Log in
A+ A A-

Brexit: Συγκεντρώθηκαν οι 48 επιστολές για την πρόταση μομφής κατά της Μέι

Οι απαιτούμενες 48 επιστολές βουλευτών των Τόρις για την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της Τερέζα Μέι συγκεντρώθηκαν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα BrexitCentral που επικαλείται αξιόπιστη πηγή.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα αντιμετωπίσει στο βρετανικό κοινοβούλιο πρόταση μομφής, καθώς βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος αναμένεται να καταθέσουν τον αναγκαίο αριθμό επιστολών για την εκκίνηση της διαδικασίας αμφισβήτησης της ηγεσίας της, όπως επιβεβαιώνουν και άλλα διεθνή ΜΜΕ.

Επικαλούμενος πηγές του στρατοπέδου του Brexit, ο επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας Daily Telegraph, Κρίστοφερ Χόουπ τοποθετεί την ψηφοφορία την ερχόμενη Τρίτη.

Η συγκέντρωση του απαιτούμενου αριθμού επιστολών για την πρόταση δυσπιστίας αποτελεί έναν επιπλέον πονοκέφαλο για την Μέι, που εχθές είδε τέσσερις υπουργούς της (συμπεριλαμβανομένου και του τελευταίου υπουργού αρμόδιου για το Brexit) να παραιτούνται.

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, οι βορειοιρλανδοί του DUP διαμήνυσαν πριν από μερικές ώρες, σύμφωνα με την Telegraph, ότι η συμφωνία τους με τους Συντηρητικούς για το Brexit ακυρώνεται εκτός εάν η Τερέζα Μέι αντικατασταθεί από νέο ηγέτη. Κατά το δημοσίευμα της δεξιάς βρετανικής εφημερίδας, που επικαλείται πηγές στο περιβάλλον της επικεφαλής του DUP, Αρλίν Φόστερ, το κόμμα απείλησε ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων και πρόσθεσε ότι η υποστήριξή του προς τους Τόρις εφεξής «εξαρτάται από το ποιος (θα) είναι στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος».

Είναι πλέον εμφανές ότι η κυβέρνηση υπό την Μέι κλυδωνίζεται βίαια, καθώς τα αρμόδια επί του Brexit στελέχη παραιτούνται το ένα μετά το άλλο. Και είναι διάχυτη η αίσθηση ότι το κύμα των παραιτήσεων θα συνεχιστεί, ενώ η Μέι αναζητά απεγνωσμένα τους αντικαταστάτες όσων έφυγαν. Επί του παρόντος συναντά μόνο αρνήσεις, ιδιίατερα για τη θέση του υπουργού Brexit, κάτι που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη θέση της, ακόμα και αν παραμείνει στην εξουσία.


Μέι: «Οχι, δεν είμαι ο σύγχρονος Τσάμπερλεν...»

Επειτα από μία πρώτη ταραγμένη ημέρα, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι περνά στην αντεπίθεση υπερασπιζόμενη με νύχια και με δόντια το σχέδιο συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση για το Brexit, αλλά και το πόστο της, που απειλείται έπειτα από την ανταρσία που εκδηλώθηκε στις τάξεις των Τόρις και τις ηχηρές αποχωρήσεις από την κυβέρνησή της που ίσως να έχουν συνέχεια.

Σήμερα, στο πλαίσιο μίας επίθεσης γοητείας υπεραμύνθηκε του σχεδίου συμφωνίας από το μικρόφωνο του ραδιοφωνικού δικτύου LBC, όπου απάντησε σε ερωτήσεις ακροατών.

Η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι θα παραμείνει πρωθυπουργός όταν ακροατής αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο μίας «ευπρεπούς παραίτησης».

Η Μέι αρνήθηκε ότι είναι ένας σύγχρονος Νέβιλ Τσάμπερλεν, ο βρετανός ηγέτης που λοιδορήθηκε για την διαβεβαίωσή του ότι έχει κατευνάσει το Βερολίνο και διασφαλίσει ειρήνη με την Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ έναν χρόνο πριν από το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η βρετανίδα πρωθυπουργός κατηγορείται για «παράδοση» στην Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω μίας συμφωνίας που θα καταστήσει την χώρα δέσμια των ευρωπαϊκών ρυθμίσεων μετά την έξοδό της από το ευρωπαϊκό μπλοκ.

«Οχι δεν είμαι ένας σύγχρονος Τσάμπερλεν και ο λόγος είναι ο εξής: δεν θα παραμείνουμε δεσμευμένοι για πάντα σε κάτι που δεν θέλουμε», είπε στο LBC.