Log in
A+ A A-

Ρουχανί: Απειλή για την ανθρωπότητα το Ισλαμικό Κράτος

Τους τρεις αποκεφαλισμούς των Δυτικών ομήρων που διαπράχθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος καταδίκασε ο ηγέτης του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, τονίζοντας πως το Ισλάμ είναι αντίθετο σε οποιαδήποτε δολοφονία αθώων, ανεξαρτήτως εθνικότητας.

 

"Θέλουν να σκοτώσουν όλη την ανθρωπότητα και, βάσει των αρχών και του πολιτισμού του Ισλάμ, όταν σκοτώνεις έστω κι έναν αθώο άνθρωπο είναι σαν να δολοφονείς ολόκληρη την ανθρωπότητα", δήλωσε ο Χασάν Ρουχανί, αναφέροντας πως δεν έχει σημασία η εθνικότητα των ανθρώπων (σ.σ. δυο Αμερικανοί και ένας Βρετανός) που δολοφονήθηκαν σε αυτήν την περίπτωση.

"Ποιος μπορεί να ανεχτεί την δολοφονία δυο αθώων;  Δεν έχει καμία διαφορά, από την δική μας οπτική, εάν το άτομο αυτό είναι Μουσουλμάνος, Εβραίος, Χριστιανός ή ακόλουθος οποιασδήποτε άλλης θρησκείας, ούτε τι εθνικότητας είναι".

Πάντως, παρά το γεγονός ότι οι παραπάνω δηλώσεις συγκλίνουν σε πολλά σημεία με αυτές ενός δυτικού ηγέτη, ο Ρουχανί υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός στο σχέδιο αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτος που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.

"Μήπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, με το να πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές αλλά να αρνούνται να στείλουν δυνάμεις για χερσαίες μάχες, φοβούνται μήπως χάσουν στρατιώτες στην μάχη κατά της τρομοκρατίας;  Εάν θέλουν να χρησιμοποιήσουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη προκειμένου να μην τραυματιστεί κανένας Αμερικανούς, θεωρούν ότι έχουν πιθανότητες να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία;  Χωρίς δυσκολία;  Χωρίς θυσίες", αναρωτήθηκε ο Ιρανός ηγέτης στο NBC.

Η αντίθεση αυτή της Ιρανικής Κυβέρνησης απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος έχει εξήγηση, καθώς πρόκειται για τρομοκρατική οργάνωση που στελεχώνεται από Σουνίτες και ενδέχεται να επιτεθεί στο μέλλον εναντίον του Σιιτοκρατούμενου Ιράν.  Πάντως, οι Ιρανοί έχουν απορρίψει την πρόσκληση της Δανίας για συμμετοχή σε συμμαχία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος υπό τους Αμερικανούς, τονίζοντας ότι σκοπός της είναι περισσότερο να διαφυλάξει τα συμφέροντα του Ισραήλ και όχι την ειρήνη στην περιοχή.