Log in
A+ A A-

Μητσοτάκης: Βοήθημα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται

Featured Μητσοτάκης: Βοήθημα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής για την έκθεση της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για το δημογραφικό ανέφερε ότι το πρόβλημα της υπογεννητικότητας συνδέεται με τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και πρόσθεσε οτι οταν μιλάμε για το δημογραφικό μιλάμε για ένα εθνικό υπαρξιακό διακύβευμα.

«Η Νέα Δημοκρατία εισηγείται μια συνολική παρέμβαση στο δημογραφικό, ένα σχέδιο τεσσάρων κατευθύνσεων με μείωση του βάρους για την απόκτηση παιδιού, στήριξη των εργαζομένων γονέων, κυρίως των γυναικών που σηκώνουν σήμερα το μεγάλο βάρος της ανατροφής των παιδιών, επιστροφή των νέων που έφυγαν από την Ελλάδα και διαγενεακή αλληλεγγύη μέσω ενός σύγχρονου ασφαλιστικού συστήματος».

Ο κύριος Μητσοτάκης σχολίασε τα ευρήματα της έκθεσης λέγοντας ότι είναι συγκλονιστικά. «Από το 2011 και μετά για πρώτη φορά μεταπολεμικά ο πληθυσμός της πατρίδας μας μειώνεται. Αν οι ρυθμοί αυτοί συνεχιστούν οι έλληνες θα περιοριστούν στα 8,9 εκατομμύρια μέχρι το 2050 και στα 7,3 εκατομμύρια μέχρι το 2080.
Το 2016 είχαμε 92.000 γεννήσεις και 118.000 θανάτους, αρα το ισοζύγιο είναι με 26.000. Μια πατρίδα με ένα λαό όλο και λιγότερο κινδυνεύει και αυτή να μικρύνει. Σημερινή η νέα γενιά είναι η πρώτη γενιά μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο η οποία δεν ελπίζει ότι θα ζήσει καλύτερα από τους γονείς της. Ο κοινωνικός ιμάντας της προόδου έχει στην πραγματικότητα βραχυκυκλώσει σε μια Ελλάδα που δεν δίνει ευκαιρίες. Για πολλά νέα ζευγάρια η δημιουργία οικογένειας αντιμετωπίζεται με δέος».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά τη βοήθεια στα νέα ζευγάρια. «Θέλω να υπογραμμίσω τέσσερα σημαντικά μέτρα. Θεσπίζουμε άμεση ενίσχυση 2000 € για κάθε παιδί που θα γεννιέται στην πατρίδα μας.

Το κόστος αυτού του μέτρου θα έχει εισοδηματικά κριτήρια αλλά θα πιάνει τα υψηλά εισοδήματα και σε κόστος δεν ξεπερνά τα 150 εκατομμύρια το χρόνο.

Το αφορολόγητο πρέπει να αυξάνεται κατά 1.000 € για κάθε παιδί.

Όλα τα βρεφικά είδη και είδη υγιεινής και πρώτης ανάγκης πρέπει να υπαχθούν στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.

Παιδικοί σταθμοί πρέπει να υπάρχουν για όλα τα ελληνόπουλα, κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Κάθε οικογένεια που το παιδί της δεν θα βρει θέση σε παιδικό σταθμό θα λαμβάνει κουπόνι ύψους 180 € για 10 μήνες το χρόνο ώστε να επιλέγει εκείνη το σταθμό που θα προτιμά.

Χρειαζόμαστε ακόμα ειδικά προγράμματα κατάρτισης όσων επιστρέφουν στην εργασία μετά την διακοπή για την ανατροφή των τέκνων.»

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ακόμη ότι η Νέα Δημοκρατία θα επαναφέρει τα ποσά που περιέκοψε η κυβέρνηση για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό ασφαλιστικό σύστημα, ελκυστικό ώστε να εντάσσονται σε αυτό ολοι οι εργαζόμενοι, δίκιο ώστε να αποδίδει μετά το τέλος της εργασίας τους κόπους όλων στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου..