Logo
Print this page

Β.Κορέα: «Παγώνουμε» τις πυρηνικές δοκιμές αν μας εγγυηθείτε ασφάλεια

Την τρίτη τους συνάντηση κορυφής μέσα σε 65 χρόνια θα έχουν μέσα στον Απρίλιο οι μεγάλοι εχθροί, η Βόρεια και η Νότια Κορέα. Ποιο θα είναι το πρώτο κοινό βήμα;

 

Η λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής επείγουσας επικοινωνίας ανάμεσα στους ηγέτες των δύο κρατών, όπως ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ο απεσταλμένος της Νότιας Κορέας ο οποίος συναντήθηκε με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στην Πιονγιάνγκ.

Ήδη η Βόρεια Κορέα δεσμεύθηκε να διακόψει τις πυρηνικές και πυραυλικές της δοκιμές για όσο διαρκέσει ο διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες, ανακοίνωσε ο σύμβουλος ασφαλείας του προέδρου της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν. Συμπλήρωσε ότι η Βόρεια Κορέα εξέφρασε τη βούληση να δεχθεί την αποπυρηνικοποίησή της υπό τον όρο ότι θα υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά της.

Ως προς τη συνάντηση κορυφής, αυτή θα διεξαχθεί στο μεθοριακό χωριό Πανμουντζόμ, στο κέντρο της Αποστρατιωτικοποιημένης Ζώνης που χωρίζει τις δύο Κορέες, ενώ θα έχει προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους κ.κ. Μουν και Κιμ.

Θα πρόκειται για τη μόλις τρίτη συνάντηση κορυφής ανάμεσα στα δύο κράτη από το τέλος του πολέμου της Κορέας το 1953. Οι δύο προηγούμενες είχαν πραγματοποιηθεί το 2000 και το 2007.

«Ο Βορράς και ο Νότος συμφωνούν στην εγκατάσταση μία γραμμής επείγουσας επικοινωνίας ανάμεσα στους ηγέτες για την αποκλιμάκωση των στρατιωτικών εντάσεων και τον στενό συντονισμό», δήλωσε επίσης ο νοτιοκορεάτης απεσταλμένος.

Ο Τσουνγκ Ουί-γιονγκ και οι νοτιοκορεάτες διπλωμάτες που τον συνόδευσαν στην Πιονγκγιάνγκ είναι οι πλέον υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Νότου που επισκέπτονται τον Βορρά εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια.

Μία πρώτη προσέγγιση ανάμεσα στη Σεούλ και την Πιονγιάνγκ υπήρξε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της βορειοκορεατικής πρωτεύουσας. Σημειώνεται πως η συζήτηση διήρκεσε περισσότερες από τέσσερις ώρες.

Οι απεσταλμένοι της Νότιας Κορέας θα αναχωρήσουν αύριο για την Ουάσινγκτον, όπου θα ενημερώσουν την αμερικανική ηγεσία για το ταξίδι τους.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες μονομερείς κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας, τις σκληρότερες μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ.

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design