Log in
A+ A A-

Αγωνάς δρόμου για την κατάθεση των πρώτων νομοσχεδίων

Featured Αγωνάς δρόμου για την κατάθεση των πρώτων νομοσχεδίων

Αγώνα δρόμου για την κατάθεση των πρώτων νομοσχεδίων που εξήγγειλε ξεκινά από σήμερα η κυβέρνηση, έχοντας εξασφαλίσει την θετική ψήφο 158 βουλευτών στις προγραμματικές της δηλώσεις.

«Η κυβέρνηση έλαβε τη δεδηλωμένη της Βουλής. Θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού» έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη Βουλή.

Διαβεβαίωσε παράλληλα πως η κυβέρνηση θα εργαστεί «με έναν κεντρικό στόχο: Να κάνουμε τις ζωές όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων καλύτερες».

Το απόγευμα αναμένεται να συγκληθεί η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, κατά την οποία ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Κώστας Τασούλας θα κάνει μια καταρχήν ενημέρωση για τα πρώτα νομοσχέδια που δρομολογεί η κυβέρνηση μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε.

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί θα είναι αυτό για το επιτελικό κράτος, στο οποίο η κυβέρνηση αποδίδει συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα και γι' αυτό επιθυμεί να συζητηθεί στη Βουλή με κανονικές διαδικασίες, ήτοι πρώτη και δεύτερη ανάγνωση στις επιτροπές και στη συνέχεια συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

Θα ακολουθήσει το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ του 2019 και του 2020, τις νέες ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις, καθώς και αλλαγές στην πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων για τα χρέη προς την εφορία.

Προτού κλείσει η Βουλή για τον Δεκαπενταύγουστο θα έχει κατατεθεί και ενδεχομένως και ψηφισθεί με τη διαδικασία του επείγοντος το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (δήμοι και Περιφέρειες) εν όψει της ανάληψης καθηκόντων των νέων περιφερειακών και δημοτικών αρχών. Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και άλλες διατάξεις επείγοντος χαρακτήρα.