Log in
A+ A A-

Τρεις συλλήψεις στο Μάντσεστερ- Eίχε συνεργούς ο τρομοκράτης;

Ο καμικάζι ο οποίος σκότωσε 22 ανθρώπους και τραυμάτισε 59 όταν ανατινάχθηκε έπειτα από συναυλία στο Μάντσεστερ ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας και πιθανόν να μην έδρασε μόνος του, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ, η οποία μάλιστα χαρακτήρισε "ενοχλητικό" το γεγονός ότι οι πληροφορίες σχετικά με την έρευνα για την επίθεση διέρρευσαν από αμερικανικές πηγές ασφαλείας προτού η βρετανική αστυνομία να είναι σε θέση να κάνει δημόσια ανακοίνωση.

Σε επιχειρήσεις της αντιτρομοκρατικής συνελήφθησαν τρεις άνδρες στο νότιο Μάντσεστερ.

Τα ονόματα των νεκρών έρχονται στο φως της δημοσιότητας καθώς περνούν οι ώρες. Ανάμεσά τους μια οκτάχρονη κυπριακής καταγωγής, δύο έφηβες και ένας 28χρονος καθώς και ένας ζευγάρι Πολωνών που είχαν πάει στη συναυλία για να παραλάβουν τις κόρες τους, οι οποίες διασώθηκαν. Μέχρι στιιγμής έχουν αναγνωριστεί δέκα από τα θύματα.

Οι αρχές έχουν ταυτοποιήσει τον δράστη, ο οποίος ήταν ο 22χρονος Σαλμάν Αμπέντι, γεννημένος στο Μάντσεστερ από Λίβυους γονείς.

"Eίναι πιθανόν, να μην το διέπραξε μόνος του επομένως οι υπηρεσίες Πληροφοριών και η αστυνομία παρακολουθούν την υπόθεση ώστε να διασφαλίσουν ότι θα συγκεντρώσουν όλες τις πληροφορίες...που χρειάζονται για να μας έχουν ασφαλείς", είπε η Ραντ στο ραδιόφωνο τoυ BBC και πρόσθεσε ότι θεωρεί πως ο δράστης είχε πρόσφατα επιστρέψει στη Βρετανία από την Λιβύη. Οι βρετανικές αρχές ενημέρωσαν τις γαλλικές ότι ο Αμπέντι είχε πιθανόν ταξιδέψει στη Συρία, όπως δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ.

"Σήμερα γνωρίζουμε μόνο ό,τι μας έχουν πει οι βρετανοί ερευνητές--για κάποιον βρετανό υπήκοο, λιβυκής καταγωγής, ο οποίος ξαφνικά έπειτα από ένα ταξίδι στη Λιβύη και ενδεχομένως μετά στη Συρία, ριζοσπαστικοποιήθηκε και αποφάσισε να πραγματοποιήσει την επίθεση", είπε ο Κολόμπ στο BFMTV.

Ερωτηθείς πως γνώριζε ότι ο Αμπέντι είχε επισκεφθεί τη Συρία, ο Κολόμπ απάντησε ότι αυτές είναι πληροφορίες που διέθεταν οι γαλλικές και βρετανικές υπηρεσίες Πληροφοριών. Αναφορικά με το αν είχε την υποστήριξη ενός δικτύου, ο γάλλος υπουργός απάντησε: "Αυτό δεν το γνωρίζουμε, αλλά ενδεχομένως. Σε κάθε περίπτωση, είχε διασυνδέσεις με το Daesh (Ισλαμικό Κράτος) και (αυτό) έχει διακριβωθεί".

Από την πλευρά της, ερωτηθείσα αν ο δράστης ήταν γνωστός στις υπηρεσίες Πληροφοριών, η Ραντ απάντησε: "οι υπηρεσίες Πληροφοριών γνωρίζουν για πολλούς ανθρώπους, αυτό δεν σημαίνει ότι περιμένουμε να συλλαμβάνουν όποιον γνωρίζουν αλλά είναι κάποιος για τον οποίον γνώριζαν από πριν και είμαι βέβαιη ότι όταν ολοκληρωθεί αυτή η έρευνα θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε περισσότερα".

