Log in
A+ A A-

Ψήφισμα ανανέωσης Ειρηνευτικής Δύναμης Ο.Η.Ε. στην Κύπρο

Για έξι ακόμη μήνες και ειδικότερα έως τις 31/07/2018, ψηφίστηκε η ανανέωση της εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης του Ο.Η.Ε. στην Κύπρο (UNFICYP), από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις 30 Ιανουαρίου 2018.

Σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, εκφράζει την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες επίτευξης λύσης στο Κυπριακό ζήτημα και προτρέπει όλους τους συμμετέχοντες να ανανεώσουν την πολιτική βούλησή τους, ώστε να γίνει διευθέτηση του θέματος, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, καλώς όρισε από την πλευρά της, την υιοθέτηση του συγκεκριμένου ψηφίσματος, καθώς όπως επισημαίνεται και στο εν λόγω ψήφισμα, «η παρουσία της [Ειρηνευτικής Δύναμης του Ο.Η.Ε.] - ενόσω συνεχίζεται η τουρκική στρατιωτική κατοχή κι εν τη απουσία συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος - αποτελεί σημαντική παράμετρο ασφάλειας και σταθερότητας στο νησί».

Στην ίδια ανακοίνωση, η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας επισημαίνει την «επαναβεβαίωση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας», την προτροπή δέσμευσης και πολιτικής βούλησης όλων των συμμετεχόντων, σε μία διευθέτηση υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε. και καλώς ορίζει τη διατήρηση της αναφοράς ψηφίσματος, αναφορικά με την υποστήριξη του έργου της Κυπριακής Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), καθώς και της έκκλησης προς την τουρκική πλευρά για αποκατάσταση του status quo στην περιοχή Στροβίλια.