Logo
Print this page

Νέα «ιρανική άνοιξη» με εξέγερση κατά της φτώχειας

«Οι διαδηλώσεις αυτές μπορεί να αποτελούν την αρχή μιας πολύ μεγάλης εξέγερσης, που θα ξεπεράσει το Πράσινο Κύμα του 2009. Και αυτό, επειδή το Ιράν μαστίζεται από μια πολύ σοβαρή οικονομική κρίση. Η διαφθορά στη χώρα έχει φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα». Αυτά αναφέρει σε συνέντευξή της στη ιταλική «Ρεπούμπλικα» η ιρανή δικηγόρος Σιρί Εμπάντι, η οποία το 2003 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα της για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αυτό που αρκετοί αναλυτές ονομάζουν νέα Ιρανική Άνοιξη ξεκίνησε με μαζικές διαδηλώσεις πριν από τέσσερις ημέρες. Στόχος η κατάσταση της οικονομίας, η υψηλή ανεργία και ο μεγάλος πληθωρισμός. Πολύ σύντομα όμως οι διαδηλώσεις μετατράπηκαν σε διαμαρτυρίες κατά του ανώτατου ηγέτη της χώρας Ayatollah Khamenei.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Alireza Nader στο cnn, αναλυτής και ερευνητής στο Rand Corporation, ο λαός έχει επίσης χάσει την πίστη του στον ιρανό πρόεδρο Hassan Rouhani. «Η κυβέρνηση εμφανίζεται ως ιδιαίτερα διεφθαρμένη, ενώ η αυξανόμενες ανισότητες γίνονται αντιληπτές από τον πληθυσμό ως μια μορφή αδικίας», σημειώνει και προσθέτει: «Υποτίθεται ότι αυτό θα ήταν ένα σύστημα που θα έφερνε και πάλι δικαιοσύνη μετά την επανάσταση του 1979 αλλά απέτυχε». Ο Karim Sadjadpour, αναλυτής στο Carnegie Endowment for International Peace, ανέφερε ότι υπάρχει και μια ώθηση ανάμεσα στους πολίτες να διασφαλιστούν ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες.

Οι διαμαρτυρίες πυροδοτήθηκαν από τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση στην Τεχεράνη και για τις επιδεινούμενες οικονομικές συνθήκες στη χώρα. Σε βίντεο που κυκλοφόρησαν διαδηλωτές ακούγονταν να φωνάζουν συνθήματα όπως «θάνατος στον Ρουχανί» και «θάνατος στον δικτάτορα», μαζί με τα συνθήματα κατά της αύξησης των τιμών σε βασικά αγαθά και της διαφθοράς αξιωματούχων. Οι διαδηλωτές επέκριναν επίσης την κυβέρνηση ότι επικεντρώνει υπερβολικά την προσοχή της στα προβλήματα του εξωτερικού -όπως στον εμφύλιο της Συρίας- αντί για τα πιεστικά προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας.

Χαμενεΐ: Φταίνε οι εχθροί του Ιράν
Τους «εχθρούς του Ιράν» κατηγόρησε για τις πολιτικές ταραχές των τελευταίων ημερών ο πρώτος πολίτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ανώτατος ηγέτης αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Μέχρι την Τρίτη ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν δεν είχε εκφραστεί σχετικά με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, στις οποίες μέχρι στιγμής κυριαρχούν αντιφατικά συνθήματα, καθώς κάποιοι στοχοποιούν την κυβέρνηση του προέδρου της χώρας Χασάν Ρουχανί για οικονομικά ζητήματα, ενώ άλλοι εκφράζονται συνολικά κατά του καθεστώτος, αποκαλώντας τον αγιατολάχ Χαμενεΐ «τύραννο».

Οι πρώτες αντιδράσεις
Ο απολογισμός των διαδηλώσεων και των συγκρούσεων με την αστυνομία είναι 22 νεκροί, ενώ από τη μεριά του ο Hassan Rouhani επιχειρεί να μειώσει τη σημασία των διαδηλώσεων.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις που έκανε χθες, τονίζοντας ότι αντιλαμβάνεται τις κινητοποιήσεις και την κριτική εναντίον της κυβέρνησης ως «ευκαιρία και όχι ως απειλή». Μίλησε ακόμη για μικρή μειονότητα που υποκινεί τις διαδηλώσεις

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε εκ νέου κατά του ιρανικού καθεστώτος τη Δευτέρα, λέγοντας πως έχει αρπάξει τον πλούτο του ιρανικού λαού και έχει καταπιέσει τα δικαιώματα του.

«Ο σπουδαίος ιρανικός λαός έχει καταπιεστεί για πολλά χρόνια. Διψάει για φαγητό και για ελευθερία. Μαζί με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ληστεύουν και τον πλούτο του Ιράν. ΩΡΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ!» έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter o κ. Τραμπ.

thetoc.gr

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design