Log in
A+ A A-

Η Ελλάδα αποκτά... MetroCard!

Χρειάστηκε να περάσουν περισσότερα από 20 χρόνια από την ημέρα που κυκλοφόρησε το πρώτο ηλεκτρονικό εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Νέας Υόρκης για να ληφθούν αποφάσεις να εφαρμοστεί η εν λόγω τεχνολογία και στην Ελλάδα.  Έτσι, τα ελληνικά μέσα μαζικής μεταφοράς θα αποκτήσουν ηλεκτρονικό εισιτήριο, την δική τους "metrocard", προκειμένου να εκμηδενίσουν τον αριθμό των επιβατών που μπαίνουν... δωρεάν σε τρένα και λεωφορεία.

Ήδη, ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) έδωσε το πράσινο φως για τις τρεις τελικές δεσμευτικές προσφορές των υποψήφιων εταιρειών, που θα αναλάβουν την εγκατάσταση, διαχείριση και συντήρηση του έργου 

Όπως τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση, οι εταρείες που κατέθεσαν προσφορές είναι η Intrasoft σε συνεργασία με την Intrakat, η ΑΤΕΣΕ με την ΕΤΚΑ και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μαζί με τη θυγατρική του Ομίλου LG, την LGCNS.

Το χρονοδιάγραμμα του έργου προβλέπει ολοκληρωτική παράδοση μέχρι τους πρώτους μήνες το 2015, ενώ το 50% της χρηματοδότησης θα προέρχεται από τον ανάδοχο, με το υπόλοιπο 50% να καλύπτεται από πόρους τους ΕΣΠΑ.

Η καθιέρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου αποτελούσε θέμα συζήτησης για αρκετά χρόνια στο Υπουργείο Μεταφορών, παρόλα αυτά όμως υπήρχε ο ανασταλτικός παράγοντας, που δεν ήταν άλλος από το κόστος.  Άλλωστε, εφόσον το μέτρο εφαρμοστεί στα πρότυπα του εξωτερικού, θα πρέπει να τοποθετηθούν ειδικά μηχανήματα σε όλους τους σταθμούς μετρό και ηλεκτρικού, όπως επίσης και στο εσωτερικό των λεωφορείων.

Στην αντίπερα όχθη, με την καθιέρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα καθίσταται πολύ δύσκολη η λαθρεπιβίβαση ενώ δεν θα χρειάζονται, ουσιαστικά, οι γνωστοί ελεγκτές, που επέβαλαν τις προβλεπόμενες κυρώσεις εφόσον κάποιοι επιβάτες ανέβαιναν στα μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς εισιτήριο.  Το μειονέκτημα του συστήματος είχε αποδειχθεί πολλάκις, αφού, εκτός των άλλων, υπήρχαν καταγγελίες επιβατών ότι οι ελεγκτές ήταν ιδιαίτερα προσβλητικοί, υπερβαίνοντας τα εσκεμμένα και τις αρμοδιότητες που τους έχει δώσει ο νόμος.  Μια τέτοια συμπεριφορά είχε σαν αποτέλεσμα την συμπλοκή ενός ελεγκτή με έναν 19χρονο, ο οποίος τελικά πήδηξε από το λεωφορείο και τραυματίστηκε θανάσιμα.  Τότε, ουσιαστικά, ήταν και η στιγμή που άνοιξε η συζήτηση για το ηλεκτρονικό εισιτήριο και την ανάγκη ο έλεγχος να γίνει αυτοματοποιημένος.

Υπενθυμίζεται ότι στη Νέα Υόρκη - αλλά και εν γένει στο εξωτερικό - ελεγκτές υπάρχουν μόνο στα τρένα του προαστιακού, που διανύουν μεγάλες αποστάσεις και έχουν πιο ακριβό εισιτήριο.  Όμως, ακόμη κι αν εντοπίσουν επιβάτη χωρίς εισιτήριο, υποχρεούνται να του διαθέσουν επί τόπου, με την ανάλογη επιβάρυνση, χωρίς να απευθυνθούν με προσβλητικό τρόπο.  Με την ίδια φιλοσοφία, εάν κάποιος επιβάτης στραφεί εναντίον ελεγκτή, έρχεται αντιμέτωπος με πολύ σοβαρές συνέπειες του νόμου.