Log in
A+ A A-

Βόρειος Κορέα: Τι μήνυμα έστειλε με τις συνεντεύξεις των κρατουμένων;

Έντονο προβληματισμό στους αξιωματούχους της Αμερικανικής Κυβέρνησης προκαλεί το τάιμινγκ της συνέντευξης που παραχώρησαν τρεις Αμερικανοί κρατούμενοι στην Βόρειο Κορέα, με την άδεια του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ.
Ο τρόπος με τον οποίον βρέθηκαν τετ-α-τετ με τους τρεις συμπατριώτες τους, αιφνιδίασε ακόμη και τα ίδια τα μέλη του πληρώματους του CNN: Αρχικά, σχεδόν... απήχθησαν από τις Βορειοκορεατικές Αρχές, προκειμένου να έρθουν σε επαφή με "ανώτερους αξιωματούχους".  Τελικά, οδηγήθηκαν στην πρωτεύουσα και είχαν την αναπάντεχη συνάντηση με τους γνωστους Αμερικανούς κρατουμένους, Kenneth Bae, Matthew Todd Miller και Jeffrey Edward Fowle.  
Η βιντεοσκόπηση έγινε υπό την αυστηρή επιτήρηση των Βορειοκορεατών Αξιωματούχων.  Παράλληλα, κάθε κρατούμενους είχε την δυνατότητα να μιλήσει μέχρι 5 λεπτά, με δηλώσεις που κινούνταν στο ίδιο μήκος κύματος, σαν (;) να ήταν προκαθορισμένες και υπαγορευμένες: Κοινή συνισταμένη όλων ήταν πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να στείλουν ειδικούς απεσταλμένους, προκειμένου να διαπραγματευτούν την απελευθέρωσή τους.
"Πρώτα απ' όλα, θεωρώ ότι το κίνητρο των Βορειοκορεατών για αυτές τις συνεντεύξεις ήταν να αποσπάσουν την προσοχή των Ηνωμένων Πολιτειών και, ενδεχομένως, να ανοίξουν τον δρόμο για μια υψηλού επιπέδου επαφή με την Ουάσιγκτον", παρατηρεί η Έλεν Κιμ από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.
"Προσπαθούν να οδηγήσουν τις ΗΠΑ σε διαπραγματεύσεις με απώτερο σκοπό να γίνουν αποδεκτοί ως μια πυρηνική δύναμη, κάτι που οι ΗΠΑ δεν μπορούν να κάνουν", εκτίμησε με την σειρά του ο Μάικλ Γκρην, επίσης από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.
Παράλληλα, σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, η Πιονγκγιάνγκ ενδέχεται να επιδιώξει να ασκήσει πιέσεις για άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Βορειοκορεατικό Καθεστώς.