Ερωτηθείσα σχετικά με το γεγονός ότι πολλές πληροφορίες για τον δράστη, περιλαμβανομένης της ταυτότητάς του, προήλθαν από αμερικανική πηγή και για το αν οι διαρροές αυτές έθεσαν σε κίνδυνο την έρευνα, η υπουργός απάντησε: "Η αλήθεια είναι πως ναι. Εννοώ ότι η βρετανική αστυνομία υπήρξε πολύ ξεκάθαρη ότι θέλει να ελέγξει την ροή των πληροφοριών ώστε να προστατεύσει την επιχειρησιακή ακεραιότητα, το στοιχείο της έκπληξης, επομένως είναι ενοχλητικό αν (οι πληροφορίες) δίνονται στην δημοσιότητα από άλλες πηγές και υπήρξα πολύ σαφής προς τους φίλους μας ότι αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί".

Είκοσι τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση

20 άνθρωποι παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση μετά την επίθεση αυτοκτονίας στη συναυλία ποπ στο Μάντσεστερ, με τους τραυματίες να αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά τραύματα σε ζωτικά όργανα ή μέλη, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας.

Στο υψηλότερο επίπεδο ο συναγερμός στη Βρετανία

Το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στη Βρετανία ανέβηκε από «σοβαρό» σε «κρίσιμο», το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού στην πεντάβαθμη κλίμακα της χώρας, δήλωσε αργά χθες το βράδυ η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πιθανότητα ότι υπάρχει μια μεγαλύτερη ομάδα ατόμων που συνδέονται με την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ», τόνισε η Μέι με δήλωσή της που μεταδόθηκε τηλεοπτικά. Όπως τόνισε το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής «δεν σημαίνει απλά ότι μια επίθεση είναι πολύ πιθανή, αλλά μια επιπλέον επίθεση μπορεί να είναι άμεση».

Συλλήψεις στο νότιο Μάντσεστερ

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα υποστηρίξουν το έργο της αστυνομίας για την ασφάλεια βασικών τοποθεσιών και στρατιώτες θα παραταχθούν σε δημόσιες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες και αθλητικά γεγονότα.

Στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σήμερα σε κομβικά σημεία της Βρετανίας για την αποφυγή νέων επιθέσεων έπειτα από την αύξηση του επιπέδου ασφαλείας στο ύψιστο εξαιτίας της επίθεσης αυτοκτονίας στο Μάντσεστερ -- την χειρότερη στη χώρα εδώ και μια δεκαετία και πλέον-- και σύμφωνα με την Ραντ ο αριθμός των στρατιωτών θα φθάσει τους 3.800.

Το βρετανικό κοινοβούλιο ανακοίνωσε σήμερα πως θα παραμείνει κλειστό για το κοινό εξαιτίας της αυξημένης απειλής για την ασφάλεια.

Manchester Arena
To χρονικό της τραγωδίας

To τραγικό περιστατικό συνέβη την Δευτέρα το βράδυ γύρω στις 22.30 ωρα Αγγλίας (00.30 ώρα Ελλάδος) όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, την ώρα που χιλιάδες οπαδοί αποχωρούσαν από συναυλία της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε στο «Μάντσεστερ Αρένα».

