Log in
A+ A A-

Κύπρος: Αμερικανική & γαλλική «ασπίδα» με πολεμικά πλοία ενόψει γεωτρήσεων

Το γνωστό αεροπλανοφόρο George Bush, δύο γαλλικές φρεγάτες τύπου «Φρεν», μια κορβέτα του Ισραήλ και το κανονιοφόρο Νικηφόρος βρίσκονται στα πέριξ του οικοπέδου 11, στο οποίο από τις 3.00 τα ξημερώματα βρίσκεται το πλοίο-γεωτρύπανο που μίσθωσε η Total West Chapella. Η «συμμαχική ασπίδα» πολεμικών πλοίων που βρίσκονται στο σημείο δείχνουν να επιβεβαιώνουν τα όσα δήλωσε νωρίτερα αμερικανός αξιωματούχος ότι η κυβέρνηση στηρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην κυπριακή ΑΟΖ και αποθαρρύνει δράσεις που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή.

Όπως αναφέρουν κυπριακά μέσα, δύο γαλλικές φρεγάτες βρίσκονται επίσης στη Λάρνακα. 

Για τους γνώστες των σχετικών διαδικασιών γεωτρήσεων, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το πρόγραμμα της γαλλικής εταιρίας τηρείται για την ώρα χωρίς χρονικές ανατροπές για τεχνικούς λόγους. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», η έναρξη των καθ'αυτό γεωτρητικών διεργασιών δεν πρέπει αναμένεται πριν από το τέλος της εβδομάδας, με πιθανότερη ημέρα το Σάββατο. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, θα πρέπει να προηγηθούν οι εργασίες που αφορούν τη σταθεροποίηση του πλοίου, την πραγματοποίηση διαφόρων τεχνικών ελέγχων, τη σάρωση του βυθού στο σημείο της γεώτρησης με ειδικό ρομπότ ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα προκληθούν φθορές σε αρχαιολογικά αντικείμενα ή σε είδη με περιβαλλοντική αξία. Θα πρέπει επίσης να κατέβει στον βυθό (1698 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας) το τρυπάνι, μια χρονοβόρα και πολύ ευαίσθητη διαδικασία.
 
Στάση αναμονής και προειδοποιήσεις από την Τουρκία
 
Για τις ανάγκες των γεωτρήσεων οι κυπριακές αρχές εξέδωσαν Navtex με τις οποίες κηρύσσoυν ουσιαστικά απαγορευμένη ζώνη την περιοχή γύρω από το σημείο στο οποίο θα σταθεροποιηθεί το γεωτρύπανο στο κοίτασμα Ονησιφόρος του Οικοπέδου 11 για διάστημα τριών μηνών, όσο δηλαδή προβλέπεται να διαρκέσει η γεώτρηση.
 
Η πρώτη «κίνηση» της Τουρκίας μετά τον απόπλου του West Capella έγινε με την έκδοση δικής της Navtex για δέσμευση μεγάλης θαλάσσιας περιοχής δυτικά της Κύπρου, για πραγματοποίηση στρατιωτικής ναυτικής άσκησης. Η συγκεκριμένη περιοχή φτάνει μέχρι ένα μικρό κομμάτι των τεμαχίων 5, 6 και 7 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή το κομμάτι που η Τουρκία ισχυρίζεται ότι ανήκει στη δική της υφαλοκρηπίδα
 
Είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες οι δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ σύμφωνα με τις οποίες η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε «μονεμερείς» -όπως τις χαρακτήρισε- ενέργειες. Aλλά και οι έμμεσες απειλές Ερντογάν προς τις εταιρίες που έχουν αναλάβει τη γεώτρηση για νέα ένταση.
 
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Πολίτης», τo τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός παραμένει για την ώρα αγκυροβολημένο στο Tasucu, στα νότια παράλια της Τουρκίας. Εκτιμάται από την κυβέρνηση ότι είναι πιθανή η είσοδος του τουρκικού ερευνητικού πλοίου στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως έγινε και στη διάρκεια παλαιότερων γεωτρήσεων για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι επίσης πιθανό το Barbaros Hayreddin P να συνοδεύεται από ένα ή περισσότερα πολεμικά πλοία, αναφέρει ο «Πολιτής».
 
Σύμφωνα πάντως με τις περισσότερες εκτιμήσεις, Αθήνα και Λευκωσία δεν αναμένουν κάποια σημαντική κλιμάκωση από την Τουρκία και πάντως όχι τέτοια που θα θέσει σοβαρά προσκόμματα.  
 
thetoc.gr