Log in
A+ A A-

Ιρανικές ρουκέτες κατά Ισραήλ-απάντηση με πυραύλους στη Συρία

Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή ένα 24ωρο μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ιρανικές ρουκέτες έπληξαν προκεχωρημένες ισραηλινές δυνάμεις στα υψίπεδα του Γκολάν. Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, αναχαιτίστηκαν «κάποιες» από τις ρουκέτες ενώ οι υλικές ζημιές στις ισραηλινές θέσεις στο κατεχόμενο τμήμα του Γκολάν ήταν «περιορισμένες».

Ακολούθησε σφοδρή αντεπίθεση των Ισραηλινών με δεκάδες πυραύλους να εκτοξεύονται στις περιοχές κοντά στα σύνορα Ισραήλ-Συρίας αλλά και υπερπτήσεις πολεμικών αεροσκαφών που βομβάρδισαν θέσεις στη Δαμασκό.

Οι Ισραηλινοί πύραυλοι κατέστρεψαν τουλάχιστον μια από τις εγκαταστάσεις ραντάρ του συριακού στρατού μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στις ένοπλες δυνάμεις. «Τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας αντιμετώπισαν δεκάδες ισραηλινούς πυραύλους», όμως «κάποιοι από αυτούς έφθασαν στον στόχο τους και κατέστρεψαν μια από τις εγκαταστάσεις ραντάρ», είπε η πηγή αυτή, ανέφερε το πρακτορείο.

Οι ισραηλινοί πύραυλοι στοχοθέτησαν επίσης συστοιχίες των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, βάσεις στη Δαμασκό, στην πόλη Μπάαθ της επαρχίας Κουνέιτρα, αλλά και στη Χομς, καθώς επίσης τουλάχιστον μία αποθήκη όπλων και πυρομαχικών, ανέφεραν συριακά κρατικά ΜΜΕ.

Η κλίμακα των σημερινών ισραηλινών επιδρομών, λίγες ώρες μετά την εκτόξευση περίπου 20 ρουκετών εναντίον του κατεχόμενου από το Ισραήλ τμήματος των Υψιπέδων του Γκολάν, περί τις 00:10, ενέργεια την οποία ο ισραηλινός στρατός απέδωσε σε ιρανικές δυνάμεις, μοιάζει να είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αυτή των δεκάδων προηγούμενων. Η συριακή αντιαεροπορική άμυνα «αντιμετωπίζει ένα νέο κύμα πυραύλων (...) και τους καταρρίπτει τον έναν μετά τον άλλον», ανέφερε λίγο νωρίτερα το SANA.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο ταξίαρχος Τζόναθαν Κόρνικους, δήλωσε ότι το Ισραήλ ενημέρωσε τη Ρωσία πριν εξαπολύσει τα πλήγματα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Ο ταξίαρχος Κόρνικους κατηγόρησε τον ιρανό στρατηγό Κασέμ Σολεϊμανί, τον επικεφαλής των δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης που επιχειρούν στο εξωτερικό, ότι ενορχήστρωσε την επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Η επιχείρηση αυτή έγινε «υπό τις διαταγές και τη διοίκηση του Κασέμ Σολεϊμανί και δεν πέτυχε τον στόχο της», είπε ο ταξίαρχος Κόρνικους σε δημοσιογράφους. Παρότι η επιχείρηση που έγινε τη νύχτα στη Συρία ήταν πολύ μεγαλύτερης κλίμακας από ό,τι οι δεκάδες προηγούμενες, ο στρατός του Ισραήλ διαβεβαίωσε ότι δεν είναι σκοπός του η στρατιωτική «κλιμάκωση» με το Ιράν.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι κάτοικοι στη Μετούλα, στα σύνορα με τον Λίβανο, έλαβαν οδηγία να σπεύσουν στα καταφύγια, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα. Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, επικαλούμενο το επιτελείο, ανέφερε ότι ισραηλινά μαχητικά πέταξαν μέσα στον λιβανέζικο εναέριο χώρο, πάντως κατόπιν βγήκαν από αυτόν. Ο στρατός του Ισραήλ, που θεωρεί ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ στήνουν μέτωπο στη Συρία και στον Λίβανο εναντίον του, πλήττει συχνά τις θέσεις τους.

Την ίδια ώρα σε αναζήτηση τεχνολογίας και τεχνογνωσίας για την κατασκευή πυρηνικών όπλων βρίσκεται η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της αραβικής χώρας, Adel al-Jubeir.

Το Ριάντ φέρεται να έχει δρομολογήσει ήδη τις εξελίξεις, καθώς επικαλείται το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ιράν, το οποίο θεωρεί απειλή λόγω της εχθρικής κατάστασης που επικρατεί ανάμεσα στα δύο κράτη.

«Αν το Ιράν αποκτήσει πρόσβαση στα πυρηνικά όπλα, τότε θα κάνουμε τα πάντα για να πετύχουμε το ίδιο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, δίνοντας το στίγμα των ενεργειών που θα ακολουθήσουν από το Ριάντ το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η Σαουδική Αραβία έσπευσε να στηρίξει την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, χαρακτηρίζοντας παγκόσμια απειλή την Τεχεράνη, ενώ κατηγόρησε ανοιχτά την κυβέρνηση του Ιράν ότι υποστηρίζει και χρηματοδοτεί την παγκόσμια τρομοκρατία.