Log in
A+ A A-

Ανοίγει πάλι η όρεξη των επενδυτών για ελληνικά, ιταλικά ομόλογα

Featured Ανοίγει πάλι η όρεξη των επενδυτών για ελληνικά, ιταλικά ομόλογα

Ολοένα και βαθύτερα σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων, ενώ αισθητή αποκλιμάκωση παρουσιάζουν σήμερα και εκείνες των χωρών του Νότου.

Εν μέσω προειδοποιήσεων για τον αντίκτυπο των εμπορικών εντάσεων και των πολιτικών εξελίξεων στην Eυρώπη οι επενδυτές επιζητούν ασφάλεια. Δεν λένε όμως «όχι» και στις ελκυστικές αποδόσεις, γεγονός που ωφελεί τα μέγιστα ελληνικούς και ιταλικούς τίτλους, που φέρουν τις υψηλότερες στην Ευρωζώνη.

H απόδοση του δεκαετούς Bund είναι σήμερα στο 0,12%. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετoύς καταγράφει πτώση επτά μονάδων βάσης ή 1,98% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, στο 3,36%. Πριν από περίπου ένα μήνα είχε υποχωρήσει κάτω από το 3,3%, σε ναδίρ 13,5 ετών, αλλά τον Μάιο είδε την απόδοσή του να ανεβαίνει έως και το 3,58%.

Παρόμοια η πορεία για τα ιταλικά ομόλογα, με την απόδοση του δεκαετούς να καταγράφει πτώση οχτώ μονάδων βάσης ή 3% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, στο 2,54%. Αξίζει να σημειωθεί εδώ, πως το τελευταίο δίμηνο η ψαλίδα στην απόδοση ελληνικών και ιταλικών δεκαετών είναι σταθερά κάτω από τις 100 μονάδες βάσης.

Παράλληλα η απόδοση του διετούς ιταλικού κάνει βουτιά 10 μονάδων βάσης, στο 0,48%, χαμηλά 2,5 εβδομάδων, χάρη σε δηλώσεις του Ματέο Σαλβίνι, με τις οποίες προσπάθησε να καθησυχάσει για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού, τονίζοντας ότι δεν απειλείται ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών.

Τόσο στην περίπτωση της Ελλάδας όσο και σε εκείνη της Ιταλίας οι επενδυτές εξακολουθούν να παρακολουθούν στενά τις πολιτικές εξελίξεις και τον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν στην οικονομία. Οι επενδυτικοί οίκοι έχουν επανειλημμένα επισημάνει πως μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος υψηλών τόνων θα ήταν αρνητικοί για το ελληνικό ενεργητικό. Όσο για το αποτέλεσμα της κάλπης δεν φαίνεται να ανησυχεί κανέναν, αφού υπάρχουν προσδοκίες πως η όποια νέα κυβέρνηση θα επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις ή και θα προωθήσει πιο φιλικές για τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις πολιτικές.

Σήμερα στο ραντάρ των επενδυτών μπαίνει σίγουρα και η επισήμανση του Αλέξη Τσίπρα για το ενδεχόμενο «ακύρωσης των μέτρων ελάφρυνσης» σε περίπτωση που οι πολίτες «τα αποδοκιμάσουν» με την ψήφο τους την Κυριακή.