Log in
A+ A A-

Η κρίση έφερε τους πολιτικούς γάμους

Η κρίση στην Ελλάδα επηρέασε και τους γάμους.  Όχι μόνο ως προς τον αριθμό τους, αλλά και ως προς την μορφή της τελετής, καθώς, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, ο αριθμός των πολιτικών γάμων ξεπέρασε τους θρησκευτικούς.  Ποια είναι η διαφορά κόστους και πώς αντιδράει η Εκκλησία.

 

Ο γάμος αποτελούσε, ειδικά για την ελληνική οικογένεια, μια πραγματική... ιεροτελεστία.  Ο αντίκτυπος ήταν μεγάλος, τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο: Από την μια πλευρά, η οικογένεια ονειρευόταν μια βραδιά που θα μείνει αξέχαστη και, από την άλλη, μια ευκαιρία για να τονίσει, είτε υποσυνείδητα, είτε πιο έντονα, το κοινωνικό της "στάτους" σε συγγενείς, φίλους και... γείτονες.  Έτσι, ειδικά όταν η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώθηκε, οι θρησκευτικοί γάμοι χαρακτηρίζονταν από μεγαλοπρέπεια και, σε ορισμένες περιπτώσεις, υπερβολή: από τον στολισμό της εκκλησίας στην τελετή, μέχρι τον αριθμό των καλεσμένων και το ύφος της δεξίωσης στο καθιερωμένο "τραπέζι".  Όσο για τους πολιτικούς γάμους;  Ούτε λόγος, εκτός κι αν συνέτρεχαν ιδιαίτερες περιπτώσεις.  Και το ραντεβού ανανεωνόταν για τον επόμενο χρόνο, όταν το ζευγάρι θα βάφτιζε το παιδί του.

Όλα τα παραπάνω, είναι η όψη της Ελλάδας του χθες.  Γιατί, σήμερα, η προσγείωση στην σκληρή πραγματικότητα ήταν μάλλον ανώμαλη: Τέλος οι πολυδάπανες δεξιώσεις, με τον μέσο αριθμό καλεσμένων - σε όσους επιλέγουν να κάνουν τραπέζι σε κέντρο - να έχει μειωθεί σε ποσοστά από 50 έως 80% σε σχέση με τις "καλές" εποχές.  Τέλος, όμως, έλαβε και η αφοσίωση στο μοντέλο του θρησκευτικού γάμου, καθόσον, το 2012, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι πολιτικοί γάμοι ξεπέρασαν σε αριθμό τους θρησκευτικούς!  

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή", για πρώτη χρονιά πέρυσι οι πολιτικοί γάμοι ξεπέρασαν τους θρησκευτικούς: 25.730 έναντι 23.980 πανελλαδικά.  Παράλληλα, υπήρξε συνολική μείωση των γάμων κατά 10%, καθώς, ενώ το 2011 πραγματοποιήθηκαν 55.099 γάμοι στην Ελλάδα, το 2012 έγιναν 49.710.  Δώδεκα χρόνια νωρίτερα, το 2001, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 10.404 για τους πολιτικούς γάμους έναντι 48.087 θρησκευτικών.

Παράλληλα, παρότι παλαιότερα μια εγκυμοσύνη πριν τον γάμο αποτελούσε αντικείμενο αρνητικού σχολιασμού, τώρα όχι μόνο θεωρείται συνηθισμένη, αλλά τείνει να εξελιχθεί σε κανόνα, καθώς πολλά ζευγάρια επιδιώκουν να συνδυάσουν την βάφτιση του πρώτου παιδιού και τον θρησκευτικό γάμο σε μια μόνο τελετή, για να αποφύγουν τα επιπλέον έξοδα.

Όπως τονίζεται, το κόστος του γάμου στο Δημαρχείο δεν ξεπερνάει τα 30 με 100 ευρώ.  Αντίθετα, μια ανάλογη τελετή στην Εκκλησία κοστίζει κοντά στα 700 ευρώ, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πια αυτή η νέα τάση.  Μια τάση όμως, η οποία προβληματίζει την Εκκλησία, αφού ήδη πολλές Μητροπόλεις από την Ελλάδα επιδιώκουν να προσφέρουν δωρεάν θρησκευτικό γάμο σε ζευγάρια με οικονομικό πρόβλημα.