Log in
A+ A A-

Κινέτα: Οι "ασύμμετρες" απειλές του Παππά ήταν τελικά η ΔΕΗ

Featured Κινέτα: Οι "ασύμμετρες" απειλές του Παππά ήταν τελικά η ΔΕΗ

Έναν χρόνο μετά τις «ταυτόχρονες θερμικές εστίες» που... εντόπισε ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός του Νίκου Παππά, προκειμένου να υποστηριχθεί η θεωρία του εμπρησμού και της ασύμμετρης απειλής, αποδεικνύεται πως η πυρκαγιά στην Κινέτα, απ’ όπου ξεκίνησε το κακό την αποφράδα 23η Ιουλίου του 2018, «οφείλεται σε ηλεκτρικά αίτια». Με απλά λόγια, σε αγωγούς που αποκολλήθηκαν από τους μονωτήρες πορσελάνης σε κολώνα της ΔΕΗ!

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα του πραγματογνώμονα που όρισε η Εισαγγελία για τη διερεύνυση των αιτιών της καταστροφικής πυρκαγιάς δεν αφήνει κανένα περιθώριο για άλλες ερμηνίες. Ο επιπυραγός Δημήτρης Λιότσιος, ο οποίος συνέταξε και το πόρισμα για το Μάτι, έχει συμπεριλάβει στην έκθεση που κατέθεσε στους δικαστικούς λειτουργούς και φωτογραφικές αποδείξεις, όπου φαίνονται δύο αγωγοί να έχουν χάσει την επαφή τους με τον στύλο μέσης τάσης. Οι δυνατοί άνεμοι έφεραν στη συνέχεια τα καλώδια σε επαφή, δημιουργήθηκαν σπινθήρες και προκλήθηκε ανάφλεξη στα ξερά χόρτα που υπήρχαν σε χαράδρα στην περιοχή Αέρας.

Εντύπωση προκαλεί η πληροφορία πως ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ απάντησαν στον εμπειρογνώμονα πως το ρεύμα στη συγκεκριμένη περιοχή «έπεσε» στις 4 το απόγευμα, ενώ πύργος του ΟΤΕ που βρίσκεται στην ίδια γραμμή δήλωσε διακοπή στις 11:54, ώρα που «συμφωνεί» με την επίσημη αναγγελία της πυρκαγιάς στις 12:03 σύμφωνα με σχετικό δελτίο του Πυροσβεστικού Σώματος. Γιατί από την ώρα που ξεκίνησε η πυρκαγιά και διακόπηκε η ηλεκτροδότηση προφανώς μεσολάβησαν κάποια λεπτά για να γίνουν αντιληπτοί οι καπνοί και να ενημερωθεί το «199».

Όπως συνέβη και στο Μάτι, ευτυχώς όμως χωρίς απώλειες ζωών και αυτή η πυρκαγιά αυτοκατασβέσθηκε στη θάλασσα. Η πυρκαγιά υπερσκέλισε και τη νέα εθνική οδό Αθηνών- Κορίνθου, καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να την αξιοποιήσουν ως αντυπυρική ζώνη, όπως ακριβώς έγινε και στην περίπτωση της Λεωφόρου Μαραθώνος, λίγες ώρες αργότερα. Στην έκθεση του πραγματογνώμονα αποκαλύπτεται ακόμη πως υπήρξαν τραυματισμοί.

Για την ακρίβεια κατόπιν αλληλογραφίας με το ΕΚΑΒ προέκυψε πως μεταφέρθηκαν 14 τραυματίες, 13 πολίτες και ένας πυροσβέστης. Στοιχεία που δεν επιβεβαίωσε η Πυροσβεστική! Σε κάθε περίπτωση, στην περίπτωση της Κινέτας αποφεύχθηκαν τα χειρότερα γιατί η απόφαση για εκκένωση πάρθηκε άμεσα. Συγκεκριμένα από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση προκύπτει πως την εντολή για την απομάκρυνση των πολιτών έδωσε ο επικφαλής της πυρκαγιάς, υποστράτηγος Αχιλλέας Τζουβάρας. Καλύτερος ήταν και ο συντονισμός με τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., καθώς η απομάκρυνση των πολιτών έγινε χωρίς να υπάρξουν νεκροί.

Πάντως, η έκθεση θέτει νέα ερωτήματα για τον δρόπο δράση του τότε γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννη Καπάκη, καθώς παρουσιάζονται έγγραφα σύμφωνα με τα οποία ζήτησε την κήρυξη της Αττικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 23 Ιουλίου, ενώ η ώρα στο φαξ με το οποίο υποβλήθηκε το αίτημα είναι «11:58 στις... 24 Ιουλίου»! Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη πως την αποφράδα ημέρα δεν υπήρχε εναέρια επιτήρηση, όπως προβλέπεται στις περιπτώσεις που ο δείκτης επικινδυνότητας είναι στο «4». Υπήρξαν μόνο κάποιες πτήσεις από αερολέσχες, με εκαπιδευτικό αντικείμενο οι οποίες και δεν αντιλκήφθηακν τις πυρκαγιές.

Όπως προκύπτει και από τα έγγραφα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μέσα υπήρχαν διαθέσιμα αλλά κανείς δεν ζήτησε την κινητοποίησή τους. Είναι πρφανές ότι αν και στις δύο περιπτώσεις οι φλόγες είχαν εντοπιστεί άμεσα μπορεί η συνέχεια να ήταν διαφορετική. Ειδικά στην περίπτωση της Πεντέλης όπου για ώρα οι χειριστές του «199» απαντούσαν στους πολίτες που καλούσαν ζητώντας βοήθεια πως οι καπνοί που έβλεπαν ήταν από την Κινέτα! Δεν σηκώθηκαν ούτε τα drones τα οποία υποτίθεται πως είναι σε υπηρεσία από τις 4 Μαΐου του 2017. Συμπερασματικά στο πόρισμα επισημαίνεται πως δεν βρέθηκαν υπολείμματα εμπρσητικών μηχανισμών και ότι δεν διαπιστώθηκε δεύτερη εστία, παρά μόνο η προαναφερθείσα στον στύλο της ΔΕΗ. Μάλλον ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός θα πρέπει να ξαναδεί τις... πηγές του, εκτός και απλά εκτελούσε άνωθεν εντολές.