Log in
A+ A A-

Γενεύη: Παρουσία Γκουτέρες η 9η ημέρα Διάσκεψης στην Κύπρο

Παρουσία του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ξεκίνησε λίγο μετά τις 12.00 η 9η ημέρα της Διάσκεψης για την Κύπρο, στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Πρώτος στο χώρο όπου διεξάγεται η Διάσκεψη έφτασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, γύρω στις 11.50, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε η άφιξη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Ακολούθως προσήλθαν στον χώρο ο κ. Γκουτέρες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και στη συνέχεια ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας αρμόδιος για θέματα Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν, όλοι χωρίς να προβούν σε δηλώσεις.

Μόνη εξαίρεση αποτέλεσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φεντερίκα Μογκερίνι η οποία κατά την άφιξή της στο συνεδριακό χώρο της Διάσκεψης τόνισε ότι η ΕΕ είναι παρούσα για να υποστηρίξει πλήρως τη διαδικασία και ανέφερε ότι έφτασε στο Κραν Μοντανά προκειμένου να στηρίξει το έργο του ΟΗΕ, του γενικού γραμματέα και του ειδικού συμβούλου του.

«Είδα ότι υπάρχει πολιτική θέληση», επισήμανε η κ. Μογκερίνι, ενώ ερωτηθείσα από δημοσιογράφους αν είναι αισιόδοξη, απάντησε «είμαι πάντοτε αισιόδοξη».

Δηλώσεις Τετάρτης

Η δική μας πρόταση στόχο είχε να ξεπεραστούν προβλήματα, τα οποία θεωρούνται ανυπέρβλητα, αλλά είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ελληνοκυπριακή κοινότητα, ανέφερε για τις εργασίες της Τετάρτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Ακιντζί και του κ. Τσαβούσογλου, είπε ότι «η πρόταση μας είναι απόλυτα σοβαρή και στόχο έχει να διαρρήξει τα αδιέξοδα. Εάν κάποιοι δεν θέλουν να αποδεχθούν εύλογες ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και προσπαθούν να δημιουργήσουν άλλη εικόνα, αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει οι ίδιοι να το λύσουν.

Η δική μας πρόταση στόχο είχε να ξεπεραστούν προβλήματα, τα οποία θεωρούνται ανυπέρβλητα, αλλά είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ελληνοκυπριακή κοινότητα.

Την ίδια ώρα η πρόταση αποσκοπούσε στο να συναντήσει και ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων. Είναι μια γνήσια πρόταση του καθαρού ενδιαφέροντος και της αποφασιστικότητας να εξευρεθεί επιτέλους λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Τα άλλα που ακούω θεωρώ ότι δεν συνάδουν με κοινούς στόχους.

Ο δικός μας στόχος είναι η οριστική επίλυση του Κυπριακού κατά τρόπο που να είναι για όλους δίκαιος, κάποιων άλλων με βάση το δίκαιο το δικό τους».

Ερωτηθείς αν απορρίφθηκε η πρόταση του, ο Πρόεδρος είπε ότι «από ό,τι σας ελέχθη μπορεί να συνάγεται το συμπέρασμα αν έγινε αποδεκτή ή αν δεν έγινε».

Επικοινωνία Τσίπρα-Γιλντιρίμ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στην οποία επικεντρώθηκαν στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ.

Μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, χωρίς το καθεστώς των εγγυήσεων, χωρίς παρεμβατικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα. Τέλος, συμφώνησαν ότι παρότι δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος στις εν εξελίξει συνομιλίες, αυτή η πρόοδος θα πρέπει να ενθαρρυνθεί, ιδίως κατά την αυριανή μέρα στην οποία οι συνομιλίες θα διεξαχθούν παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ.

Αναμένοντας τον Γκουτέρες

Με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ως βασικό πρωταγωνιστή, αναμένεται να «παιχτεί» σήμερα Πέμπτη- ένατη μέρα- η τελευταία πράξη της πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας. Οι διαφορές παραμένουν αγεφύρωτες και το «κλειδί» τώρα για ένα άλμα ποιότητας στις διαπραγματεύσεις και την όποια συνέχεια στις προσπάθειες εξεύρεσης μίας κοινά αποδεκτής δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού περνά στα χέρια του κ. Γκουτέρες.

Τίποτα στην ουσία δεν έχει αλλάξει την τελευταία εβδομάδα μετά από την έκκληση που απηύθυνε ο ΓΓ από εδώ, να προχωρήσουν οι πλευρές με δημιουργικό πνεύμα ώστε να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις. Η Τουρκία, ως ο κυρίαρχος παίχτης της άλλης πλευράς, παρέμεινε αμετακίνητη στις θέσεις της διατηρώντας την αδιαλλαξία της ακόμη και μετά την χθεσινοβραδινή πρόταση που κατέθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί, όπως είπε ο ίδιος, το αδιέξοδο.

'Αρνηση και αδιαλλαξία σημειώθηκαν και απέναντι στις προτάσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά γύρω από την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Με πιο πρόσφατη την πρόταση 10 ερωτημάτων σχετικά με τη συνθήκη Συμμαχίας και την παρουσία των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων τα οποία θεωρήθηκαν από την πλειοψηφία των πλευρών, όπως είπε ο ίδιος, ορθά και ως ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε.

Ο κ. Κοτζιάς στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση επανάφερε στη συζήτηση «την ανάγκη να υπάρξει συγκεκριμένη διαπραγμάτευση γύρω από το μηχανισμό εφαρμογής και ελέγχου, για τα στρατεύματα και πώς αυτά θα φύγουν» που έχει θέσει, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η σημερινή θα είναι μία καλύτερη ημέρα με τη συμβολή του κ. Γκουτέρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