Log in
A+ A A-

Νύχτα τρόμου με 80 νεκρούς στη Νότια Γαλλία

Ένα φορτηγό διεθνών μεταφορών γεμάτο με πυροβόλα όπλα και χειροβομβίδες έπεσε πάνω σε πλήθος στην παραλία της Νίκαιας όπου πολίτες είχαν συγκεντρωθεί για να δουν τη ρίψη πυροτεχνημάτων για την εθνική εορτή της Γαλλίας αργά το βράδυ της Τρίτης.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι νεκροί έχουν φτάσει στους 80 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 120 με τουλάχιστον 15 να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ο οδηγός του οχήματος, o οποίος σύμφωνα με τα στοιχεία ενός δελτίου ταυτότητας που βρέθηκε μέσα στο αυτοκίνητο, ήταν Γάλλος, κάτοικος της Νίκαιας, τυνησιακής καταγωγής και ηλικίας 31 ετών.

Οπως όλα δείχνουν ο δράστης σκοπίμως έπεσε πάνω στο πλήθος και μάλιστα πυροβολούσε εναντίον των πολιτών πριν τον σκοτώσουν οι αστυνομικοί.

Η επίθεση λεπτό προς λεπτό

Ολα άρχισαν στις 22.30 ώρα Γαλλίας, όταν εμφανίστηκε στην παραλιακή οδό Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ το φορτηγό και άρχισε να κινείται προς το μέρος που έχει συγκεντρωθεί το πλήθος για τους πανηγυρισμούς.

Οπως φαίνεται σε ένα ερασιτεχνικό βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο το φορτηγό πλησιάζει στο σημείο, όπου είχε συγκεντρωθεί το πλήθος.

Το φορτηγό δεν κινείται με μεγάλη ταχύτητα καθώς αστυνομικοί προσπαθούν να εμποδίσουν την πορεία του πυροβολώντας εναντίον της καμπίνας του οδηγού, ο οποίος απαντά στα πυρά και μάλιστα βάζει στο στόχαστρο και τους πολίτες.

Το όχημα επιταχύνει και πέφτει πάνω στο πλήθος. Μάλιστα αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ο οδηγός έκανε ζιγκ-ζαγκ επί εκατοντάδες μέτρα για να σκοτώσει όσο το δυνατό περισσότερους ανθρώπους.

Τελικά η ξέφρενη πορεία του φορτηγού σταματά όταν ο οδηγός σκοτώνεται από τα πυρά των αστυνομικών.

Τα διεθνή πρακτορεία έχουν μεταδώσει μια φωτογραφία που φαίνεται το φορτηγό διάτρητο από σφαίρες.

Στο διαδίκτυο έχουν κυκλοφορήσει βίντεο από κινητά τηλέφωνα με ανθρώπους να κείτονται νεκροί σε λίμνες αίματος στην άσφαλτο. Πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν αρνηθεί να μεταδώσουν τέτοιες εικόνες.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχει κατάσταση ομηρίας πολιτών ενώ διερευνάται η πιθανότητα ο δράστης της επίθεσης να είχε έναν ή περισσότερους συνεργούς.

Οι αρχές του διαμερίσματος Αλπ-Μαριτίμ κάλεσαν τους πολίτες να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Ο Ολάντ στο κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων

Τις έρευνες έχει αναλάβει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ μετέβη στο κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων στο υπουργείο Εσωτερικών στο Παρίσι.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι σε τηλεοπτική συνέντευξή του το απόγευμα της Πέμπτης, ο κ. Ολάντ είχε ανακοινώσει ότι δεν θα δινόταν παράταση στα μέτρα έκτακτης ανάγκης που είχαν επιβληθεί στη χώρα από τις επιθέσεις της 23ης Νοεμβρίου πέραν της 26ης Ιουλίου: "Δεν μπορούμε να παρατείνουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης επ' αόριστον, δεν θα είχε νόημα. Αυτό θα σήμαινε ότι δεν είμαστε πλέον μια δημοκρατία στην οποία ο νόμος εφαρμόζεται σε όλες τις περιστάσεις", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ολάντ.

Σε εφαρμογή το σχέδιο ORSEC

Δημοσιογράφοι από το Παρίσι αναφέρουν ότι το υπουργείο εσωτερικών έχει θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο ORSEC για την πολιτική ασφάλεια, το οποίο έχει σχεδιαστεί για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης από μεγάλες φυσικές καταστροφές, όπως εκτεταμένες πλημμύρες και σεισμούς.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ειδοποιήθηκε για την πολύνεκρη επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας και θα ενημερώνεται για τις εξελίξεις όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Λευκός Οίκος.

Πανηγυρίζουν υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους

Υποστηρικτές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) πανηγυρίζουν σε αναρτήσεις τους σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης .

Μια χαρακτηριστική ανάρτηση στο Twitter αναφέρει ότι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στη Νίκαια ήταν «γάλλοι σταυροφόροι κι αμαρτωλοί άπιστοι. Ο θεός είναι μεγάλος».

Μεγάλη φωτιά στον Πύργο του Αϊφελ
Λιγη ώρα μετά το μακελειό στη Νίκαια εγινε γνωστό ότι έχει προκληθεί μεγάλη πυρκαγιά σε φορτηγό γεμάτο με πυροτεχνήματα μπροστά στον πύργο του Αϊφελ. Η αστυνομία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι η πυρκαγιά δεν σχετίζεται με την επίθεση στην Νίκαια.

Οι γαλλικές αρχές απέτυχαν παταγωδώς

Μόλις πριν από μια εβδομάδα η ειδική εξεταστική επιτροπή της γαλλικής εθνοσυνέλευσης που ασχολήθηκε με τις συνθήκες των τρομοκρατικών επιθέσεων από την αιματοχυσία στο Charlie Hebdo έως την διπλή επίθεση στο Μπατακλάν και το Stade de France του περασμένου Νοεμβρίου, απόδωσε πολλαπλές ευθύνες για αλλεπάλληλες αποτυχίες των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών.

Το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής κάνει λόγο για καθολική αποτυχία των υπηρεσιών που συγκεντρώνουν πληροφορίες και ζήτησε την εκ βάθρων ανασυγκρότησή τους με την δημιουργία μιας και μοναδικής μυστικής υπηρεσίας.

Η Γαλλία αυτήν την στιγμή έχει έξι διαφορετικές μυστικές υπηρεσίες, που λογοδοτούν είτε στο υπουργείο εσωτερικών, είτε στο υπουργείο εξωτερικών είτε στο υπουργείο αμύνης. Το αίτημα για μαζική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών απέρριψε ο υπουργός εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, ο οποίος πάντως τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης από την κυβέρνηση μικρότερων αλλαγών που πρότεινε η εξεταστική επιτροπή.

thetoc.gr