Log in
A+ A A-

Ο Ερντογάν ρίχνει λάδι στη φωτιά και δεν κάνει πίσω για το φυσικό αέριο στην Κύπρο

Νέες απειλές Ερντογάν φέρνει στο φως της δημοσιότητας κυριακάτικο δημοσίευμα. Η Τουρκία φαίνεται ότι αρνείται να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι είναι η μόνη χώρα χωρίς κοιτάσματα φυσικού αερίου ή πετρελαίου. Τι διαμηνύει στην Ελλάδα.

Νέα δεδομένα σε ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, αλλά και στις ευρωτουρκικές σχέσεις, προκαλεί η στρατηγική - πλέον- επιλογή του Ταγίπ Ερντογάν να επιμείνει στην πολιτική της σύγκρουσης προκειμένου η Τουρκία να εξασφαλίσει, είτε απευθείας είτε μέσω των Τουρκοκυπρίων, πρόσβαση στα μεγάλα ενεργειακά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Τούρκος ηγέτης, «μεθυσμένος» από την αλαζονεία που ξεπερνά και αυτά ακόμη τα πρότυπα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, απέρριψε τις κατευναστικές παρεμβάσεις που έγιναν από διάφορες πλευρές και μέσω σημαντικού πολιτικού παράγοντα με τον οποίο είχε επαφή την περασμένη εβδομάδα έστειλε, όπως πληροφορείται το «Εθνος της Κυριακής», στην ελληνική κυβέρνηση ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Δεν πρόκειται να κάνω πίσω στο θέμα του φυσικού αερίου στην Κύπρο».

Όπως αναφέρεται στο «Έθνος της Κυριακής», ο Τούρκος πρόεδρος απέρριψε τις κατευναστικές παρεμβάσεις που έγιναν από συγκεκριμένες πλευρές και έστειλε μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι προτίθεται να ακολουθήσει τη μέθοδο της κατεύθυνσης, ώστε να εξασφαλίσει, είτε απευθείας είτε μέσω των Τουρκοκυπρίων, πρόσβαση στα μεγάλα ενεργειακά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Όλα αυτά σε συνδυασμό και με την ανάδειξη της προστασίας των συμφερόντων της Άγκυρας - σε ό, τι αφορά τους φυσικούς πόρους σε θαλάσσιες ζώνες του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου - στην τρίτη θέση της λίστας με τις απειλές ασφαλείας της Τουρκίας, προκαλεί εντονότατη ανησυχία στην Αθήνα και την Λευκωσία, αφού εκτός της οικονομικής κρίσης πρέπει να διαχειριστούν το νέο "ναρκοθετημένο" σκηνικό που διαμορφώνει σε Αιγαίο και Κύπρο, ο Ταγίπ Ερντογάν. Υπό το πόρισμα αυτής της ξεκάθαρης απειλής συζήτησαν οι κ. Σαμαράς και Αναστασιάδης στην Λευκωσία, τον συντονισμό των δύο κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.

news247