Log in
A+ A A-

«Σκληρό πόκερ» για το Κυπριακό στις συνομιλίες της Γενεύης

Ο δεύτερος κρίσιμος γύρος των συνομιλιών στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό ξεκίνησε λίγο μετά τις 7.00 το απόγευμα. Υπενθυμίζεται ότι στη Διάσκεψη συμμετέχουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων Νίκος Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, οι υπουργοί εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων Νίκος Κοτζιάς, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μπόρις Τζόνσον, η ΕΕ μέσα από την παρουσία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της Φεντερίκα Μογκερίνι, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο πριν την έναρξη της δεύτερης συνεδρίασης, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως την Πέμπτη το βράδυ αναμένεται να υπάρξει μια κοινή ανακοίνωση στην οποία θα σημειώνεται ότι υπήρξαν θετικά βήματα για την επίλυση του κυπριακού. Επιπρόσθετα, θα αναφέρεται ότι συγκροτούνται ομάδες εργασίας με ειδικούς, οι οποίοι θα ετοιμάσουν κατάλογο με ερωτήσεις για νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των εγγυητριών, που θα γίνει με βάση αυτά τα ερωτήματα.

Εάν επιβεβαιωθούν τα παραπάνω, τότε η διεθνής διάσκεψη θα διακοπεί είτε την Πέμπτη το βράδυ είτε την Παρασκευή, θα ακολουθήσει η επεξεργασία των ζητημάτων για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων από τις ομάδες εργασίας που θα συγκροτηθούν και θα υπάρξει νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στις 23 Ιανουαρίου.

Η αινιγματική «φόρμουλα» Άιντε

Νωρίτερα, άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν αποκλείεται να κατατεθεί συμβιβαστική φόρμουλα για το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας από τα Ηνωμένη Έθνη, μια φόρμουλα η οποία θα συνιστά ένα πολιτικό πλαίσιο λύσης το οποίο θα μπορούσε να εξειδικευτεί αργότερα, τουτέστιν σε δεύτερη φάση.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών κ. Άιντε στο BBC. «Υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά για να γεφυρωθούν οι διαφορές» στα δύο βασικά επιμέρους θέματα του κεφαλαίου της ασφάλειας, δηλαδή του μέλλοντος των ξένων στρατευμάτων στην Κύπρο και του συστήματος εγγυήσεων και δικαιώματος μονομερούς επέμβασης, είπε και πρόσθεσε: «Η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα θέλουν τα τουρκικά και τα ελληνικά στρατεύματα να μειωθούν σταδιακά και θεωρούν σημαντικό να υπάρχει ημερομηνία εξόδου».

Από την άλλη πλευρά, Τουρκοκύπριοι και Τουρκία υποστηρίζουν «τουλάχιστον ως αρχική θέση» ότι η παρουσία των στρατευμάτων θα πρέπει να συνεχιστεί, έστω σε μικρότερο αριθμό. «Αναζητούμε τρόπους γεφύρωσης αυτών των απόψεων», είπε. Αναφερόμενος στο θέμα των εγγυήσεων, τόνισε δε ότι «υπάρχουν κάποιες ιδέες που συζητούνται για μία νέα αντίληψη ('concept') που δεν θα αποσυνδέσει την Κύπρο από τους γείτονές της, αλλά (θα εντάσσεται) σε ένα εντελώς νέο πλαίσιο του 21ου αιώνα».

Γιλντιρίμ: Δεν πάω στην Γενεύη

Το βράδυ της Πέμπτης, ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ξεκαθάρισε ότι δεν θα πάει στη Γενεύη. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους στην τουρκική εθνοσυνέλευση, ο κ. Γιλντιρίμ τόνισε ότι η αλλαγή συντάγματος στην Τουρκία είναι πιο σημαντική από όλα τα άλλα.

Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο του ψευδοκράτους Bayrak ανέφερε ότι ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο έλληνας ομόλογός του Αλέξης Τσίπρας και η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επρόκειτο να μεταβούν στη Γενεύη την Παρασκευή.

thetoc.gr