Log in
A+ A A-

Πάιατ: Ελληνική εγρήγορση για ρωσική απόπειρα επηρεασμού των εκλογών

Featured Πάιατ: Ελληνική εγρήγορση για ρωσική απόπειρα επηρεασμού των εκλογών

Μήνυμα στους ελληνικούς δημοκρατικούς θεσμούς να είναι σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο ρωσικών παρεμβάσεων στις επερχόμενες εκλογές έστειλε ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέφρι Πάιατ.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης είπε πως έχουμε δει αποδείξεις «αυτού του είδους χειραγώγησης πληροφοριών», επικαλούμενος συγκεκριμένα προσπάθειες της Μόσχας να επηρεάσει την Εκκλησία και συνάμα να υποσκάψει το οικουμενικό πατριαρχείο.

Το περσινό καλοκαίρι η Αθήνα απέλασε δύο Ρώσους με την κατηγορία ότι προσπαθούσαν να υπονομεύσουν την συμφωνία των Πρεσπών, χρησιμοποιώντας και εκκλησιαστικούς παράγοντες. Παράλληλα το πατριαρχείο της Μόσχας είναι σε ανοιχτή σύγκρουση με το Φανάρι για την απόφασή του να δώσει αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανία.


Σε δηλώσεις του στον ANT1 ο κ. Πάιατ δεν φάνηκε να λέει ότι υπάρχουν απτές και αδιαμφισβήτητες αποδείξεις για ρωσικές παρεμβάσεις στο προεκλογικό περιβάλλον. Προειδοποίησε ωστόσο πως οι ελληνικοί θεματοφύλακες της δημοκρατίας, από την πολιτεία έως τον Τύπο, πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και να αντιδράσουν ανάλογα.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη έγιναν στην εκδήλωση #DisinfoWeek στην Αθήνα, που εντάσσεται στο πλαίσιο της εκστρατείας των ΗΠΑ κατά της παραπληροφόρησης. Την Παρασκευή, στο Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Πάιατ δήλωσε πως έχει αφιερώσει σημαντικό μέρος της θητείας του σε προσπάθειες αντιμετώπισης της «κακόβουλης» ρωσικής επιρροής, ειδικά στην Θεσσαλονίκη και στην Βόρεια Ελλάδα.