Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 245
Log in
A+ A A-

Χριστιανική θεία λειτουργία στη Σαουδική Αραβία!

Οι χριστιανοί Κόπτες συμμετείχαν στην πρώτη χριστιανική λειτουργία που έλαβε χώρα στην Σαουδική Αραβία. Η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζει σύμφωνα με τους Κόπτες, τις κοσμοϊστορικές αλλαγές που σημειώνονται στο σουνιτικό βασίλειο.

Όλα ξεκίνησαν τον Μάιο όταν ο Σαουδάραβας πρίγκιπας – διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επισκέφτηκε την κοπτική εκκλησία του Αγ. Μάρκου στο Κάιρο και συναντήθηκε με τον κόπτη πατριάρχη Θεόδωρο Β’. Ο πρίγκιπας προσκάλεσε τον πατριάρχη στην Σαουδική Αραβία για να συναντήσει την εκεί κοπτική κοινότητα.

Ο επίσκοπος Μάρκος μετέβη στο Ριάντ και έγινε δεκτός από τον επικεφαλής του Ισλαμικού Συνδέσμου Μοχάμεντ αλ Εϊσά. Ο επίσκοπος τέλεσε κατόπιν την πρώτη χριστιανική λειτουργία στην Σαουδική Αραβία.Η τέλεση χριστιανικής λειτουργίας στην Σαουδική Αραβία θα ήταν κάτι το αδιανόητο λίγα χρόνια πριν. Ωστόσο ορισμένα πράγματα έχουν αλλάξει εκεί. Οι γυναίκες πλέον απέκτησαν το δικαίωμα να οδηγούν και να εργάζονται μεζί με άνδρες.

Κινηματογράφοι ανοίγουν, διοργανώνονται συναυλίες μουσικής, ξένοι καλλιτέχνες επισκέπτονται το Ριάντ. Ίσως μάλιστα να υπάρξει και δραματική αλλαγή στις τύχες των χριστιανών της Μέσης Ανατολής βάσει του παραδείγματος της Σαουδικής Αραβίας.

Οι χριστιανοί της Μέσης Ανατολής έχουν πολλάκις καταστεί στόχοι ισλαμιστών εξτρεμιστών. Και οι κόπτες της Αιγύπτου έχουν χάσει πολλά μέλη της κοινότητάς σε επιθέσεις. Οι κόπτες αποτελούν περίπου το 10% του αιγυπτιακού πληθυσμού.

Ο αλ Σίσι ήταν ο πρώτος Αιγύπτιος πρόεδρος που παρακολούθησε χριστουγεννιάτικη χριστιανική λειτουργία το 2015. Στην Σαουδική Αραβία ζουν περίπου 1,8 εκ. χριστιανοί. Οι περισσότεροι είναι ρωμαιοκαθολικοί Φιλιππινέζοι εργαζόμενοι.

Ο πρίγκιπας Σαλμάν πάντως είχε προτείνει στον κόπτη πατριάρχη τη συγκρότηση επιτροπής διαλόγου χριστιανών και μουσουλμάνων της Μέσης Ανατολής. Ο επίσκοπος Μάρκος συζήτησε και περί του θέματος αυτού κατά την παρουσίας του στην Σαουδική Αραβία και όπως όλα δείχνουν θα υπάρξουν και άλλες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.