Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 245
Log in
A+ A A-

Ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στην Ουκρανία καταγγέλλει ο Ποροσένκο

  • Written by 

Εκτάκτως συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ουκρανίας και συγκεκριμένα του προέδρου της Πέτρο Ποροσένκο, ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την πόλη Νοβοαζόφσκ, κοντά στα σύνορα των δύο κρατών.

«Έλαβα την απόφαση να ακυρώσω μια επίσκεψη εργασίας στην Τουρκία, λόγω της ταχέως επιδεινούμενης κατάστασης στην περιοχή του Ντονέτσκ, ειδικά στην Αμβροσιγίβκα και τη Σταρομπέσεβε, καθώς λαμβάνει χώρα μια εισβολή των ρωσικών δυνάμεων», ανέφερε ο ίδιος με μια ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας.
H Ουκρανική κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι ρωσικές δυνάμεις και οι αυτονομιστές συντονίζουν τις κινήσεις τους για να εξαπολύσουν αντεπίθεση στην Ιλοβάισκ και τη Σαχτάρσκ, ανατολικά του Ντονέτσκ. Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΝΑΤΟ, υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 1.000 Ρώσοι στρατιώτες μάχονται σε ουκρανικό έδαφος, ενώ συνολικά κατά μήκος των συνόρων Ουκρανίας-Ρωσίας, έχουν αναπτυχθεί περίπου 20.000 Ρώσοι. Η Μόσχα πάντως διαψεύδει ότι οι στρατιώτες της έχουν περάσει τα σύνορα με την Ουκρανία.


Την έντονη ανησυχία της για την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία εξέφερασε και η Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ ο ουκρανός πρεσβευτής στην ΕΕ Κονσταντίν Γελισέγεφ ζήτησε να συγκληθεί στις 30 Αυγούστου μια έκτακτη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Ζητούμε να συγκληθεί μια έκτακτη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 30 Αυγούστου για την Ουκρανία. Η αλληλεγγύη θα πρέπει να μεταφραστεί σε σημαντικές κυρώσεις και μια ευρεία στρατιωτική και τεχνική βοήθεια», υπογράμμισε ο Γελισέγεφ, σύμφωνα με τον λογαριασμό στο Facebook της ουκρανικής πρεσβείας στην ΕΕ.