Log in
A+ A A-

Κύπρος: «Μαύρο» στους συνδρομητές πειρατικού κυκλώματος

Στα βαθιά οι έρευνες της αστυνομίας σε σχέση με τις καταγγελίες και τα στοιχεία που έφτασαν ενώπιον της για το κύκλωμα που δραστηριοποιείτο παράνομα τόσο στην Κύπρου όσο και σε άλλες τρεις χώρες, σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ολλανδία, με dreamboox, android box και wifi hotspot.

 

Οι συλλήψεις προσώπων και το ξήλωμα του κυκλώματος έπεσε σαν βόμβα και προκάλεσε αναστάτωση αφού χιλιάδες είναι οι συμπολίτες μας που είναι συνδρομητές.

Οι ανακριτές της υπόθεσης, μετά από συντονισμένη επιχείρηση, πέρασαν χειροπέδες σε 3 πρόσωπα ενώ με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν καταζητούνται και άλλοι ύποπτοι, που φέρονται να ήταν μέλη του συγκεκριμένου κυκλώματος.

Θα ανακριθούν πάνω από χίλια άτομα

Από τα πελατολόγια των υπόπτων που κατασχέθηκαν υπολογίζεται πως στην Κύπρο οι πελάτες του συγκεκριμένου κυκλώματος πλησιάζουν τους χίλιους, ενώ το πελατολόγιο του κυκλώματος και στις τέσσερις χώρες εκτιμάται ότι ανέρχεται σε μισό εκατομμύριο.

Οι καταγγελίες της Cytavision, που επηρεάζονται οικονομικά από τα streaming των dreambox και των android box, έχουν ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και έχουν φορτώσει στην αστυνομία μεγάλο όγκο εργασίας. Κι αυτό, λόγω του ότι η αστυνομία αναμένεται να καλέσει για κατάθεση περίπου χίλια άτομα, από τις καταθέσεις των οποίων ενδεχομένως να προκύψει και νέος αριθμός προσώπων που θα πρέπει να ανακριθούν.

Επίσης κατάθεση στις αρχές θα κληθούν να δώσουν και πρόσωπα από το οικογενειακό περιβάλλον των υπόπτων ενώ αναμένεται η επίσημη ενημέρωση από τις υπόλοιπες χώρες που λαμβάνουν μέρος στην επιχείρηση, όσο αφορά τα αποτελέσματα των ερευνών τους και κατά πόσον από αυτά χρειάζεται να ληφθούν επιπρόσθετες καταθέσεις και να γίνουν ανακρίσεις νέων υπόπτων στην Κύπρο. Επιπρόσθετα, οι ανακριτές της υπόθεσης θα ξεσκονίσουν τα οικονομικά των υπόπτων.

Άλλοι 9 στο «μάτι» της αστυνομίας...

Την ίδια ώρα η αστυνομία θα συνεχίσει τις έρευνες σε ύποπτα υποστατικά με σκοπό να εντοπιστούν κι άλλα τεκμήρια και εξοπλισμός που σχετίζεται με την υπόθεση.

Μάλιστα στο στόχαστρο βρίσκονται 9 πρόσωπα τα στοιχεία των οποίων αναγράφονται στις καταγγελίες της NOVA και τα οποία φέρονται να είναι συνεργάτες των δύο εκ των υπόπτων που έχουν συλληφθεί.

Παράλληλα η αστυνομία καλεί όσους κατέχουν παράνομες συσκευές να τις παραδώσουν στις αρχές για να τύχουν εξέτασης από τις αρμόδιες υπηρεσίες ενώ όσοι ήταν συνδρομητές του συγκεκριμένου κυκλώματος, τα συστήματα τους έχουν απενεργοποιηθεί αφού ξηλώθηκαν οι server.

Για τον σκοπό αυτό και λόγω της τεράστιου όγκου και φόρτου η αστυνομία οργάνωσε ομάδες ανακριτών ανά εμπλεκόμενη επαρχία.

Στο στόχαστρο και τα android box – Έστησαν και παράνομο wifi hotspot

Από τις συντονισμένες έρευνες της αστυνομίας στα υποστατικά των υπόπτων εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, δεκάδες android boxes τα οποία πιστεύεται ότι φέρουν τις κατάλληλες ρυθμίσεις για τη θέαση συνδρομητικών καναλιών μέσω streaming, αποσυνδεδεμένοι server, σκληροί δίσκοι, usb, έγγραφα, χρηματικό ποσό 600 ευρώ καθώς και σημειώσεις με πελάτες.

Ο ένας εκ των υπόπτων που συνελήφθη στη Λάρνακα αρνήθηκε ενοχή για εμπλοκή στο κύκλωμα dreambox, παραδέχθηκε όμως ότι παρείχε υπηρεσίες διαδικτύου μέσω wifi hotspots σε πέραν των 500 πελατών και χρέωνε 15 ευρώ ανά συνδρομή. Για τις υπηρεσίες που παρείχε οι πελάτες του πλήρωναν σε συγκεκριμένο περίπτερο και κατάστημα πώλησης ηλεκτρονικών ειδών.

Εναντίων του συγκεκριμένου προσώπου υπάρχουν πληροφορίες ότι ασχολείται και με την πώληση συσκευών android box των οποίων η πώληση και χρήση είναι επίσης παράνομη. Στο κατάστημα το οποίο διευθύνει στη Λάρνακα εντοπίστηκε και συσκευή android box η οποία είχε απενεργοποιηθεί λίγα λεπτά νωρίτερα αφού ακόμη ήταν θερμή.

Reporter.Com.Cy