Log in
A+ A A-

Τινάζει στον αέρα την “Ενωτική Σύνοδο” του Βαρθολομαίου το Πατριαρχείο Κιέβου

Πέντε ημέρες πριν την διεξαγωγή του “Ενωτικού Συμβουλίου” στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας στο Κιέβο, ο Πατριάρχης Φιλάρετος του λεγόμενου “Πατριαρχείου Κιέβου” δηλώνει ανοιχτά την διαφωνία του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο σχετικά με την διαδικασία.

Ο Πατριάρχης Φιλάρετος σήμερα, Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου μιλώντας στα ΜΜΕ, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι “αν δεν είναι ωφέλιμο για εμάς, δεν θα ψηφίσουμε και θα απορρίψουμε την Ενωτική Σύνοδο”.

Επίσης ο Πατριάρχης Φιλάρετος δήλωσε ότι οι Ιεράρχες του Πατριαρχείου Κιέβου, ενδέχεται να μην δεχθούν τα αιτήματα της Κωνσταντινούπολης, λόγω διαφωνιών σχετικά με τη διαδικασία και διεξαγωγή της “Ενωτικής Συνόδου”.

Ακόμη, ο Φιλάρετος ξεκαθάρισε ότι θέλει μόνο Επισκόπους εντός της “Ενωτικής Συνόδου” σε αντίθεση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο που επιμένει στην συμμετοχή κληρικών και λαϊκών.

Να αναφερθεί ότι ο Πατριάρχης Φιλάρετος, επίσης απαιτεί ανοιχτή ψηφοφορία για εκλογή Επικεφαλής, σε αντίθεση με το Φανάρι που τάσσεται υπέρ της μυστικής ψηφοφορίας.

“Το Πατριαρχείο Κιέβου είναι η μεγαλύτερη Εκκλησία και απο εμάς εξαρτάται αν θα δεχτούμε η όχι ότι μας προτείνουν. Επαναλμβάνω εαν είναι ωφέλιμο για εμάς θα το δεχτούμε, αν δεν είναι όμως ωφέλιμο για την Εκκλησία και το Κράτος δεν θα ψηφίσουμε και θα το απορρίψουμε” – δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φιλάρετος Ντενισένκο.

Οι δηλώσεις του Φιλάρετου Ντενισένκο έρχονται να βάλουν φωτιά στα θεμέλια της “Ενωτικής Συνόδου”, κάνοντας παράλληλα το έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου πολύ δύσκολο, αλλά και τι μέλλει γενέσθαι την επόμενη ημέρα.