Log in
A+ A A-

Κυπριακό: Μαραθώνια τριμερής με συγκλίσεις αλλά και ένταση

Συγκλίσεις αλλά και αποκλίσεις μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς διαφάνηκαν κατά την τριμερή συνάντηση Αναστασιάδη-Μπαν Κι Μουν-Ακιντζί, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.  Η επιμονή Ακιντζί για τον οδικό χάρτη και οι εκτιμήσεις για πιθανή λύση εντός του 2016.

 

Πολύ περισσότερο από 45' διήρκησε η τριμερής συνάντηση ανάμεσα στον Ελληνοκύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί και τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.  Αιτία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αποτέλεσε κυρίως η επιμονή του κ. Ακιντζί σε θέματα όπως ο οδικός χάρτης, ο οποίος δεν έγινε δεκτός από την ελληνοκυπριακή πλευρά, που είχε στο πλευρό της και τον κ. Μπαν Κι Μουν.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την δέσμευση των δυο ηγετών να εντατικοποιήσουν τις επαφές τους με την επάνοδο στην Κύπρο, και επανέλαβε την θέση που έχει εκφράσει επανειλημμένως, ότι δηλαδή η λύση θα πρέπει να δοθεί το συντομότερο δυνατόν.

"Ο χρόνος είναι πολύτιμος. Τα Ηνωμένα Έθνη και εγώ θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προώθηση μιας επιτυχούς έκβασης», καταλήγει η δήλωση. Ικανοποιημένος ο Αναστασιάδης Απόλυτα ικανοποιημένος από τη συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ στη Νέα Υόρκη δηλώνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Σε μήνυμα στο λογαριασμό του στο twitter έγραψε: "Οι προσπάθειες μας για λύση συνεχίζονται με την ίδια αποφασιστικότητα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπαν Κι Μουν.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ικανοποιημένος από την εξέλιξη της τριμερούς, παρά το γεγονός ότι παραδέχτηκε πως οι διαφωνίες ανάμεσα στις δυο πλευρές παραμένουν.

"Δεν τέθηκαν ούτε χρονοδιαγράμματα ούτε ήταν δυνατόν να γίνει κάτι ανάλογο ούτε και βεβαίως οποιαδήποτε μορφή που θα εγκαταταλείπετο η αρχή ότι είναι μια κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία χωρίς επιδιαιτησίες και ιδιαίτερα χωρίς τα όποια τεχνητά χρονοδιαγράμματα.", επεσήμανε ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι η λύση θα μπορούσε να βρεθεί ακόμη και εντός του 2016.

"Με την επάνοδο μας στην Κύπρο οι δύο ηγέτες και βεβαίως οι διαπραγματευτικές ομάδες θα εμπλακούμε σε μια εντατική ή συνέχιση των εντατικών προσπαθειών προκειμένου να επιτύχουμε το συντομότερο δυνατόν και αν είναι δυνατόν, έστω και αν είναι φιλόδοξο, εντός του 2016 λύση, η οποία θα οδηγήσει σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος απόλυτα λειτουργικό και βιώσιμο που θα ενώνει τη χώρα, τους θεσμούς και το λαό αλλά και θα δημιουργεί ταυτόχρονα τις προοπτικές για μια ευημερούσα πατρίδα μακριά από τα όποια προβλήματα αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν."

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο διαπραγματευτής κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Εθνη κ. Νίκος Αιμιλίου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

"Όπως και στον ΓΓ έχω δηλώσει, η δική μας πλευρά είναι αποφασισμένη να εργαστεί ακούραστα προκειμένου να πετύχουμε το συντομότερο δυνατόν μια λύση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων, μια λύση που θα είναι λειτουργική βιώσιμη και διαρκής μια λύση που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών της, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και που δεν θα απαιτεί τις όποιες εξαρτήσεις από τρίτους.", κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης.

 ΛΥΣΗ ΕΝΤΟΣ 2016: ΕΦΙΚΤΗ, ΑΛΛΑ...

Για μια ακόμη φορά, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, άσκησε πιέσεις στις δυο πλευρές προκειμένου η λύση στο Κυπριακό να δοθεί μέχρι το τέλος του 2016.  Ανάλογη επιθυμία εξέφρασε και ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος μάλιστα είχε επισημάνει ότι, εάν δεν συμβεί αυτό, τότε οι διαπραγματεύσεις θα μπουν σε επικίνδυνα μονοπάτια, καθώς από το 2017, εκτός από τον Γ.Γ., θα αλλάξει και η ηγεσία στον Λευκό Οίκο.  Παράλληλα, η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπει σταδιακά σε προεκλογική περίοδο, ενόψει 2018.

Κύκλοι της ελληνοκυπριακής πλευράς τονίζουν ότι μια λύση εντός 2016 ασφαλώς και θα ήταν η επιθυμητή εξέλιξη, ξεκαθαρίζουν όμως ότι "δεν εξαρτάται από εμάς".  Σε αυτό το σημείο, τονίζουν ότι σημαντικό ρόλο παίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι και δη η στάση της Τουρκίας, η οποία και είναι απρόβλεπτη.

Πάντως, αυτό που προκύπτει είναι πως οι υφιστάμενες διαφορές ανάμεσα στα δυο μέρη είναι εφικτό να λυθούν, εφόσον υπάρξει η ανάλογη πολιτική βούληση.

Αναφορικά με το επιχείρημα του κ. Ακιντζί για τις κομβικές αλλαγές σε ΟΗΕ και Λευκό Οίκο, συνεργάτες του κ. Αναστασιάδη σχολίαζαν ότι το επιχείρημα αυτό "δεν είναι ορθό", καθώς πρόκειται για διαπραγματεύσεις κυρίως μεταξύ των δυο ηγετών.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν "άψογη" την στάση του Μπαν Κι Μουν κατά την διάρκεια της τριμερούς.