Log in
A+ A A-

Θέμα ημερών το “διαζύγιο” ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;

Featured Θέμα ημερών το “διαζύγιο” ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;

Όλα δείχνουν ότι το πολιτικό διαζύγιο Τσίπρα-Καμμένου είναι ζήτημα ημερών. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν τον μικρό κυβερνητικό εταίρο τους «ξεδοντιασμένο», αν και προτιμούν να μην εξωθήσουν τον αρχηγό των ΑΝΕΛ στα άκρα. Φοβούνται μήπως ψηφίσει την πρόταση μομφής που κατά πάσα πιθανότητα θα καταθέσει η ΝΔ.

Στο Μαξίμου τοποθετούσαν την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση και ευρύτερα από τη συμπολίτευση αργότερα, όταν θα πήγαινε η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή προς κύρωση ή λίγο νωρίτερα. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι το κλίμα στις σχέσεις των δύο εταίρων έχει χαλάσει τόσο που η συνύπαρξη δεν φαίνεται να αντέχει ούτε εβδομάδες.

Η ανάρτηση του υπουργού Άμυνας στο Twitter κατά του Νίκου Κοτζιά, λίγες ώρες μετά από δηκτικές δηλώσεις του τελευταίου, προμηνύουν την καταιγίδα που έρχεται. Είναι ενδεικτικό ότι ο Καμμένος μίλησε για αποστασία και τόνισε ότι δεν θα αποδεχτεί τετελεσμένα στο Μακεδονικό, χωρίς όμως να προσδιορίζει ακριβώς την αντίδρασή του.

Το γεγονός, όμως, ότι συγκαλεί για την Τετάρτη (9-1-2019) την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Εκτελεστική Επιτροπή των ΑΝΕΛ είναι σαφής ένδειξη ότι πλησιάζουμε στο τέλος του δράματος. Εκ των πραγμάτων με το πρόβλημα θα ασχοληθεί και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει τη Δευτέρα (7-1-2019).

Ρόλο καταλύτη για την επίσπευση του διαζυγίου έπαιξε ο Νίκος Κοτζιάς και πιο συγκεκριμένα η δήλωσή του: «Για την ηγεσία των ΑΝΕΛ δε θα μιλήσω, είναι το άκρον άωτον. Έχω φίλους στους ΑΝΕΛ. Ο κ. Καμμένος σταμάτησε να λέει ότι θα ρίξει την κυβέρνηση, όταν κατάλαβε ότι δεν θα τον ακολουθήσουν πολλοί δικοί του».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «η κυβέρνηση που φτιάχτηκε το 2015 ήταν μια κυβέρνηση σωτηρίας, μας έβγαλε από τα μνημόνια. Θα μπορούσαν μετά να αλλάξουν οι ισορροπίες μέσα σε αυτήν και να μην μπει σε αυτή την κατάσταση φθοράς, που την έχει βάλει ο κ. Καμμένος».