Log in
A+ A A-

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ο στρατηγικός διάλογος, με αναφορά σε Πρέσπες

Την ολοκλήρωση του εναρκτήριου στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ χαιρετίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ως «πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ρόμπερτ Παλαντίνο, επισημαίνεται ότι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να εμβαθύνουν τη διμερή συνεργασία σε βασικούς τομείς προς αμοιβαίο όφελος και των δύο χωρών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Αμερικανός υπουργός έκανε ειδική αναφορά στον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας και τη συμβολή της στο ΝΑΤΟ, καθώς και στην υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και στην ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

«Ο υπουργός υπογράμμισε τη σημασία της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και επαίνεσε τη συμβολή της Ελλάδας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ. Ο υπουργός επανέλαβε την ισχυρή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην επίτευξη της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο υπουργός συγχαίρει, επίσης, την Ελλάδα για την έξοδο από τα μνημόνια διάσωσης και προσέφερε συνεχή στήριξη για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας».

Τέλος, η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται στενά για την προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.