Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 140
Log in
A+ A A-

Βενιζέλος: Δεν χρειάζονται νέα δημοσιονομικά μέτρα

  • Written by 

«Έχει γίνει, πλέον, οριστικά αποδεκτό από τους εταίρους μας ότι η Ελλάδα ούτε χρειάζεται ούτε μπορεί να λάβει νέα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, στο Ζάππειο Μέγαρο, με θέμα «Από τη λιτότητα στην ανάπτυξη και την ανάκαμψη: αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της κρίσης στην Ελλάδα».


Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται στην τελική φάση για την έξοδο από την κρίση και την επιστροφή στην κανονικότητα.
Με αφορμή την πρόσφατη συμφωνία με την τρόικα, τόνισε ότι βρισκόμαστε στην τελική φάση του προγράμματος «που μας οδηγεί στην οριστική έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο, στην επιστροφή στην κανονικότητα μίας ευρωπαϊκής χώρας, που είναι θεσμικά ισότιμη».
«Αυτή η θεσμική ισοτιμία, η κυριαρχία των κρατών μετριέται σε πολύ μεγάλο βαθμό με την ικανότητά τους να μετέχουν στις διεθνείς αγορές και να δανείζονται με φυσιολογικούς όρους», επισήμανε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να επανέλθει στις αγορές και με τη μορφή άλλων προϊόντων, αφού «στην πραγματικότητα δεν αποχώρησε ποτέ, είναι πάντα παρούσα μέσω των εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου». «Έχουν διαμορφωθεί, συνεπώς, οι δημοσιονομικές και οι χρηματοοικονομικές προϋποθέσεις της ανάκαμψης», ανέφερε.
Αναφέρθηκε ακόμη στο πρωτογενές πλεόνασμα, χάρη στο οποίο, όπως είπε, «μπορούμε να αρχίσουμε σταδιακά την αποκατάσταση αδικιών και να ενισχύσουμε τα μέτρα προστασίας, κοινωνικής συνοχής, βοηθώντας ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, οικογένειες χωρίς εισόδημα, με πολλά παιδιά, ανασφάλιστους υπερήλικες, μακροχρόνια ανέργους χωρίς στήριξη από το κράτος, αστέγους, να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα απόλυτης φτώχειας».
Πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένο, ισχυρό και «έχει τώρα την υποχρέωση να βοηθήσει την επιχειρηματικότητα, την απασχόληση, την πραγματική οικονομία».
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, η προσοχή πρέπει να στραφεί τώρα στην ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών, κυρίως, σε σχέση με τη δημόσια διοίκηση και την απελευθέρωση της αγοράς, ώστε να λειτουργούν συνθήκες πλήρους ανταγωνιστικότητας.
Ακόμη τόνισε ότι αυτό που επείγει και αποτελεί πάντα πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι τα μέτρα ανάσχεσης της ανεργίας και προστασίας της κοινωνικής συνοχής. Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν θα έχουμε αποτέλεσμα αν δεν αλλάξει το κλίμα, γιατί μόνο μέσα από την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, θα μπορέσουμε να πάμε σε ισχυρούς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και δημιουργία θέσεων εργασίας.
Εν όψειτων ευρωεκλογών, υποστήριξε ότι το μεγάλο ερώτημα είναι εάν μπορεί να υπάρξει μία νέα αφήγηση για την Ευρώπη, μία απάντηση στις κοινωνίες που ταυτίζουν την Ευρώπη με τις πολιτικές λιτότητας. Παρατήρησε ότι οι εκδοχές του ευρωσκεπτικισμού αυξάνονται, σημειώνοντας ότι υπάρχει ένας «ριζοσπαστικός δήθεν αριστερός ευρωσκεπτικισμός που καταλήγει να είναι κρατικιστικός και εθνικιστικός». «Θέλουμε μία άλλη Ευρώπη, των αξιών, ανταγωνιστική, ευαίσθητη, πλουραλιστική, μία Ευρώπη που είναι η καλύτερη περιοχή του κόσμου», κατέληξε.