Log in
A+ A A-

Μια ανάσα πριν την κατάρρευση η ΔΕΗ

Μια ανάσα πριν την πλήρη κατάρρευση βρίσκεται η ΔΕΗ, η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, με τις ημερήσιες ζημίες να φτάνουν τα 2,5 εκατ. ευρώ και συνολικά τα 903 εκατ. για το 2018. Πρόκειται για μία ωρολογιακή βόμβα που απειλεί τόσο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα όσο και την ελληνική οικονομία.

Οι ευθύνες πλέον τόσο της διοίκησης υπό τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Μανώλη Παναγιωτάκη όσο και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη είναι ορατές και μεγάλες, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για απόδοση ποινικών ευθυνών λόγω της δραματικής απαξίωσης της εταιρείας από τις καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης.

«Με τις επιλογές τους οδήγησαν στον γκρεμό τη ΔΕΗ και τη μετέτρεψαν σε εταιρεία-ζόμπι, με υψηλές ζημίες, τεράστιες ανείσπρακτες οφειλές και απαξιωμένα περιουσιακά στοιχεία, όταν το 2014 ήταν μια εύρωστη εταιρεία με κέρδη 90 εκατ. ευρώ», δήλωσε τις προηγούμενες μέρες ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Σκρέκας. «Οι άθλιοι τυχοδιώκτες που κατέστρεψαν τη ΔΕΗ θα λογοδοτήσουν. Οχι μόνο πολιτικά, αλλά και ποινικά», τόνισε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης.

Τα πυρά της αντιπολίτευσης ενισχύουν οι παρατηρήσεις στην έκθεση του ορκωτού ελεγκτή της Ernst &Young, η οποία για πρώτη φορά θέτει ανοικτά θέματα βιωσιμότητας της ΔΕΗ, ακόμη και αδυναμίας της εταιρείας να συνεχίσει τις δραστηριότητές της. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις, η μεγάλη αβεβαιότητα ως προς τη συνέχιση της δραστηριότητας της ΔΕΗ προκαλείται από τις υψηλές ζημίες λόγω της κατάρρευσης του κύκλου εργασιών, αλλά και του γεγονότος ότι οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις υπολείπονται σημαντικά των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων. Οπως σημειώνεται στην έκθεση, «το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του ομίλου και της μητρικής εταιρείας υπερβαίνουν το σύνολο του βραχυπρόθεσμου ενεργητικού κατά το ποσό των περίπου 708 εκατ. και 949 εκατ. αντίστοιχα. Η διαφορά αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας, στην υποχρέωση αποπληρωμής εντός της χρήσης 2019 μακροπρόθεσμου δανεισμού ύψους 725,8 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντικό μέρος επίσης αποτελεί η πρόσθετη υποχρέωση για αγορές δικαιωμάτων ρύπων (CO2) λόγω της ραγδαίας αύξησης των διεθνών τιμών εντός του 2018».

Η Ernst & Young δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, καθώς κάνει σαφές ότι η δυσμενής εικόνα της Επιχείρησης θα συνεχιστεί και το επόμενο 12μηνο, επικαλούμενη τις προβλέψεις της διοίκησης.

Ο μεγαλύτερος ενεργειακός πυλώνας της χώρας, που απασχολεί πάνω από 16.000 εργαζόμενους, ηλεκτροδοτεί 7 εκατομμύρια νοικοκυριά και φτάνει στην καρδιά της ελληνικής βιομηχανίας ψυχορραγεί, πληρώνοντας τις επιλογές των αποτυχημένων πολιτικών για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Τέσσερα χρόνια προσπαθούν να εξωραΐσουν μια δεινή οικονομική κατάσταση με κάθε λογής γιατροσόφια, δίχως όμως να επεμβαίνουν στον πυρήνα του προβλήματος, που είναι η απουσία αποτελεσματικού σχεδίου εξυγίανσης, οι πολλές εξαρτήσεις και οι πολιτικές παρεμβάσεις. Με τη φράση «η ΔΕΗ εξάντλησε όλα τα περιθώρια για να μη μετακυλίσει τις δυσμενείς επιπτώσεις στους καταναλωτές», ο κ. Παναγιωτάκης έδειξε τις προηγούμενες μέρες με δραματικό τρόπο την πορεία που έχουν πάρει τα πράγματα. «Η Πολιτεία οφείλει να παραμερίσει κάθε είδους αγκυλώσεις, που δεν εδράζονται σε καμία λογική, ιδιαίτερα εφόσον παραμένει η στρατηγική του δημόσιου ελέγχου».