Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 244
Log in
A+ A A-

Γκουτιέρες: Συνομιλίες για όσο χρειάζεται, είμαστε κοντά σε διευθέτηση

«Εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε τις συνομιλίες για όσο χρειάζεται. Η συμμετοχή άλλων προσωπικοτήτων μπορεί να δικαιολογηθεί αν υπάρξει πρόοδος. Ο στόχος μας είναι να έχουμε τα απαραίτητα αποτελέσματα». Αυτό δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε το ενδεχόμενο παράτασης της Διεθνούς Διάσκεψης στη Γενεύη για το Κυπριακό.

Όπως γνωστοποίηση ο κ. Γκουτιέρες, το πρωί έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος που ακολουθήθηκε από μια ανοιχτή συζήτηση κατά τη διάρκεια του γεύματος. Αναγνωρίστηκε η πολυπλοκότητα των προβλημάτων για την ασφάλεια και εγγυήσεις και κατά τη διάρκεια των συζήτησεων κατατέθηκαν πολλές προτάσεις για το θέμα.

«Εμείς δουλεύουμε σκληρά για να έχουμε μια συμφωνία που θα απαντά στις ανησυχίες ασφάλειας της τουρκοκυπριακής και της ελληνοκυπριακής πλευράς. Πρέπει να βρούμε τα κατάλληλα εργαλεία και να εργαστούμε για να ορίσουμε αυτά τα εργαλεία για αυτόν τον στόχο», τόνισε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο κ. Γκουτιέρες τόνισε ακόμη πως η συμφωνία που θα πρέπει να επιτευχθεί δεν είναι μια συμφωνία ηγετών αλλά μια συμφωνία που θα πρέπει να εγκριθεί από τον λαό κατόπιν δημοψηφίσματος. Θα πρέπει να έχουμε μια σαφή, συμπαγή λύση που θα γίνει αποδεκτή και από τους λαούς, αλλιώς δεν θα έχουμε επιτυχία, είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε θαύματα. Θέλουμε μια βιώσιμη λύση για τις δύο κοινότητες, όχι μπαλώματα. Υπάρχει δρόμος ακόμα και πολλή δουλειά. Δεν αναζητούμε γρήγορη αλλά συμπαγή και βιώσιμη λύση για την Κυπριακή Δημοκρατία. Θα εργαστούμε για να πετύχουμε τον στόχο στην παρούσα διάσκεψη» σημείωσε.

Και αύριο θα συνεχιστεί η Διεθνή Διάσκεψη

Όπως είχε αναφέρει από το πρωί της Πέμπτης το TheTOC, η διεθνής διάσκεψη αναμένεται να συνεχιστεί και αύριο Παρασκευή.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστουδουλίδης, ο οποίος ανέφερε πως «συνεχίζουμε και αύριο τη Διάσκεψη». Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ακόμη ικανοποιημένος από τις παρεμβάσεις του κ. Γιούνκερ και της κ. Μογκερίνι κατά την πρωινή συνεδρίαση. «Χρειάζεται αρκετή υπομονή. Είμαστε στην αρχή μιας δύσκολης διαδικασίας».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που από χθες μετέδιδε το TheToc , ο στόχος φαίενται πως είναι αυτή τη στιγμή να υπάρξει ένα πολιτικό πλαίσιο λύσης, οι λεπτομέρειες του οποίου θα αποσαφηνιστούν σε δεύτερη φάση, σε τεχνικό επίπεδο.

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν διμερείς και τριμερείς συναντήσεις όλων σχεδόν των εμπλεκόμενων πλευρών, ενώ στις 18.30 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνεδρίαση της διάσκεψης.

Ειδικότερα, αναμένεται να υπάρξει από κοινού συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τους Υπουργούς Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου Νίκο Κοτζιά, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μπόρις Τζόνσον. Στη συνέχεια θα έχει χωριστές συναντήσεις μαζί τους καθώς και με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και την 'Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Έντονο παρασκήνιο για τη συμμετοχή Τσίπρα

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση το διπλωματικό θρίλερ για το εάν θα παραστεί ο έλληνας πρωθυπουργός στη Γενεύη. Το πρωί της Πέμπτης, ο δημοσιογράφος του BBC James Landale ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter ότι o πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιριμ ενδέχεται να παραστεί στη διάσκεψη της Γενεύης. Είναι σαφές πως εάν πράγματι συμβεί κάτι τέτοιο, οι προσδοκίες για σημαντική πρόοδο στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας αυξάνονται.

Την ιδια στιγμή, ο υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε ότι σε περίπτωση που οι συνομιλίες για το Κυπριακό προχωρήσουν και μεταβούν στη Γενεύη οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Αγγλίας, τότε θα μεταβεί και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΜΠΕ στην Κωνσταντινούπολη, με τη δήλωσή του αυτή, ο κ. Τσελίκ καθιστά σαφές ότι στις συνομιλίες δεν θα παραβρεθεί ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Από την πλευρά της, η Αθήνα δεν αποκλείει, στην περίπτωση που υπάρξει πρόοδος, ο Αλέξης Τσίπρας να μεταβεί στη Γενεύη. Όπως σημείωνε κορυφαία κυβερνητική πηγή στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, «κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αν διαφανεί πιθανότητα λύσης, τότε θα αναλάβουν οι πρωθυπουργοί».

Σημειώνεται ότι και η βρετανική πλευρά -η τρίτη εγγυήτρια δύναμη- έχει δηλώσει πως βρίσκεται σε ετοιμότητα να εκπροσωπηθεί στο ανώτατο δυνατό επίπεδο δια της παρουσίας της Τερέζα Μέι, εάν αυτό χρειαστεί.

thetoc.gr