Log in
A+ A A-

Κύπρος: Συνάντηση Επιτρόπου Προεδρίας με αντιπροσωπεία του AHI

Οι αέναες προσπάθειες για την επίλυση του ανθρωπιστικού ζητήματος των αγνοουμένων, καθώς και θέματα που αφορούν τους Έλληνες του εξωτερικού, συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Φώτη Φωτίου, με τον Πρόεδρο της ομογενειακής οργάνωσης «Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο» ("American Hellenic Institute" / "AHI"), Νίκο Λαρυγγάκη, και μελών της ίδιας οργάνωση, σήμερα Δευτέρα, Μαΐου 2017.

Ο Επιτρόπος Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας ευχαρίστησε το AHI για το σημαντικό έργο που επιτελεί διαχρονικά στις Η.Π.Α., σε σχέση «με την προώθηση των συμφερόντων της Κύπρου», ενώ υπογράμμισε την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπάθειών, «ιδιαίτερα στην Αμερική, ώστε να πεισθεί επιτέλους η Τουρκία να προχωρήσει σε αποτελεσματικά βήματα, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων».

Επιπλέον, ο κ. Φωτίου τόνισε ότι η Τουρκία οφείλει «να συμβάλει εποικοδομητικά στην επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων με συγκεκριμένες ενέργειες και πράξεις, όπως για παράδειγμα να επιτρέψει την πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού όπου υπάρχουν πληροφορίες για τις πλείστες περιπτώσεις αγνοουμένων», ενώ ο ίδιος εξήγησε ότι «έχει ξεκινήσει μια συντονισμένη προσπάθεια διαφώτισης για το ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων και στις ΗΠΑ».

Στο αίτημα του κ. Φωτίου να συνδράμει το ΑΗΙ στο συγκεκριμένο θέμα, με επαφές του στα κέντρα λήψης αποφάσεων των Η.Π.Α. και στα κέντρα διαμόρφωσης της κοινής γνώμης, για την ευαισθητοποίησή της, αλλά και για την άσκηση πίεσης προς την Τουρκία από την αμερικανική κυβέρνηση, ο κ. Λαρυγγάκης διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια από την πλευρά του AHI «για τη δικαίωση των αγώνων του κυπριακού λαού και για την επίτευξη επίλυσης του ανθρωπιστικού ζητήματος των αγνοουμένων», ενώ υπογράμμισε ότι για την υλοποποίηση αυτού του σκοπού, το AHI θα συμβάλλει στην πραγματοποίηση επίσκεψης μελών του αμερικανικού κογκρέσου στην Κύπρο.