Log in
A+ A A-

Το αεροπλανοφόρο USS Harry Truman πλέει προς το γεωτρύπανο της ExxonMobil

Αμερικανική ομάδα μάχης αεροπλανοφόρου με επικεφαλής το USS Harry Truman (CVN 75) πέρασε τα Στενά του Γιβραλτάρ και μπήκε στη Μεσόγειο. Η έλευσή του συμπίπτει με την έναρξη των γεωτρήσεων της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ…

Η ομάδα μάχης του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Harry Truman (CVN 75) εισήλθε στη Μεσόγειο χθες το απόγευμα, με προορισμό την Ανατολική Μεσόγειο και το σημείο από το οποίο την άνοιξη εξαπολύθηκαν πλήγματα εναντίον στόχων στη Συρία.

Με πλήρωμα 5.000 ανδρών και γυναικών και είχε σταματήσει στον λιμένα της Λισαβόνας επί τετραήμερο, για να τιμηθεί η επέτειος του τερματισμού του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και με την ευκαιρία να ξεκουραστεί και να ψυχαγωγηθεί το προσωπικό.

Η είδηση προέκυψε από το διεθνές αυτόματο σύστημα εντοπισμού και αναγνώρισης σκαφών (AIS: International Automatic Identification System of vessels) που κατέγραψε τη διέλευση των πλωτών μέσων του αμερικανικού Ναυτικού (US Navy) στο Γιβραλτάρ.

Ωστόσο, δεν μπορεί να παραβλεφτεί το γεγονός ότι η έλευσή του συμπίπτει με την έναρξη των πολλά υποσχόμενων γεωτρήσεων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) από την κολοσσιαία αμερικανική ενεργειακή εταιρία ExxonMobil.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα μάχης του αμερικανικού αεροπλανοφόρου είναι απόλυτα ετοιμοπόλεμη, καθώς συμμετείχε στην ΝΑΤΟϊκή άσκηση Trident Juncture 2018 στη Νορβηγία, τη μεγαλύτερη Συμμαχική άσκηση μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, που διήρκεσε από τις 25 Οκτωβρίου ως τις 7 Νοεμβρίου.