Logo
Print this page

Γιλντιρίμ: Η τουρκική Δικαιοσύνη θα αποφασίσει για τους δύο στρατιωτικούς

Συνεχίζεται η ανταλλαγή «βολών» σε επίπεδο δηλώσεων μεταξύ κορυφαίων Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων, με αφορμή την γενικότερη ένταση στα ελληνοτουρκικά, αλλά και την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

 

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Καθημερινή της Κύπρου, τούρκος δημοσιογράφος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον «πρωθυπουργό» των κατεχομένων Έρχιουρμαν ζήτησε την άποψη του τούρκου πρωθυπουργού Μπιν Αλί Γιλντιρίμ για το κάψιμο τουρκικής σημαίας στην Αθήνα καθώς και την άποψη του για τους δυο φυλακισμένους Έλληνες στρατιωτικούς.

«Επίθεση στην σημαία σημαίνει επίθεση στην χώρα και για αυτό δεν λαμβάνουμε υπόψη μας αυτούς που έπραξαν κάτι τέτοιο», απάντησε ο κ. Γιλντιρίμ και επανέλαβε ότι η Τουρκία θεωρεί ως θάλασσα ειρήνης το Αιγαίο. Τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν βοηθούν σε κάτι τέτοιο.

«Η τουρκική δικαιοσύνη θα αποφασίσει για την τύχη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών» συμπλήρωσε, εκφράζοντας δυσφορία για το γεγονός ότι η Ελλάδα μετέφερε το ζήτημα στην Ε.Ε. Η μεταφορά του ζητήματος στην Ε.Ε. δεν θα συμβάλλει στην ανάπτυξη των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε., σημείωσε.

«Είναι ένα σοβαρό διπλωματικό θέμα για να το μεταφέρουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει γίνει συνήθεια το να μεταφέρουν οποιοδήποτε θέμα με την Τουρκία στην ΕΕ και να ζητούν τη στήριξή της».

«Πάντως οι σχέσεις μας με την ΕΕ ούτε θα προχωρήσουν, ούτε θα υποχωρήσουν με τέτοιες ενέργειες» συνέχισε.

Νέο μήνυμα Παυλόπουλου στην Τουρκία για το Αιγαίο
Σαφές μήνυμα σε όσους αμφισβητούν την ελληνικότητα των νησιών και των νησίδων της Δωδεκανήσου, έστειλε σήμερα από την Νίσυρο όπου βρέθηκε για τον εορτασμό της 70ης επετείου Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Αναφερόμενος ειδικά στην Τουρκία, ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι «η Ελλάδα επιθυμεί τη φιλία και την καλή γειτονία με την Τουρκία, γι' αυτό και στηρίζει την Ευρωπαϊκή της πορεία, θα πρέπει όμως ο σεβασμός των συνόρων να είναι σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό του και των συνθηκών της Λωζάννης, των Παρισίων, αλλά και του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας. Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε τη φιλία μας με την Τουρκία», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Στην αντιφώνησή του, κατά την τελετή ανακήρυξής του ως επίτιμου δημότη Νισύρου, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, όσα συνάγονται από το σύνολο του Διεθνούς Δικαίου και τις διατάξεις περί παραχώρησης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, για να τονίσει τα εξής: «Κάθε αμφισβήτηση των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ελλάδος συνιστούν αμφισβήτηση των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τα συμπεράσματα αυτά απευθύνονται προς κάθε κατεύθυνση, «πρωτίστως δε προς εκείνους οι οποίοι είτε επινοούν δήθεν "γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο, είτε διεκδικούν εδάφη που δεν τους ανήκουν είτε, τέλος, αμφισβητούν την πλήρη κυριαρχία της Ελλάδας επί των Δωδεκανήσων», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζοντας το αυτονόητο δικαίωμα της Ελλάδας «κατά τις διατάξεις του άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ περί προληπτικής νόμιμης άμυνας, να τα θωρακίζει αμυντικά εναντίον κάθε επιβουλής, με όλα τα διαθέσιμα μέσα, όταν και εφόσον το κρίνει σκόπιμο».

Τουρκικό ΥΠΕΞ κατά Παυλόπουλου: Να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο
Σε διπλωματική γλώσσα, αλλά με σαφή διάθεση να προκαλέσει παίζοντας με τις λέξεις, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιχειρεί να παραδώσει...μαθήματα καλής συμπεριφοράς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση, η οποία αναρτήθηκε αμέσως στην ιστοσελίδα του υπουργείου: "Ο ελληνικός Τύπος ανέφερε χθες ότι ο κ. Παυλόπουλος έκανε τα ακόλουθα σχόλια για την Τουρκία: Μπορεί να μην έχουμε την επικράτεια που θα έπρεπε να είχαμε ιστορικά...Αν η Ιστορία μας αναγκάσει, θα πράξουμε ό,τι έπραξαν και οι πρόγονοί μας».

Καλούμε τον Πρόεδρο Παυλόπουλο να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα σύνορά μας και να αποφύγει από μία ρητορική που δεν συνάδει με τη θέση του και οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν μη αναγκαία ένταση", καταλήγει το ειρωνικό ανακοινωθέν.

Για το θέμα ρωτήθηκε στον ΣΚΑΙ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, απαντώντας: «Είναι σαφές ότι η Ελλάδα πάντοτε υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η τακτική της άλλης πλευράς, στο κομμάτι που μπορεί να προβλεφθεί, είναι ότι θέλει να μεγαλοποιεί τα γεγονότα. Δεν πρέπει να πέσουμε στην ''παγίδα'' της άλλης πλευράς».

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Χρυσή Αυγή έκαψε τουρκική σημαία στην Ελλάδα
Παιγνίδι ανακοινώσεων από το τουρκικό ΥΠΕΞ ακόμα και για την Χρυσή Αυγή. Το πρωί της Τετάρτης το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του αναφέρεται στο κάψιμο της τουρκικής σημαίας σε διαδήλωση της Χρυσής Αυγής.

«Πριν από λίγες ημέρες οργανώθηκε διαδήλωσε εναντίον της χώρας μας όπου έκαψαν την τουρκική σημαία. Ζητάμε τη σύλληψη των δραστών και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη» αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

thetoc.gr

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design