Log in
A+ A A-

Τουρκία: Οι Κούρδοι καταγγέλλουν τον Ερντογάν για τη φονική επίθεση

Στο πολιτικό πεδίο μεταφέρεται η ένταση από την πολύνεκρη έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας στην Τουρκία. Τουλάχιστον 86 νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής επίσημος απολογισμός, σύμφωνα με ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Υγείας. 186 οι τραυματίες, 28 εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. «Εξήντα δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν επί τόπου και άλλοι 24 υπέκυψαν στο νοσοκομείο», είπε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, κήρυξε τριήμερο πένθος στην Τουρκία. «Η σημερινή, πολύνεκρη επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας διαπράχθηκε κατά πάσα πιθανότητα από δύο βομβιστές αυτοκτονίας», όπως ανακοίνωσε. «Οι βομβιστικές επιθέσεις έχουν στόχο την τουρκική ενότητα και τη δημοκρατία», τόνισε.

Σύμφωνα με τούρκο αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας, η έκρηξη οφείλεται σε βομβιστή αυτοκτονίας.

Ο ανταποκριτής της WSJ στην Κωνσταντινούπολη μεταδίδει ότι η Άγκυρα κήρυξε προσωρινή απαγόρευση μετάδοσης από τα μέσα ενημέρωσης οποιασδήποτε εικόνας βομβιστική επίθεση.

«Κράτος-μαφία» καταγγέλλει ο αρχηγός του φιλοκουρδικού κόμματος Δημοκρατίας των Λαών Σ. Ντεμιρτάς. «Είμαστε αντιμέτωποι με ένα κράτος μαφία, ένα κράτος δολοφόνο», σημείωσε και πρόσθεσε: «Είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν, σε μια χώρα όπου οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι τόσο ισχυρές;».

«Εμπόδισαν τα ασθενοφόρα και θέλουν να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων. Θα βαδίσουμε μαζί με αυτούς που δεν υποκύπτουν μπροστά στην αστυνομική τυραννία. Δεν θα επιτρέψουμε να τους γράψει η ιστορία. Η ιστορία δεν θα γράψει μια εξουσία που είναι τόσο τυραννική», σημείωσε, ενώ εκανε λόγο για δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Την ίδια στιγμή, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Firat, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) έδωσε εντολή στα μέλη του να σταματήσουν τη δράση τους στην Τουρκία, εκτός και αν δεχτούν επίθεση. Όπως αναφέρει το πρακτορείο, οι επικεφαλής του ΡΚΚ έλαβαν την απόφαση αυτή ανταποκρινόμενοι σε εκκλήσεις εντός και εκτός της Τουρκίας. Οι Κούρδοι μαχητές θα πρέπει να αποφύγουν ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή "δίκαιων εκλογών" στην Τουρκία την 1η Νοεμβρίου.

Από τη μεριά του, ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου τόνισε ότι «της Τουρκίας δεν τις αξίζει τέτοια εικόνα. Όποια και να είναι η πολιτική άποψή μας πρέπει να καταδικάσουμε την τρομοκρατία» και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να απευθύνω ειδικές κατηγορίες, αλλά αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να κυβερνάται η Τουρκία;».

Το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) υποστηρίζει ότι στόχος της διπλής βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας που σημειώθηκε σήμερα στην Άγκυρα ήταν τα μέλη του και προειδοποίησε ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί δραματικά.

«Λίγο μετά την έναρξη της πορείας, γύρω στις 10.04 (τοπική ώρα) σημειώθηκαν δύο βομβιστικές επιθέσεις εν μέσω του μπλοκ του HDP. Για τον λόγο αυτό, θεωρούμε ότι ο κύριος στόχος των επιθέσεων ήταν το HDP», ανέφερε το κόμμα σε ανακοίνωσή του.

«Πολλοί από τους τραυματίες είναι σε πολύ βαριά κατάσταση και για αυτό υπάρχει ο φόβος ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ερντογάν: Οι δράστες της επίθεσης θέλουν να σπείρουν τη διχόνοια

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την "επίθεση μίσους", όπως την χαρακτήρισε, που σημειώθηκε σήμερα στον σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η επίθεση αυτή "στοχεύει την ειρήνη του έθνους" και έκανε έκκληση για "αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα" απέναντι στην τρομοκρατία.

"Καταδικάζω κατηγορηματικά αυτήν την επίθεση μίσους εναντίον της ενότητας και της ειρήνης της χώρας μας" ανέφερε, σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της τουρκικής προεδρίας. Αυτοί που ευθύνονται για την επίθεση, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, έχουν ως στόχο να σπείρουν τη διχόνοια στην τουρκική κοινωνία.

Τούρκοι αστυνομικοί εμποδίζουν ασθενοφόρα στην Άγκυρα

Οι αστυνομικοί συγκρούστηκαν με τους εξαγριωμένους πολίτες που βρίσκονταν στην περιοχή και οι οποίοι τελικά κατάφεραν να ανοίξουν τον δρόμο, ώστε να φτάσει η ιατρική βοήθεια στους τραυματίες.

Ευρώπη και ΝΑΤΟ καταδικάζουν την επίθεση

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε σήμερα την Τουρκία να "παραμείνει ενωμένη" απέναντι στους "τρομοκράτες" και τις απειλές τους.

"Ο τουρκικός λαός και όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να παραμείνουν ενωμένες απέναντι στους τρομοκράτες και όλους εκείνους που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα η οποία αντιμετωπίζει πολλές απειλές" ανέφερε η Μογκερίνι σε ανακοίνωση που εξέδωσε από κοινού με τον Επίτροπο Γιοχάνες Χαν ο οποίος είναι αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης της ΕΕ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε επίσης την "τρομοκρατική επίθεση".

"Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για αυτή τη φρικτή επίθεση εναντίον ανθρώπων που διαδήλωναν για την ειρήνη", τόνισε.

Για "θρασύδειλη τρομοκρατική επίθεση" έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στον τουρκικό λαό.

Από το Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ καταδίκασε "μια βάναυση τρομοκρατική επίθεση εναντίον φιλειρηνικών διαδηλωτών" υποστηρίζοντας ότι οι δράστες επιδιώκουν να δημιουργήσουν "ένα κλίμα τρόμου και εκφοβισμού πριν από τις εκλογές".

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, με τηλεγράφημά του προς τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τις πολύνεκρες εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο ο πρόεδρος Πούτιν "εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήριά τους στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων" των δύο εκρήξεων που σημειώθηκαν κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της τουρκικής πρωτεύουσας, όπου ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα μια αντιπολεμική διαδήλωση.

Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε επίσης ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία για θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Ο Πούτιν "εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δράστες αυτού του κυνικού εγκλήματος θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και επιβεβαίωσε ότι είναι πρόθυμος να συνεργαστεί στενά με τις τουρκικές αρχές στον αγώνα κατά της τρομοκρατικής απειλής", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Καταδικάζει η Αθήνα την αιματηρή επίθεση στην Άγκυρα

Την έντονη καταδίκη του εκφράζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για το πολύνεκρο μακελειό σε συγκέντρωση στην Άγκυρα. «Καταδικάζουμε απερίφραστα τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα σήμερα το πρωί στην Άγκυρα» αναφέρει η Αθήνα. «Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των αθώων θυμάτων» καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Tην αμέριστη καταδίκη της Ελλάδας για τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα το απόγευμα με τον Τούρκο ομόλογό του Φεριντούμ Σινιρλίογλου.

Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης προς την τουρκική κυβέρνηση και τον τουρκικό λαό. Από την πλευρά του ο κ. Σινιρλίογλου ευχαρίστησε θερμά τον κ. Κοτζιά για την επικοινωνία και εξέφρασε την βαθύτατη εκτίμησή του για την άμεση εκδήλωση της ελληνικής αλληλεγγύης επί του ζητήματος.

Τσίπρας: Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους γείτονές μας

Με μήνυμά του στο twitter ο Έλληνας πρωθυπουργός εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Τον αποτροπιασμό του εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη σημερινή διπλή βομβιστική επίθεση εναντίον συγκέντρωσης ειρήνης, που διοργάνωσαν συνδικάτα, κοινωνικοί φορείς και αριστερά πολιτικά κόμματα στην 'Αγκυρα. Επιπλέον, καταδικάζει απερίφραστα τη σημερινή επίθεση και εκφράζει την αλληλεγγύη και τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες και τους συναγωνιστές των αδικοχαμένων αγωνιστών.

Στη σχετική ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι αποτέλεσμα της διπλής έκρηξης που πραγματοποιήθηκε στο χώρο προσυγκέντρωσης των μελών του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), ήταν ο θάνατος τουλάχιστον 30 διαδηλωτών και ο τραυματισμός εκατοντάδων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «η δολοφονική αυτή επίθεση δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, αλλά έρχεται να προστεθεί σε δεκάδες άλλες αιματηρές, παρακρατικές, στρατιωτικές και αστυνομικές επιθέσεις εναντίον του φιλοκουρδικού και φιλειρηνικού κινήματος και της Αριστεράς». Προσθέτει ότι «το καθεστώς Ερντογάν είναι υπόλογο για την κλιμάκωση της επίθεσης εναντίον της ειρήνης και της δημοκρατίας στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή.

«Μοναδική απάντηση στο καθεστώς του τρόμου είναι η ενίσχυση του αγώνα για τη νίκη της δημοκρατίας και της ειρήνης στην πολύπαθη γειτονιά μας», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και καλεί σε συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 6 μ.μ. στην πλ. Συντάγματος.

Ανακοίνωση ΝΔ

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β' Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή την αιματηρή διπλή βομβιστική επίθεση στο μεγαλύτερο σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η σημερινή απάνθρωπη, δολοφονική τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα προκαλεί αποτροπιασμό αλλά και μεγάλη ανησυχία για τα πραγματικά κίνητρα και τους στόχους της.

Την καταδικάζουμε με όλη μας τη δύναμη. Εκφράζουμε ταυτόχρονα προς τις οικογένειες των δεκάδων θυμάτων και την Τουρκική Κυβέρνηση τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια καθώς και την αλληλεγγύη μας στους εκατοντάδες τραυματίες».

Ανακοίνωση ΚΚΕ

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του καταδικάζει την αποτρόπαια εγκληματική βομβιστική επίθεση, που εκδηλώθηκε σήμερα ενάντια σε μαζική κινητοποίηση στην 'Αγκυρα και οδήγησε στο θάνατο 50 και πλέον διαδηλωτών και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων και εκφράζει την αλληλεγγύη του με την εργατική τάξη, το λαό της Τουρκίας, τις οικογένειες των θυμάτων.

"Οι εξελίξεις επιβάλλουν να δυναμώσει η ετοιμότητα και η κοινή δράση των λαών της περιοχής κόντρα στα αντιλαϊκά σχέδια των αστικών τάξεων, των ιμπεριαλιστών" καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Το Ποτάμι για τη βομβιστική επίθεση

Τον βαθύ αποτροπιασμό του διακηρύσσει το Ποτάμι για την τραγωδία που προκάλεσε η σημερινή διπλή βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα.

«Καταδικάζουμε οποιαδήποτε μορφή βίας ενάντια σε όποιους συνέρχονται φιλειρηνικά για να προβάλουν τις απόψεις τους. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων».

thetoc.gr