Log in
A+ A A-

Σκοπιανά ΜΜΕ: Αυτά είναι τα 5 ονόματα που πρότεινε ο Νίμιτς

Πέντε ονόματα φέρεται να πρότεινε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης με τους διαπραγματευτές Ελλάδας και Σκοπίων στη Νέα Υόρκη.

 

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η σκοπιανή ιστοστελίδα www.MKD.mk τα ονόματα είναι στα σλαβικά και είναι τα ακόλουθα:

-Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)

-Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)

-Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας

-Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

-Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]

Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι Nova Makedonija, Severna Makedonija, Gorna Makedonija, Vardarska Makedonija και και Makedonija (Skopje).

Όπως σημείωσε και χθες ο ίδιος ο Νίμιτς, τα ονόματα είναι ένας νέος συνδυασμός παλαιότερων προτάσεων.

To παρασκήνιο της χθεσινής συνάντησης
Η κυβέρνηση της πΓΔΜ εκτίμησε ότι μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας, Αδαμάντιο Βασιλάκη και της πΓΔΜ, Βάσκο Ναουμόφσκι αντίστοιχα, και με βάση τη δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο Νίμιτς για την επίλυση του θέματος του ονόματος, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία μπροστά και η έκβασή της θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό.

Η τοποθέτηση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την άποψη που διατύπωσε ο διαπραγματευτής της χώρας Βάσκο Ναουμόφσκι, ότι η δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο Μάθιου Νίμιτς απέχει πολύ από μία αξιοπρεπή λύση στο θέμα του ονόματος και αποκλίνει από το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, όπως αυτό ορίζεται από το Ψήφισμα 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η κυβέρνηση της πΓΔΜ εξέδωσε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα μια ανακοίνωση με τίτλο: «Στον ΟΗΕ δημιουργούνται προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία προς τα μπροστά, η έκβαση θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό». Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Η κυβέρνηση της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" είναι αφοσιωμένη στην επίλυση της διένεξης που έχει (με την) Ελλάδα για το συνταγματικό όνομα της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας".

Δημιουργούνται ενεργά προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία προς τα μπροστά, η έκβαση της οποίας θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές. Αφήνει καλή εντύπωση η ανανεωμένη επικοινωνία, που δημιουργεί περιθώριο για φιλική προσέγγιση και οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Μετά από προσεκτική ανάλυση του πλαισίου που παρουσίασε σήμερα ο κ. Νίμιτς στους διαπραγματευτές των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη, και με βάση τη σημασία που έχει το ζήτημα για τα κρατικά συμφέροντα, θα συνεχιστεί η διαδικασία για οικοδόμηση μιας όσο το δυνατόν ευρύτερης και χωρίς αποκλεισμούς θέσης εκ μέρους της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας"».

Ναουμόφσκι: Μακριά από μια έντιμη λύση οι προτάσεις Νίμιτς
Η ανακοίνωση της κυβέρνησης των Σκοπίων απέχει πάντως από τις δηλώσεις του σκοπιανού διαπραγματευτή Βάσκο Ναουμόφσκι, σε δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης της πατρίδας του, μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης με τον Έλληνα πρέσβη, Αδαμάντιο Βασιλάκη και τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Ο κ Ναουμόφσκι εμφανίστηκε κάθε άλλο παρά ικανοποιημένος.

Όπως υποστήριξε, οι προτάσεις Νίμιτς είναι μακριά από μια έντιμη λύση. «Η λύση με την Ελλάδα περιγράφεται στο ψήφισμα 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κανένα κράτος δεν έχει δικαίωμα να επιβάλει αλλαγή ονόματος σε άλλο κράτος» υπογράμμισε.

«Η χώρα μας έχει όνομα και είναι "Δημοκρατία της Μακεδονίας", που είναι η βάση της ταυτότητάς μας. Κανείς σήμερα δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ύπαρξη των "Μακεδόνων" και της "μακεδονικής" γλώσσας. Οι προτάσεις Νίμιτς είναι έξω από αυτό το πλαίσιο και μακριά από μια λύση» συμπλήρωσε ακόμη. Όπως εκτίμησε, με βάση αυτά που δηλώνουν και οι Έλληνες αξιωματούχοι, δεν μπορεί να υπάρχει αισιοδοξία.

thetoc.gr