Log in
A+ A A-

Σεισμός στο ΚΙΝΑΛ με την απόφαση Φώφης να διώξει τον Βενιζέλο

Featured Σεισμός στο ΚΙΝΑΛ με την απόφαση Φώφης να διώξει τον Βενιζέλο

Σαν βόμβα έπεσε στο ΚΙΝΑΛ , η απόφαση της Φώφης Γεννηματά να θέσει ουσιαστικά εκτός κόμματος τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αρνούμενη να τον τοποθετήσει επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικράτειας.

Η απόφαση της Φώφης Γεννηματά ήταν φυσικά προειλημμένη, αφού η συμφωνία με τον Γιώργο Καμίνη- να είναι εκείνος επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας- είχε προηγηθεί, και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ γνώριζε φυσικά ποια θα είναι η αντίδραση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Πόσο μάλλον σε μια σχεδόν ταπεινωτική πρόταση, να είναι τελευταίος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Η εκτίμηση του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι ότι η απόφαση της Φώφης Γεννηματά- που δημιουργεί ξαφνικά μια μείζονα κρίση στο χώρο της κεντροαριστεράς, παραμονές των εθνικών εκλογών- εξυπηρετεί ένα σχέδιο σύγκλισης του Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ, και της το είπε και «δια ζώσης». Μάλιστα οι πληροφορίες θέλουν η συζήτηση των δυο στην Χαριλάου Τρικούπη, να έγινε σε πολύ υψηλούς τόνους, τουλάχιστον από την πλευρά του Ευάγγελου Βενιζέλου, με προσωπικές αιχμές εναντίον της κ. Γεννηματά.

Από την πλευρά της η κ. Γεννηματά φαίνεται να επισήμανε στον κ. Βενιζέλο την διαφορετική προσέγγιση που έχουν όσον αφορά τη γραμμή του κόμματος, την υπόσχεση της στον Γιώργο Καμίνη για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας- που όπως είπε θα σηματοδοτήσει την διεύρυνση- ενώ πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, κατηγορούν τον κ. Βενιζέλο ότι απάντησε «ή στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ή τίποτα».

Φόβοι για τις επιδόσεις του ΚΙΝΑΛ στις εκλογές
Η ξαφνική κρίση έχει παγώσει τα στελέχη και τους υποψηφίους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ που φοβούνται ότι η σύγκρουση και η αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από το κόμμα θα έχουν καταλυτικές επιπτώσεις στο κόμμα. Άλλωστε είναι γνωστό ότι, παρά τους πανηγυρισμούς για την κατάκτηση της τρίτης θέσης στις ευρωεκλογές, το ΚΙΝΑΛ απέσπασε την προηγούμενη Κυριακή, λιγότερες ψήφους από τις ευρωεκλογές του 2014. Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ήδη ο Νίκος Ανδρουλάκης, σημειώνοντας την ανησυχία του για το μέλλον του Κινήματος.

Η πόλωση που προμηνύεται 5 εβδομάδες προ των εθνικών εκλογών, μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω διαρροή ψηφοφόρων από το ΚΙΝΑΛ, προς όφελος της Νέας Δημοκρατίας, εισάγοντας το Κίνημα σε μια κρίση επιβίωσης. Αυτό είναι που φοβούνται και τα στελέχη και οι υποψήφιοι βουλευτές. Οτι η απόφαση της κ. Γεννηματά θα αποστερήσει από το ΚΙΝΑΛ, εκείνους τους ψηφοφόρους που θέλουν τη ριζική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, που νιώθουν ότι ανήκουν στο κέντρο, που προέρχονται από το άλλοτε πλειοψηφικό ρεύμα των εκσυγχρονιστών του ΠΑΣΟΚ και που ένιωθαν να τους εκφράζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Σε περίπτωση που αυτοί οι ψηφοφόροι εγκαταλείψουν το ΚΙΝΑΛ, γεγονός εξαιρετικά πιθανό, το κόμμα θα μείνει με τους «παραδοσιακούς αντιδεξιούς», που διεκδικεί όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ, και ορισμένοι φοβούνται πλέον ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό για το ΚΙΝΑΛ.

Χαμός στο γραφείο του Βενιζέλου
Άλλωστε ήδη εκδηλώνονται αντιδράσεις που πιθανώς δεν είχαν προβλέψει στην Χαριλάου Τρικούπη. Στελέχη παραιτούνται, άλλοι δηλώνουν ότι δεν θα πολιτευθούν με το ΚΙΝΑΛ, ενώ στο γραφείο του Ευάγγελου Βενιζέλου στο κέντρο της Αθήνας, έγινε χθες το μεσημέρι μια μίνι διαδήλωση. Εκατοντάδες στελέχη του ΚΙΝΑΛ έσπευσαν στο γραφείο του να εκδηλώσουν την συμπαράστασή τους στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που εξέφραζαν ακόμα και την οργή τους για την διχαστική και για ορισμένους ακατανόητη απόφαση της Φώφης Γεννηματά.

Προβληματισμός υπάρχει και στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ενώ η είδηση προκάλεσε σοκ και σε προβεβλημένα στελέχη του Κινήματος όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, που φυσικά δεν γνώριζαν το παραμικρό.