Log in
A+ A A-

Δραματική η κατάσταση στην Ελλάδα - Τι λένε οι αριθμοί για τους Έλληνες

Δραματική παραμένει η οικονομική κατάσταση στην ελληνική κοινωνία, όπως καταδεικνύει μια λεπτομερής έρευνα, που πραγματοποιήθηκε και δόθηκε στο φως της δημοσιότητας από πλευράς της ΓΣΕΒΕΕ.

Όπως φαίνεται από τους αριθμούς, τα ελληνικά νοικοκυριά βρίσκονται ή έχουν ξεπεράσει τα όρια της οικονομικής ασφυξίας, έχοντας να αντιμετωπίσουν ανεξόφλητους λογαριασμούς, απλήρωτες δόσεις δανείων, μείωση εισοδήματος και, φυσικά, τον εφιάλτη της ανεργίας.

Ειδικότερα, και με την μερική αναστολή άρσης του πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας να πλανάται απειλητικά, ένα στα τρία νοικοκυριά βρίσκονται ένα βήμα πριν ξεπεράσουν το όριο καθυστέρησης πληρωμών προς διάφορους φορείς.  Στην προκειμένη περίπτωση, δεν πρόκειται μόνο για τα δάνεια κα τις τράπεζες, αλλά και για οφειλές προς το δημόσιο (λογαριασμοί ΔΕΚΟ, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία).  Κάποια άλλα νοικοκυριά δεν μπήκαν ακόμη σε αυτήν την κατηγορία επειδή φρόντισαν να "σκοτώσουν" κάποιο από τα περιουσιακά τους στοιχεία!  Αυτό προκύπτει από το γεγονός πως ένα στα δέκα νοικοκυρια ρευστοποίησαν τμήμα της περιουσίας τους για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα στην κρίση.

Επίσης, από την χρονιά που η Ελλάδα μπήκε στο ΔΝΤ (2010) το 94,6% έχει υποστεί μείωση εισοδήματος, με τον μέσο όρο της απώλειας να αγγίζει το 40%.  Παράλληλα, 4 στα 10 νοικοκυριά έχουν τουλάχιστον έναν άνεργο στο σπίτι, ο οποίος όμως ελάχιστες πιθανότητες έχει να λαμβάνει επίδομα ανεργίας (9,8% των σημερινών καταγεγραμμένων ανέργων).

Τέλος, η κρίση έχει οδηγήσει τους καταναλωτές να αγοράζουν προϊόντα κατώτερης ποιότητας για λόγους οικονομίας, ενώ το 90% των νοικοκυριών έχει περιορίσει σοβαρά τις εξόδους του σε ταβέρνες, εστιατόρια και μπαρ, επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στον άλλοτε "κραταιό" τομέα της εστίασης.

Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε και το 2013, αν και επισημαίνεται ότι το φαινόμενο έχει επιβραδύνει σε σχέση με το παρελθόν.