Η βόμβα θανάτου με την οποία ήταν ζωσμένος, είχε καρφιά και βίδες με αποτέλεσμα, εκτός από το αιματοκύλισμα εντός του φουαγιέ, και τον ακαριαίο θάνατο του δράστη.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter φαίνονται θαυμαστές της Αριάνα Γκράντε, πολλοί εκ των οποίων νεαροί σε ηλικία, να φωνάζουν και να τρέχουν έξω από το κτίριο. Δεκάδες γονείς αναζητούσαν σε κατάσταση πανικού τα παιδιά τους, αναρτώντας φωτογραφίες τους και ζητώντας πληροφορίες μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Tαυτοποιήθηκαν δέκα από τα θύματα

Σάφι Ρόουζ Ρούσσου, 8 ετών

Η 8χρονη Σάφι Ρόουζ Ρούσσου, κυπριακής καταγωγής συγκαταλέγονταν στους αγνοούμενους του μακελειού και ήταν ο πρώτος επιβεβαιωμένος νεκρός του μακελειού. Ο θείος της 8χρονης, Κρις Ρούσσος ενημέρωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι η ανιψιά του είναι νεκρή, όπως ανέφερε αρμόδιος του Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών.

Σε νοσοκομεία του Μάντσεστερ νοσηλεύονται η μητέρα και η αδελφή της οκτάχρονης έχοντας τραυματιστεί από θραύσματα του εκρηκτικού μηχανισμού, ωστόσο η κατάστασή τους δεν κρίνεται σοβαρή. Ο διευθυντής του σχολείου της 8χρονης Saffie συγκινημένος περιορίστηκε να δηλώσει στη Βρετανική εφημερίδα Guardian: " H Saffie ήταν απλά ένα πανέμορφο μικρό κορίτσι με όλη τη σημασία της λέξεως. Ολοι την αγαπούσαμε".

Τζορτζίνα Κάλαντερ, 18 ετών

Η Τζορτζίνα Κάλαντερ, την οποία τα βρετανικά μέσα αποκαλούν «superfan» της Ariana Grande ήταν 18 ετών και είχε παρακολουθήσει και στο παρελθόν συναυλίες της 23χρονης τραγουδίστριας.

Τζον Ατκινσον, 26 ετών

Ο 26χρονος Τζον Άτκινσον από το Ράτκλιφ είναι το τρίτο αναγνωρισμένο θύμα της επίθεσης.

Ο άτυχος άνδρας έφευγε από τη συναυλία της Αριάνα Γκράντε όταν πυροδοτήθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός.

Μάρτιν Χετ 29 ετών

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Amaq που πρόσκειται στην οργάνωση.

Το ΙΚ ανέφερε πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε με εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στη συναυλία στο στάδιο Manchester Arena.

Ποιος ειναι ο δράστης, Σαλμάν Ανμπεντi

Ενας 22χρονος, παιδί προσφύγων από τη Λιβύη, πολιτικών αντιπάλων του Μουαμάρ Καντάφι είναι σύμφωνα ο βομβιστής αυτοκτονίας που σκόρπισε τον θάνατο στο Manchester Arena το βράδυ της Δευτέρας.Οι αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν αναφέρει νωρίτερα ότι βομβιστής είναι ο 22χρονος Σαλμάν Ανμπεντί, γιος Λίβυων που ζήτησαν άσυλο στη Βρετανία από την εποχή που στην χώρα τους κυβερνούσε ο δικτάτορας Μουαμάρ Καντάφι.

Ο Σαλμάν γεννήθηκε το 1994 και είναι το νεότερο παιδί της οικογένειας, έχοντας τρία αδέρφια μεγαλύτερα από αυτόν. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης στο Μάντσεστερ, είχε δύο αδερφούς και μια αδερφή.

Οι γονείς του – και οι δύο γεννημένοι στη Λιβύη - έμεναν αρχικά στο Λονδίνο και πριν από 10 χρόνια μετακόμισαν μαζί με όλη την οικογένεια στην περιοχή Φάλοουφιλντ του Μαντσεστερ.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι γονείς του δράστη της επίθεσης μαζί με την κόρη τους επέστρεψαν πρόσφατα στη Λιβύη.

Στο σπίτι που όπως πιστεύεται κατοικούσε ο 22χρονος έγινε το απόγευμα της Τρίτης έφοδος από άνδρες της αστυνομίας, οι οποίοι σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής πραγματοποίησαν ελεγχόμενες εκρήξεις.

thetoc.gr