέπουμε την Ελλάδα ως έναν ιδιαίτερα σημαντικό εταίρο κατά της τρομοκρατίας, επειδή είστε η εμπροσθοφυλακή της Ευρώπης. Η Ευρώπη μπορεί να είναι μόνον τόσο ασφαλής όσο είναι η Ελλάδα...».

Ερωτηθείς για τη συνεργασία των δύο κυβερνήσεων απαντά: «Η σχέση μας με την Ελλάδα είναι ισχυρότερη από ό,τι υπήρξε εδώ και πολλά χρόνια, και αυτό χάρη στην πολύ σκληρή δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης, των ελληνικών αρχών και της αμερικανικής κυβέρνησης».

   Στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών τονίζει πως αυτή «επιτεύχθηκε από δύο κυρίαρχες, δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις και τα εύσημα για τη Συμφωνία αποδίδονται στον πρωθυπουργό Τσίπρα και στον πρωθυπουργό Ζάεφ, αμφότεροι επέδειξαν μεγάλο πολιτικό σθένος και όραμα» και εκφράζει την ελπίδα του ότι «οι πολιτικοί, αλλά και η κοινωνία, θα αναγνωρίσουν ότι είναι πολλά περισσότερα αυτά που κερδίζετε από αυτά που παραδίνετε στη Συμφωνία των Πρεσπών και οι ευκαιρίες που αυτή θα ανοίξει».

Παραλλήλως ο κ. Πάιατ αναφέρεται στο δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται τους δικούς της πόρους.

Η συνέντευξη Πάιατ έχει όμως και μια ανθρώπινη στιγμή, όταν ο Αμερικανός πρεσβευτής δεν κρύβει τη συγκίνησή του από την κίνηση παιδιών από το Μάτι Αττικής να στείλουν μήνυμα αλληλεγγύης στα θύματα των πυρκαγιών στην Καλιφόρνια.

πηγή: ΑΠΕ

Media

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design