Logo
Print this page

Σκληρή απάντηση Αναστασιάδη προς Ερντογάν από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ

Απάντηση στις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο Τούρκος Πρόεδρος κατά της ε/κ πλευράς, για αδιανότητη στάση στο Κράν Μοντάνα, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

 

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επανέλαβε την ετοιμότητα και τη βούληση του για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση των παραμέτρων του ΟΗΕ για την εξεύρεση λύσης του κυπριακού.

Μίλησε για το πρόσχημα της Τουρκίας, ότι δηλαδή επιχείρησε να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη που διαταράχθηκε από το πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών, ώστε να κατακτήσει το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και να οδηγήσει στην προσφυγιά το 1/3 των Ελληνοκυπρίων.

Εκμεταλλεύτηκε όπως είπε τα επεμβατικά δικαιώματα που της παρείχε το σύστημα εγγυήσεων για να εισβάλει στην Κύπρο.

Κατήγγειλε επίσης την Τουρκία για τον εποικισμό των κατεχόμενων εδαφών της ΚΔ και τη δημιουργία ενός παράνομου μορφώματος όπου έθεσε υπό τον έλεγχο της.

«Παρά την εποικοδομητική μας στάση», δήλωσε, «ο νέος γύρος συνομιλιών έφθασε σε αδιέξοδο λόγω της απαράδεκτης στάσης της Τουρκίας, που αντί να προωθήσει ένα ανεξάρτητο κράτος επιχείρησε να δημιουργήσει ένα προτεκτοράτο».

Τόνισε επίσης ότι η πρόοδος στο κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων είναι καθοριστικό στοιχείο για την επίτευξη λύσης στο κυπριακό. Παρόλα αυτά, είπε, η Τουρκία επιμένει στη διατήρηση των επεμβατικών δικαιωμάτων, του υφιστάμενου καθεστώτος εγγυήσεων και τη μόνιμη παρουσία ξένων στρατευμάτων.

«Παρά την απογοήτευση, αυτό που θέλω να τονίσω με έμφαση», ανέφερε, «είναι το όραμα του λαού της Κύπρου δεν είναι άλλο από τον τερματισμό του απαράδεκτου status quo και η δημιουργία ενός ομόσπονδου κράτους που να διασφαλίζει στις επόμενες γενιές Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας ευημερίας και ειρήνης».

«Ένα κράτος απαλλαγμένο από τις όποιες επεμβάσεις και εξαρτήσεις από τρίτα κράτη», πρόσθεσε, «ένα κανονικό κράτος, όπως έχει πει και ο Γενικός Γραμματέας πολύ ορθά. Ένα κράτος που να ελέγχεται από τους Κύπριους για τους Κύπριους».

Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Τη θέση πως αμοιβαία συμφωνημένα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, όπως η επιστροφή και η επανεγκατάσταση στα Βαρώσια των νομίμων κατοίκων τους, θα αλλάξουν το παιγνίδι, με τη δημιουργία ενός κλίματος που θα συμβάλει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης, διατύπωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στην ομιλία του στην 72η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως πρόθεσή του είναι κατά τη συνάντησή του την Παρασκευή με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να μεταφέρει "την ετοιμότητά μας να επαναρχίσουμε αμέσως τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με το πλαίσιό του και πάντοτε σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών".

"Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αναγνωρίζεται ευρέως ότι για να επανασυγκληθεί μια νέα Διάσκεψη για την Κύπρο και προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη αδυναμιών του παρελθόντος, πρέπει να υπάρξει ενδελεχής και επαρκής προετοιμασία και ισχυρή πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και παράγοντες, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτή τη φορά οι διαβουλεύσεις θα οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα", ανέφερε.

"Και σε αυτή την προσπάθεια", πρόσθεσε, "δεν έχω αμφιβολία ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα προσφέρουν την υποστήριξη και βοήθειά τους σε εμάς".

"Παράλληλα", σημείωσε, "σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, αντί μονομερών ενεργειών που επηρεάζουν αρνητικά το στόχο του να προχωρήσει μπροστά η διαδικασία, αμοιβαία συμφωνημένα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που είναι σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, όπως η επιστροφή και η επανεγκατάσταση στα Βαρώσια στους νόμιμους κατοίκους τους, θα αλλάξουν το παιγνίδι με τη δημιουργία ενός κλίματος που θα συμβάλει στην επανέναναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης".

Πρόσθεσε πως αυτός ο στόχος θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μέσω προόδου στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, και κάλεσε την Τουρκία να συνεργαστεί πλήρως προκειμένου να επιλυθεί αυτό το τραγικό θέμα. Παρότρυνε παράλληλα όλες τις χώρες που μπορεί να έχουν πληροφορίες να ανοίξουν τα αρχεία τους "προκειμένου να υποστηρίξουν τις προσπάθειές μας να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την τραγική πτυχή του κυπριακού προβλήματος".

Απάντηση στον Ερντογάν

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε, στην ομιλία του, στον ισχυρισμό του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση ότι το αποτυχημένο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντάνα οφειλόταν "στην αδιανόητη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς", θέτοντας μια σειρά ερωτημάτων προς τον Τούρκο Πρόεδρο, όπως το αν είναι αδιανόητο το να φιλοδοξεί κανείς την εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, χωρίς ξένες εγγυήσεις, οποιοδήποτε παρεμβατικό δικαίωμα από μια τρίτη χώρα και ελεύθερου από την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων".

Κάλεσε εξάλλου για ακόμη μια φορά "την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας να αντιληφθούν ότι είναι μόνο μέσω αμοιβαίου σεβασμού και συμβιβασμών και όχι παρωχημένων εμμονών σε αποτυχημένες πρακτικές που θα πετύχουμε μια βιώσιμη και διαρκή διευθέτηση".

"Μια διευθέτηση που δεν πρέπει να αφήνει ούτε νικητές ούτε ηττημένους και πρέπει να σέβεται πλήρως και να αντιμετωπίζει τις ευαισθησίες και ανησυχίες και των δυο κοινοτήτων", επεσήμανε, σημειώνοντας πως αυτή είναι η μόνη οδός ώστε η Κύπρος να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της και να εκμεταλλευτεί τη μοναδική γεωγραφική της θέση και πως αυτό είναι το όραμά του.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος Αναστασιάδης επαναδιατύπωσε την ετοιμότητα και τη βούλησή του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση των παραμέτρων του πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ προς εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.

Στην αναφορά στο αποτέλεσμα του Κραν Μοντάνα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως το αδιέξοδο στο Κραν Μοντάνα οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην τουρκική αδιαλλαξία, ενώ πρόσθεσε πως δεν είναι στόχος του να εμπλακεί σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών.

tvonenews.cy

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design