Log in
A+ A A-

Αναβάλλεται επ' αόριστον η συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών Αλέξη Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας, καθώς οι λεκτικές απειλές του Ταγίπ Ερντογάν βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Ο Τούρκος πρόεδρος προβαίνει σε επιθετική ρητορική εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, με βάση τις γεωτρήσεις εξερεύνησης στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Στο γραφείο του πρωθυπουργού διατηρούν ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας με την Τουρκία. Ωστόσο, υπάρχει έντονη ανησυχία για τις πρόσφατες απαιτήσεις και τις σημαντικές προκλήσεις κατά των δύο χωρών από την Τουρκία.

Για το λόγο αυτό, κάθε ελπίδα για τη δυνατότητα επιστροφής των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε μια φάση ομαλότητας και την έναρξη ενός πολιτισμένου διμερούς διαλόγου φαίνεται να διαβρώνεται.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανανέωσε, από το Παρίσι, την πρόσκλησή του προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, με την Αθήνα τουλάχιστον να φαίνεται καχύποπτη για το χρονοδιάγραμμα της επίσκεψης.

"Καμία επίσκεψη πριν από τον Ιανουάριο"

Σε αυτό το κλίμα, οι διπλωματικές πηγές που μίλησαν στον Τύπο για την προετοιμασία του ταξιδιού, ανέφεραν ότι η διαμόρφωση της διμερούς ατζέντας ήταν σε εξέλιξη.

Στην ερώτηση, όμως, σχετικά με την ημερομηνία απάντησαν με λακωνικό τρόπο: "Όχι πριν από τον Ιανουάριο". Αφήνοντας σιωπηρά αλλά σαφώς την πρόταση ότι για μια τέτοια συνάντηση υψηλού επιπέδου, απαιτούνται καλή προετοιμασία και σημεία σύγκλισης.

Η τριμερής σύνοδος κορυφής Κύπρου-Ισραήλ θα διεξαχθεί στις 20 Δεκεμβρίου.

Καθώς η Τουρκία έχει ήδη πιεστεί, τόσο γεωγραφικά όσο και πολιτικά, και δεν θέλει να μιλήσει με την Ελλάδα, είτε μέσω της διαμεσολάβησης τρίτων, είτε από πλευράς διεθνούς δικαίου, αλλά από πλευράς ισχύος.

Τέλος, μετά από δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου ότι η απερίσκεπτη συμπεριφορά της Ελλάδας έχει εξελιχθεί σε πηγή απειλών και κινδύνου για την ίδια, οι αρμόδιες πηγές μίλησαν για την αντίδραση της Τουρκίας, ενώ δεν είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών. Οι διπλωματικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.